Neata! Am fost in piata si am gasit mere “de iepure”, cum le ziceam eu cand eram mica. In varianta adultilor, s-ar traduce “mere bot de iepure”. Imi plac tare mult, asa ca am luat… multe. Si tot uitandu-ma la ele si gandindu-ma cum as putea sa le prelucrez, mi-am amintit de aceasta placinta cu mere, foarte gustoasa si deosebita datorita aluatului. Reteta este luata de la Poca si toate ingredientele sunt date in functie de pahar; de exemplu un pahar de ulei, un pahar de zahar etc. Eu le-am si cantarit, ca sa ne fie mai usor si reusita sigura!
Am pregatit toate cele necesare si va prezint si voua placinta (sau prajitura) ca alternativa la placinta clasica de mere!
Ingrediente:
Umplutura:
– 1 kg mere;
– scortisoara baton si macinata;
– 100 gr zahar – va sfatuiesc sa gustati umplutura; daca merele sunt dulci, e posibil sa fie prea mult;
– unt – o bucata cat o nuca;
Aluat:
– 150 grame de ulei (eu l-am pus pe cantar, ca sa dau toate ingredientele in grame; ar veni 15 cl);
– 480 grame faina;
– jumatate de pahar de apa minerala (85 ml);
– 1 lingurita de bicarbonat stinsa cu o lingurita de otet.
Incepem sa pregatim umplutura, pentru ca va dura mai mult.
1. Punem untul intr-o tigaie de teflon:
2. Cand s-a topit, adaugam merele date pe razatoare (eu le-am pus in robot si am scapat de treaba), scortisoara pudra si baton. Depinde de voi cata puneti 🙂 Eu sunt fana mare scortisoara, asa ca am pus…
3. Adaugam si zaharul:
Si lasam la foc mic, sa fiarba, sa scada zeama lasata de mere si sa se caleasca.
Acestea fiind facute, ne indreptam privirea catre ingredientele pentru aluat.
Sper ca ati observat paharele, am pisici peste tot.
1. Adaugam uleiul peste faina:
2. Scoatem mixerul si ii punem palele speciale pentru aluat. Adaugam zaharul:
3. Adaugam apa minerala:
Intre timp, mai amestecam in mere:
4. Stingem bicarbonatul cu otetul:
Amestecam bine si adaugam peste aluat:
5. Mai chinuim mixerul un pic – la viteza mica! Nu o sa va placa in mod deosebit sa lucrati cu aluatul – sau poate numai mie nu mi-a placut – insa se merita. Curaaaaaj! 🙂
6. Mixerul a inchinat steagul, l-am dat deoparte si a intrat in functiune mana. Am format o bila:
7. Pe care am impartit-o in doua – ati ghicit, sunt foile. Intre timp, umplutura s-a facut, merele sunt calite, mirosul e demential.. oprim aragazul si lasam la racit (eu am scos pe geam, ca tot e frig).
8. Folosind sucitorul, intindem cat putem de bine. Ati mai vazut cum procedez eu cu astfel de foi:
9. Transferam in tava:
10. Asezam frumos marginile, ridicandu-le pe peretii tavii:
11. Adaugam umplutura, nivelam frumos. Puteti sa o pasati cu mixerul pentru o umplutura fina – eu am vrut sa simt merele:
12. Repetam procedeul cu foaia. Mie nu mi-a iesit bine, n-am mai avut rabdare si am pus-o asa, apoi am peticit-o:
13. Bagam placinta la cuptor, la 175 de grade, pentru 30-35 minute. Am lasat-o 30 de minute si apoi am mutat pe cuptorul electric pentru 5 minute pentru ca placinta sa capete o crusta de culoare aurie:
14. Lasam la racit si portionam. Decoram cu scortisoara, mai pudram cu zahar pudra si din nou cu scortisoara, punem o floricica (sper ca vedeti ca am zambilute in miez de noiembrie 🙂 ) si gataaa, facem pozele artistice:
Mai aproape:
Impresii:
Este a treia oara cand o fac (cel putin) si de fiecare data ma surprinde placut :). Foile dau impresia de tarta, merele se pupa perfect cu scortisoara, intregul se topeste in gura si incanta papilele. V-o recomand cu placere!
Ati incercat vreodata sa faceti placinta cu foi din acestea?
Arata intr-un mare fel 😀 In plus n-am mai facut de mult o placinta cu mere. Eu nu prea ma dau in vant dupa framantat, dar sunt sigura ca rezutatul merita 🙂
Josephine, daca ai masina de facut paine, pune acolo ingredientele 🙂 Eu n-am mai scos-o, dar de acum vine iarna si o sa fac paine des.. deci imi va fi aproape 🙂
Spor!
Vai ce pofta mi-ai facut 🙂 Trebuie sa prajituresc si eu ceva in weekendul asta 🙂
Pofta buna!
Multumesc, Irina! Eu am musafiri si ii cam rasfat.. de o saptamana gatesc si fac ceva dulce la fiecare 2 zile 🙂 Chiar si acum ma gandesc ce sa fac 🙂
Te pup, spor!
nu-s eu fana de placinta cu mere, dar mi s-a facut pofta :))
🙂 Poti sa o incerci cu umplutura de.. hmmm, gutui, de exemplu 🙂
Mmmmm ce buuun!!
Esti o artista, zau!>:D<
Alexandra, esti tare draguta sa zici asta 🙂 Fac si eu ce pot 🙂
merci!
Ce pahare drăguțe ai :))
Trebuie sa încerc și eu rețeta,nu am mai făcut de mult plăcintă cu mere.
Pupici:*
Daca o faci, sunt curioasa de parere 🙂
Te pup si eu!
Pot sa zic ca ador felul in care explici, ai deveni bucatareasa mea favorita, cand o vad o reteta o citesc imd, sunt sigura ca va iesi yummy
Gya, ce simpatica esti! Cred ca sunt departe de a fi bucatareasa. Incercari timide.. 🙂
Ma bucur ca iti place modul in care explic.
Spor la gatit! :*
Ai un award din partea mea si cateva intrebari
http://gya-make-up.blogspot.ro/2012/11/sunday-post-liebster-award.html
Il preiau, multumesc frumos 🙂
mi-a lasat gura apa la lecturarea articolului,pozele spun totul.Am facut des placinta de mere cu aluat tare,iese mult mai gustoasa si aratoasa decat cea cu foietaj de cumparat sau cu blat de pandispan.La mine difera potin proportiile,insa rezultatul e acelasi,dar in cantitate mai mare,ca noi suntem pofticiosi si mai numerosi 🙂
Asa e, Daniela, parca foile au prea mult unt.. Eu le folosesc doar la baclava, in rest aluat cu drojdie sau asa sfaramicios 🙂
Sa va fie de bine, norocosi ai tai ca te au harnicuta!