Neata cu soareeeeee! Urma sa ploua azi, dar se pare ca e soare :), asa ca postez repede si plec la treaba 🙂
Imi place conopida foarte mult si fiind sezonul ei, m-am bucurat sa o cumpar si sa o gatesc. Am preparat-o urmand aceasta reteta de cateva ori deja, si pentru ca mi s-a parut delicioasa, am facut si fotografii intr-una dintre datile in care am gatit-o. Reteta o am de pe blogul Laurei Adamache.
De ce avem nevoie:
– conopida – a mea a avut un kg, dar a ramas mai putin dupa curatare;
– unt – 30 gr;
– faina – 30;
– lapte – 500 ml;
Pentru tapetarea tavii: 15 gr unt si o lingura pesmet.Cum facem Conopida gratinata – Reteta in imagini:
1. Spalam bine conopida sub jet de apa rece, separam buchetelele si o punem la fiert pentru 15 minute. Adaugam o lingurita de sare.
2. Intre timp ne apucam de sosul alb (bechamel):punem untul intr-o tigaie de teflon.
3. Adaugam faina in ploaie atunci cand untul s-a topit. Atentie sa nu il ardeti!
4. Lasam focul la mic (eu l-am pus la mic de la inceput) si incepem sa omogenizam faina.
5. Vedem ca nu coopereaza, e o pasta densa si ciudata, asa ca incepem sa adaugam laptele.
Sosul incepe sa prinda contur, ura 🙂
Ba chiar se subtiaza foarte mult dupa ce am pus tot laptele!
6. Lasam sosul bechamel pe foc, amestecand din cand in cand ca sa nu se prinda de tigaie. Va incepe sa se lege si sa se ingroase. 7. Cand lingura lasa urme pe fundul vasului, stingem focul. Sa nu il lasati prea mult, se va ingrosa prea tare!
8. Adaugam sare si piper dupa gust:
8. Intre timp, conopida a fiert. O lasam la scurs si ungem un vas de yena (jena) cu o bucatica de unt.
9. Punem o lingura de pesmet si inclinam vasul, astfel incat sa acoperim untul de pe peretii sai (si de pe fund) cu pesmetul:
10. Dam pe razatoarea mica (de preferinta) cascaval:
11. Transferam conopida in vas
12. Adaugam sosul bechamel – daca vreti, puteti pune jumatate din conopida, sos, conopida si iar sos.
13. Adaugam cascavalul razuit si cateva bucatele de unt:
14. Dam la cuptor:
15. Cand conopida este gratinata, o scoatem din cuptor si o lasam sa se raceasca un pic. Apoi transferam pe farfurii, decoram si devoram 🙂
Impresii Conopida gratinata – Reteta in imagini: conopida a fiert bine si a aratat foarte frumos transformata in portie :D. Sosul bechamel iese fin si gustos, iar combinatia dintre cele doua este perfecta. Dupa cum va spuneam si la inceput, am facut-o de cateva ori pana acum si de fiecare data o servesc cu placere.
Va place conopida? Va face cu ochiul reteta mea? Spor la treaba azi!
Va place conopida? Va face cu ochiul reteta mea? Spor la treaba azi!
Eu pun nucsoara si parmigiano in bechamel, ii dau o aroma faina.
Chocolateeeeeeeee, ce idee buna! Cred ca nucsoara e perfecta in acest sos! Data viitoare pun si eu, o sa te pomenesc 🙂 Parmigiano nu stiu daca voi gasi, dar nucsoara musai 🙂
Multumesc de sugestie :*
Conopida gratinata nu am mancat,in schimb am mancat sufleu de conopida cu branza si a fost delicios. 🙂
Uuu, ce bine suna! Dezvolti, te rog? 😀
Rar mananc conopida, dar reteta ta imi face cu ochiul:)
Poti sa o incerci cu o conopida mai mica 🙂 Poate iti va placea.
Da, da, da iubesc conopida si orice mancare care contine conopida. Drept urmare conopida gratina e preferata mea. Exact asa o prepar si eu si mi se pare ca e o reteta rapida cu rezultate minunate. mmmmm…mi-e pofta
Ahaaa, foarte bine, deci avem aceeasi reteta 🙂
Super!
Acum e perioada ei, asa ca spor la gatit, draga mea :*
N-am gatit pana acum conopida pentru ca daca o cumpar o mananc cruda si nu mai apuc. Mama face piure de conopida
Cruda? 🙂 N-am incercat..
Si eu o pun cruda in salate (rareori) si e bunicica
N-am gatit pana acum conopida pentru ca daca o cumpar o mananc cruda si nu mai apuc. Mama face piure de conopida
Arata delicios, chiar daca nu ma dau in vant dupa conopida, reteta aceasta ma tenteaza foarte mult. 🙂
Dee, viziteaza piata si apoi bucataria 😀 Desi daca nu prea iti place conopida.. nu stiu ce sa spun.
Ai putea incerca doar cu cateva crengute/buchetele!
Arata bine, cu toate ca nu sunt maaaare fana a conopidei gatite. P.S. am testat ciupercile cu smantana, le-a facut mama. Sunt extraordinare!
Bibelou, ma bucur ca v-au placut. Sa va fie de bine!
Nu stiu ce sa zic de conopida.. daca nu place, nu place si gata 🙂
Da' ce place murataaaa! :)) Crezi ca merge si pe post de broccoli? Mie imi place la nebunie broccoli inabusit putin cu mazare, cu morcov si ardei si ma intreb daca nu poate fi inlocuit de conopida, ca tot e sezonul… 😕
Da, bibelou, cred ca ar merge! Ca doar sunt neamuri 🙂
Tare binevenita reteta ta! Arata delicios si cred ca este si gustoasa combinatia. 🙂
Am cumparat si eu o conopida zilele trecute, caci si mie imi place insa pana de curand nu am servit-o decat la otet anterior pusa.
Necunoscand retete cu conopida, am improvizat inspirandu-ma dintr-o reteta online.
Am facut un fel de amestec de legume: mazare cu conopida in suc de rosii.
Am calit putina ceapa cu 1 ardei gras si 1 morcov si o cana cu suc de rosii.
Intre timp am fiert 5min. conopida [mazarea era deja fiarta], dupa care le-am adaugat peste mixul de legume impreuna cu apa calda. Am lasat la foc mic sa fiarba totul cca. 30min,iar spre final am adaugat sare, 2 foi de dafin si putin patrunjel… iar in farfurie, putin piper pentru aroma. Cum ti se pare? 🙂 Mie mi-a placut, are gust bun! 🙂
Dar daca as fi adaugat si putina carne, cu siguranta ar fi iesit grozava.
Data viitoare incerc reteta ta. 😛
Multumiiim!
Andreea, iti multumesc in primul rand pentru idee! Cred ca pentru mine ar fi perfecta fara carne 🙂
Voi incerca, mai am jumatate de conopida in frigider ramasa dupa ultimul dezmat gratinat ;))
Te pup si te mai astept cu sugestii, imi place diversitatea 😀
Foarte apetisanta reteta, e imposibil sa nu salivez, insa la mine merge conopida doar la otet. Mancati voi fetelor si pentru mine.:D
Piece d'Art, lasa ca pap eu si pentru tine! 🙂 Am de gand sa mai fac 🙂
Te pupic.
Mananca, las-o si pe DeeDee sa testeze:D, poate ii place. Am avut o pisica, ii placeau maslinele si piureul de cartofi la nebunie! Iar actuala mea dihanie de catel mananca legume si fructe, asa ca probabil i-ar placea niste conopida gratinata.:D Oare sa fac doar pentru el o portie?
Dee nu prea vrea nici piept, daramite verdeturi :). Am avut si eu o pisica iubitoare de pepene galben, verde si de porumb 🙂
Foarte bine ca mananca asta micu' legume, o sa aiba viata lunga :)) Serveste-i conopida fiarta, fara unt, ca sa nu se ingrase :))
(M-ai facut sa rad, m-a incalzit comentariul tau :)) )
E destul de suplu, are loc pentru inca un strat de sunculita. Mai are o luna si jumatate si va fi adult. Deja e mai solid ca inainte, asa ca merge si cu unt.
:)) Sa fie sanatos! Ce-i iei cadou?
Eu i-am luat lui DeeDee o conserva, deci nimic pompos.. dar cadoul e cadou, nu?
Ma gandeam la o jucarie, i-ar trebui una zdravana ca pe celelalte le-a cam decimat si a trecut la papuci. Mai bine zis, papuc. Unul a ramas intact, celalalt exista numai bucatele. Sa vad ce gasesc pentru un labrador.
Nucsoara mai lipsea si era un bechmel perfect, dar oricum cred ca a fost delicios!!! Cand mai gatim impreuna :* ? (Am sa caut retete noid e carob cake pana gasesc una buna!)
Am facut o praji cu morcov, o public sambata!! A iesit dementiala!
M-am gandit la tine si la praji cu lapte condensat.. ce buna era :*
E usor de facut. Ai reteta, nu? Parca am facut noi doua ceva reteta in imagini?
Nu cred ca am facut cu morcov..
Azi am facut si eu conopida gratinata dupa reteta ta. A iesit super buna. Eu am adaugat si cateva feliute de muschi deasupra. Am incercat multe retete cu conopida dar nici una nu mi-a palcut, in schimb asta e minunata
Anaiss, sa va fie de bine! Ma bucur ca ti-a placut! Buna ideea ta de a adauga si muschiulet!