Ziua buna! V-am amenintat de mult cu aceasta reteta si pentru ca pe Facebook mi-ati spus ca aveti pixurile pregatite, trecem la treaba 😀
Am gasit reteta aceasta pe blogul Laurei Sava inainte de Paste si am intrat in priza. Ce cozonaci, ce pasca? Eu voiam tort cu cocos, n-aveai cu cine sa discuti! Numai ca am fost prinsa cu multe lucruri inainte si tot am manat. Si a venit Pastele.. si am plecat din Bucuresti. Dar cand am revenit, cu un cozonac intreg, cu pasca si cu alte bunatati, unde credeti ca-mi era gandul? Evident, tot la tortul de cocos.
Asa ca n-am mai indurat tortura si am purces la fabricarea lui, ca deja era jale! Simteam cum ma privesc fulgii de cocos din punga, nu alta :)). Bineinteles, am facut unele modificari la reteta initiala, fara sa-mi pun amprenta nu se putea.
Ce ne trebuie:
– 250 gr biscuiti – eu am pus 150 gr Petit Beurre si 100 gr obisnuiti pentru ca aveam doua pungi desfacute si am vrut sa scap de ei. Puteti pune doar de un fel, dar la cei obisnuiti va mai trebui sa adaugati un pic de zahar in tort pentru un gust mai dulceag – depinde de gusturile voastre;
– 180 gr unt;
– 500 gr branza vaci – in reteta initiala scria mascarpone, dar eu aveam branzica proaspata de acasa si era pacat sa cumpar altceva! A mers de minune!
– 150 ml lichior Pina Colada – daca aveti copilasi care vor servi tort puteti inlocui lichiorul cu lapte de cocos sau cu lapte simplu;
– o cutiuta de lapte de cocos, adica 250 ml – eu l-am luat de la Mega Image, 7 lei;
– 80 gr zahar fin;
– 2 pliculete gelatina – va sfatuiesc sa o folositi pe cea din imagine, de la Dr Oetker;
– 20 bomboane Raffaello (eu am avut doar o cutie, ceea ce a insemnat 15 bomboane; voi luati doua din start)
– 50 gr fulgi de cocos.
Mai avem nevoie si de o forma detasabila de tort. Daca aveti una clasica, e buna si aceea 🙂
1. Eu imbrac intotdeauna fundul tavii cu staniol.
2. Macinam biscuitii
3. Intre timp am topit untul la microunde si il adaugam peste biscuitii macinati Amestecam, nivelam cu o lingura.
(Sugestie de la Alexandra: daca nu va incanta gustul de biscuiti cu unt – eu pun mereu Meggle, mi se pare mai bun la gust in aceasta combinatie si nu am nicio problema cu gustul – puteti baga amestecul pentru 10 minute la cuptor).
4. In jumatate de cana de apa RECE (compot, suc de fructe etc) punem cele doua plicuri de gelatina. Dureaza cam 10 minute pentru ca gelatina sa se “umfle”:
5. Intre timp adaugam peste branza lichiorul.
6. Si laptele de cocos:
7. Adaugam si zaharul (gustati compozitia; daca vi se pare ca nu e suficient de dulce, mai adaugati o lingura-doua de zahar. Mie mi s-a parut perfect asa). Mixati pana cand zaharul nu se mai simte!
8. Folosind mixerul omogenizam bine amestecul de mai sus. Vom obtine o crema fina!
Revenim apoi la forma in care avem deja “blatul” din biscuiti si incepem sa punem din loc in loc cate o bomboana Rafaello:
9. Puteti sa le puneti una langa alta, insa in acest caz ca vor intra cam 20. Eu am avut 15, dupa cum spuneam la inceput, si-a trebuit sa las un pic de distanta intre ele 🙂
10. Acestea fiind pregatite, revenim la gelatina. Cam asa ar trebui sa arate (se vad bine granulele).
11. Transferam cana intr-un vas in care apa fierbe:
12. Amestecam gelatina pentru a sparge bilutele; se va transforma in lichid:
13. Adaugam in gelatina doua lingurite din compozitie, amestecam:
14. Adaugam gelatina peste compozitia initiala si omogenizam:
15. Cu grija, ca sa nu deplasam bombonelele Rafaello, turnam compozitia in forma detasabila.
16. Acum se vede cat de bine ati nivelat (sau nu) biscuitii 🙂
17. Adaugam fulgii de cocos si dam la frigider pentru minimum 4 ore. Eu l-am lasat peste noapte. Din fericire n-am visat tort cu cocos, dar de dimineata m-am infiintat direct langa frigider, sa vad minunea.
Am avut emotii cu gelatina, insa nu, tortul era tare ca piatra, iute ca sageata
18. Asa ca am ridicat usor de clapita formei detasabile. Nu trageti brusc pentru a nu crapa/rupe tortul. Puteti folosi si un cutit pentru ca marginile sa se desprinda mai usor de pe forma (mai ales daca este clasica)
19. L-am pus frumos pe un platou, mi-am luat arsenalul si m-am dus la lumina pentru pozele de prezentare 🙂
Sectiune prin bomboana Rafaello:
Si cat faceam duble, triple si mai stiu eu ce la poze, imi saliva sufletul de pofta… 🙂
Si-o poza finala, cu portia voastra 🙂
Impresii despre al meu tort de cocos:
Cine se gandea ca acest tip de tort/tarta nu merita facut s-a inselat amarnic! Este perfect pentru zilele calduroase de vara din trei motive: este un desert usor de pregatit, rapid (daca uitam de orele pe care tortul trebuie sa le petreaca in singuratatea frigiderului), nu necesita coacere (deci la revedere, cuptor!) si este racoritor. Pai da, fix ceea ce ne trebuie. Unde mai pui ca are si branzica, deci e si sanatos. Zaharul il putem inlocui cu zahar brun, deci de doua ori mai sanatos. Apropo de zahar, gustati compozitia inainte de a-i pune gelatina. Daca va plac prajiturile mai dulci, mai adaugati zahar. Pentru mine a fost perfect asa.
Este foarte aspectuos – ganditi-va cum ar arata daca l-am orna cu capsune sau cu ciocolata! Gustul este foarte bun, Pina colada abia se simte.
Deja ies mai mult de trei motive pentru care va recomand sa-l incercati. Neaparat in formula aceasta, daca iubiti cocosul!
Ce spuneti, va tenteaza?
Vai ce imi faci tu mie! Miercuri e ziua mea, cred ca il fac si eu maine.
Oo, ce onoare sa il faci de ziua ta! M-as bucura sa iti iasa si sa va placa. Te pup!
Sa stii ca acum ma apuc de facut tortul, tine-mi pumnii!
Super reteta! Am citit si am savurat fiecare pas si intr-adevar arata delicios (YAM! YAM!). Cat de curand cred ca am sa fac si eu unul..GARANTAT!
Deea, merita sa il faci 🙂 Atentie mare la gelatina! 🙂
Astept impresii :*
Vai de mine <3 Cred ca o sa-l incerc de ziua mea, sunt ahtiata dupa cocos :)))
Josephine, si eu! Ma uitam ca am multe retete cu cocos pe aici.. ar trebui sa mai schimb placa :))
OMG!
Arata delicios!
Vreau si eu, vreau si eu. ;))
Pupici
Pune labuta si-l fa! Iese super 🙂 :*
Ce bine arata!Cocos, Rafaello, tort…ce sa mai, combinatia perfecta.
Miss Happy, spor la bucatariT! 🙂
Cat de mult imi plac retetele tale, dupa ce citesc la tine vreo reteta instant ma apuca pofta de gatit 😀 ai dreptate, genul asta de prajitura cu gelatina este foarte racoroasa, as face ceva cu fructe de padure si cocos, desi nu stiu daca e o combinatie foarte buna 🙂 Te pup
Anul Sabatic, multumesc 🙂
Nu cred ca e cea mai fericita alegere, cocos cu fructe de padure. Poate cu ciocolata neagra? 🙂
Pupici, daca il faci sa-mi spui daca v-a placut!
Vai de mine si de mine, ce este aici la tine, Adina! Oricum venisem pregatita sa salivez :)), stiam ca mi se va intampla asta la fiecare etapa prezentata. S-a notat, vreau, vreau vreau!
Te pup si-ti multumesc pentru reteta!
Ilda
Lavender Thoughts
Spor la preparare, Ilda! :*
Arata dragut, dar nu cred ca l-as face, ar fi nedrept fata de Calin 🙂 L-ar apuca disperarea sa vada atat cocos! Azi am dat comanda pt un tort de ziua sa, e surpriza, dar pot sa scriu aici ca nu cred ca iti citeste blogul (sa nu te superi, dar nu e amator de bloguri de beauty)
:)) Stai linistita, ar fi ok sa-l citeasca macar pe al tau.. dar nu prea l-am vazut cu/la comentarii.. 🙂
Deci mereu faci retete complicate si totul la tine pare atat de usor, dar de fapt nu e :))
Pare delicios si arata atat de bine, parca e dintr-o revista 🙂
Hai, Cris, ca e tare simplu de facut! Si ai toti pasii descrisi, chiar nu are cum sa nu iti iasa. La inceputuri eu imprimam retetele cu pasii aferenti si le luam cu mine in bucatarie 🙂
La inceputuri? Eu fac asta si acum!:))
Eiii, acum nu mai imprim si pozele cu: "Acum se sparg cele doua oua". 😛
Vai de in ce stil ma tenteaza…din pacate acuma nu am deloc timp liber, dar intr-o zi cu soare promit sa il fac 🙂
Anca, e bun de pregatit in weekend! Si destul de rapid!
arata extraordinar de bine. trebuie sa-l incerc si eu mai la vara, pe caldura mare cand nu-ti arde sa mananci lucruri gretoase :). dar cred ca e cam bomba calorica…
Alina, e numai bun de impartit! 🙂 Eu cred ca am mancat din el una dintre bucatile taiate (in reprize) – restul a fost daruit 🙂
I-am dat reteta prietenei mele cele mai bune ca ea e mare iubitoare de cocos! Si sper sa ma serveasca atunci cand ma voi duce la ea 😀
:)) Astept impresii 😀
Vai, tu ne omori aici! Arata minunat! Eu sunt innebunita dupa cocos, trebuie sa ajung la un supermarket si sa cumpar ingredientele nesesare cat mai curand, ca-mi lasa gura apa cand ma uit la pozele tale <3!
Alex, eu astept impresii 😉
Arata foarte bine! Yamiiii <3
Multumesc mult de apreciere 🙂
Din vina ta, am inundat parchetul de la cat am salivat la acest tort. Nu ii deloc ok sa pui astfel se poze, oamenii extrem de pofticiosi vor avea foarte mult de suferit :-))
Ce amuzanta esti, Dalia :)))
Incurajez gatitul! si de asta pun retete usoare si de efect ca aceasta 😀
Ce pofta mi-ai facut! Nu mai pot!!!
Il poti face si tu, e foarte simplu 🙂
Cat de bine arata, cred ca este delicios! Imi faci pofta 😀 Te pup:*
Di, multumesc! :*
Vai de mineee, eu nu prea sunt cu cocosul, dar zau ca m-ai convins sa incerc tortu asta! :X
Astept impresii 😀
Nu ma incanta prea tare cocosul, dar aproape ca m-ai convins. Stiu, asa spun de fiecare data. :))
Poti injumatati cantitatile si poti face doar asa, de gust 🙂
Wow,ce biiiine arata:D:D
Multumesc, Claudia! :*
M-ai terminat. :)) Iubesc cocosul!!
Ridica-te de jos si cu ultimele puteri fa-l si tu!! :))))
te pup!
Daaaaa!!!!!!!!!!! Pai de cand asteptam reteta asta. Acum trebuie sa ma pun pe treaba si sa vedem ce iese.
Puuup
Astept impresii 🙂
te pup!
O sa salvez si eu reteta si o sa o incerc cat de curand!Imi plac mult deserturile cu cocos,iar Raffaello e printre preferatele mele 🙂
Allesandra, sunt curioasa cum ti-a iesit, daca l-ai facut. Pupici!
Doamne cum arata! Lesin aici pe scaun!
Deci am copiat reteta 😀
Deci te astept cu poza 😀
Bun, bunut pare a fi. Eu sunt fan cocos asa ca sigur voi presta reteta.
🙂
Am vazut postarea si am zis : " Pai cum, bre, doar Adina e gospodina? Lasa ca postez si eu o reteta!"
Felicitari, si praji a ta arata delicios!:D
Pupici multi,
Maria :*
Maria :*
Arata delicios! Mi-ai facut o pofta!
Multu! Pune si tu labuta si il gateste 🙂
Oh, my God, iubesc cocosul! Trebuie facut, abia astept sa-l dau gata! :*
🙂
arata genial!!!iubitul meu iti va multumi 😉 😀
Cupcake? Impresii?
Gospodina noastra:) cand ne mai arati o reteta? a trecut ceva timp de la ultima:)
Stefania, n-am mai facut nimic nou.. sa se lase un pic racoarea si o sa revin la cratita 🙂
cred ca e bun rau, un fel de bounty.mersi
Ar trebui sa aiba si ciocolata ca sa aduca a bounty. Ii poti adauga, de ce nu? 🙂
Ooooooh! Cat de bine arata!
Bagat la bookmark, sper sa am timp in weekend sa il fac. 🙂
🙂
Eu am facut reteta si a iesit ok, insa vin cu o sugestie pt celer care urmeaza sa-l faceti. Cand se amesteca untul cu biscuitii acestia se inmoaie si au gust de…biscuiti imbibati in unt topit. Eu as fi preferat ca blatul de biscuiti sa ranana croocant, ca la cheesecake, de aceea eu va sugerez sa-i bagati putin la cuptor dupa ce ii amestecati cu untul. Bineinteles mi-am dat seama doar dupa ce a fost gata, deci n-am mai putut sa remediez problema, dar e bine de stiut pe viitor. 🙂
Alex, ai dreptate. De aceea eu mereu folosesc unt Meggle, pentru ca mi se pare ca gustul e mult mai bun.
Sta "teapan" si fara cuptor, dar o sa editez cu sugestia ta. Pentru care iti multumesc :). Si eu mai bag uneori "blatul" la cuptor.
Sa va fie de bine!
Eu iti multumesc pt reteta geniala!! Abia astept s-o fac din nou acum ca mi-ai reamintit de ea 😀 Recunosc ca n-am auzit de untul de care zici tu. In general n-am o problema cu gustul de unt, doar ca inmuiase foarte tare biscuitii. Si multumesc de edit. Ce onoare. 😀 Pupici
Alex, cu drag, eu mereu sunt deschisa sugestiilor, pentru ca nu detin adevarul absolut, asa ca oricand ai o sugestie/completare sau mai stiu eu ce, scrie fara retinere 🙂
Sa stii ca Meggle este un unt mai scump, ce e drept, dar e mult mai gustos. Eu mai pun cate o felie de paine prajita cu unt si imi place tare gustul :).
Sa il incerci si tu. Te pup!