…mai e un pic şi vine primăvara. Peste vreo două-trei luni va fi atât de cald, încât ne vom grăbi să fugim spre mare. Eu însă port încă în suflet o altă mare – sau mai bine zis, un ocean – Indian – cu ale sale plaje şi ape incredibile.
În Seychelles am fost în noiembrie 2014, după ce promisesem că nu mă mai întorc în viaţa mea … bine, am redus între timp “pedeapsa” la 10 ani – în Africa. Pentru a înţelege de ce luasem această hotărâre, vă invit să citiţi Jurnalele de călătorie în Africa din 2013. Totuşi, când a apărut varianta “Seychelles”, am uitat şi de promisiune şi de tot şi-am decis să mergem.
În acest nou jurnal vreau să vă povestesc cum a fost această călătorie şi, aşa cum v-am obişnuit, voi încerca să vă fac să vedeţi prin ochii mei aceste meleaguri îndepărtate.
Pentru început, câteva generalităţi despre Seychelles:
Republica Seychelles, este o țară insulară formată din 115 de insule din Oceanul Indian, la 1,600 km est de Africa, în nordul insulei Madagascar. Seychelles poartă urme adânci ale celor care au îngenuncheat-o de-a lungul timpului. De exemplu, limbile engleză şi franceză sunt oficiale pentru că în trecut aceste popoare au colonizat insulele. Portughezii le-au descoperit şi marcat pe hartă înca din 1502.
Poarta aeriană care face legătură cu lumea este aeroportul din insula Mahe – un aeroport miiiiic, dar curăţel, care nu se sinchiseşte să îţi ureze “bun venit” ca la carte. Dimpotrivă – fiind atât de mic, cobori din aeronavă şi mergi frumuşel către intrare. Să fie 50-100 de metri în care ai ocazia să simţi clima specifică şi să zâmbeşti.
Pentru a intra în Seychelles nu este nevoie de viză obţinută din timp, cu bătăi de cap şi taxe. Nici nu se plăteşte nimic pentru ea. Însă dacă tot sunteţi aici şi ştiţi că seara ar prinde bine un pahar de ceva sau dacă nu sunteţi siguri că aveţi ţigări destule, vă sfătuiesc să vă luaţi din aeroport. Veţi observa cu mirare că preţurile din aeroport sunt mult mai mici decât cele din magazinele locale. Şi o să vă spun mai târziu şi de ce..
Moneda naţională este rupia seychelleză. 10 rupii sunt cam 3 lei (evident că voi veţi mai verifica aceste rate dacă veţi pleca, eu vă spun cum era pe vremea mea 🙂 ).
Noi am schimbat în aeroport, mai apoi în Victoria. Înarmaţi-vă cu răbdare – va dura ceva până veţi schimba banii la ghişeu!
Pentru taxi se negociază. Dar lucrurile stau cam la fel în toate ţările din Africa pe care le-am vizitat: toţi vând la supra preţ. Uite de-aia. Norocul nostru este că am fost un grup mai mare, de 10 (sau 12?!) persoane, ceea ce înseamnă că am putut lua microbuze şi s-a negociat foarte bine, aşa cum veţi vedea pe parcursul poveştii.
Cazarea am avut-o la o vilă pe malul mării în zona Grand Anse – cu o mică piscină, bucătărie, palmieri şi.. plaja la 2 minute depărtare.
În zilele în care nu am avut program am mers la plaja Beau Vallon folosind transportul în comun. Biletul era până în trei lei, însă şi-i merita cu prisosinţă. Nu cred că aş fi rezistat să car bagajul atât de mult pe jos, în spate. Erau, totuşi, cam 15 minute de mers cu autobuzul. Autobuzele nu opresc atunci când le faci cu mâna, trebuie să fii în staţie. De asemenea, uneori ai senzaţia că eşti în montagne rousee – şoferii conduc foarte agitat şi nu de puţine ori m-am dus grămadă sub scaunul din faţă din cauza frânelor.
Victoria este capitala insulelor Seychelles şi bineînţeles, credeam eu, creme de la creme. Mare greşeală: Victoria este un oraş micuţ, cu câteva magazinaşe în care am descoperit cu groază că mişună indieni. De fapt, sunt ale indienilor. Ceea ce înseamnă mâncare ..sub orice critică şi produse cu ambalaje pline de praf, vai de ele. Mi s-a părut ciudat că alte persoane din grup s-au cărat din România cu mâncare – dar până la urmă se pare că au fost inspiraţi. Marea mea bucurie a fost că am descoperit în Victoria un supermarket fix în stânga terminalului de bus – evident, nu un supermarket în adevăratul sens al cuvântului, însă faţă de magazinele indienilor, era lux. (Ca să mă înţelegeţi, era ca un magazinaş de cartier de la noi, însă era! Aici am făcut prima poză cu un brad proaspăt împodobit – eu cu pielea arzând, în pantaloni scurţi, ascultând We wish you a Merry Christmas…).
Centrul oraşului Victoria, Seychelles
Am fost de câteva ori în Victoria pentru lapte, biscuiţi şi alte prostiuţe. Poate că aveam noi cazare, însă nu era şi masa inclusă. Aşa că de obicei, cina consta în grătar din peşte proaspăt, cumpărat din piaţa de peşte (evident, sunt o delicată când o numesc aşa), iar micul dejun din ce ne găteam. (Să ştiţi că n-ar strica să vă luaţi ceva cafea la voi de acasă!)
Selfie numai bun de pus pe Fan Page AdinaArustei :). În păr am floricică de plumeria, sper că aţi observat-o!
Ce nu v-am spus eu legat de preţurile din Seychelles: sunt foarte mari. Sunt maaaaari, de zici că nu eşti în Africa. Partea mai proastă este că turiştii plătesc un pret, iar localnicii altul. Evident, de câteva ori mai mic. Îmi amintesc că în piaţa de peşte am întrebat noi în engleză cât costă un ton, ni s-a spus: 270 rupii, iar unui localnic i s-a răspuns în franceză “soixante”. Cam atât de mare era diferenţa. Evident că mai negociau şi lăsau la preţ, că doar aveau de unde… E foarte dubios faptul că toata lumea ştie acest lucru şi nu e deranjată. Pe mine m-a cam ofticat şi nedumerit, dar.. nu aveam să car din România de toate, nu? N-am găsit nicio Adina care să-mi spună aşa ceva înainte de plecare – poate mi-aş fi luat nişte pişcoturi, alune, măsline, ca să nu le cumpăr la preţ de şapte ori mai mare (evident, nu mă căram cu măsline, dar vorba vine!). Pe net am găsit doar “Seychelles e raiul pe pământ” şi altele asemenea. O fi, dar mă îndoiesc că în Rai se întamplă chestii de astea..
Trecând peste asta, în Victoria nu prea aveţi ce face, aşa cum vă spuneam. Poate să vă interesaţi şi de preţurile pentru feribotul care vă va transporta pe La Digue sau Praslin. Mai faceţi o plimbare, mai vedeţi un templu indian, mai savuraţi un fresh şi…cam atât. Oricum, nu mergeţi pentru asfalt, ci pentru plaje, nu e aşa?
Săptămâna viitoare vom explora un pic insula Mahe, pentru a vedea câteva peisaje şi pentru a vă mai povesti şi alte detalii. Până atunci, vă pup şi vă trimit un zâmbet!
Super, ma bucur ca scrii despre Seychelles! Intr-adevar, am auzit numai lapte si miere despre locul ala, care din fotografii pare superb! Dar, pana sa ajungi la plajele superbe, mai trebuie sa iei un bus, sa mananci ceva :))
Abia astept continuarea!
Ira, sa vedem cum o sa ti se para la final 🙂
pupici!
Asteptam de ceva vreme articolele despre Seychelles. Oricat de mult m-ar atrage insulele exotice, cand aud de partea cu tocmeala, ma apuca toti dracii si imi piere cheful. Si eu sunt mai infipta decat al meu, iti dai seama ca ne-ar arde la bani. :)) Abia astept si eu continuarea, vreau sa vad multe poze de pe plaja, doar asta e principala atractie, nu-i asa? :))
Cand ne vedem la o cafea sa imi povestesti live? Citesc eu cuminte pe blog, dar as vrea sa aud povestind din gurita ta, visez frumos? :)) Pup
Uf, daca as avea si timp suficient ar fi perfect!!
sa mai vina caldura un pic si iesim la o terasa cu drag. abia astept sa ies la aer, in parc!
pupici!
Ti-am descoperit jurnalele de calatorie si nu-mi mai pot lua ochii de la ele. Amazing!
Cel putin Africa, prin ochii tai….gata, am facut rost de lectura pentru sfarsitul de saptamana. :))))
🙂 sper ca ai avut un weekend placut, departe de casa 😉
Seychelles nu a fost pe lista mea de locuri de vizitat si dupa primul episod tot nu se afla pe lista de vizitat. Sa ma duc doar pentru plaje, mmm…nu prea, cam scump. Totusi, poate celelalte episoade ma vor convinge ca merita macar sa se afle pe lista cu locurile de vizitat, chiar daca poate nu voi ajunge acolo :)) Pupici
sa vedem care va fi concluzia ta la finalul jurnalului, Macy 🙂
pupici!
yeyyy.
🙂
Da! Si tare mi-a placut!
imi fac o cafea si ma asez la citit:D in liniste
foarte frumos ca ai posibilitatea sa calatoresti in atatea locuri minunate !
locuri frumoase..
de abia astept sa citesc continuarea :).
🙂 saptamana viitoare!
Pingback: Turist in Seychelles. 5. Sfârşit de Jurnal în Seychelles
[…] călătorie şi vă las o fotografie însorită ca suvenir din Seychelles Citeşte şi: Turist în Seychelles. 1. Generalităţi. Capitala Victoria Turist în Seychelles. 2. Explorăm insula Mahe Turist în Seychelles. 3. Insula La Digue Turist […]
Pingback: Turist în Maldive. Impresii + 5 motive ca sa vizitezi o insulă din Maldive
[…] să ajung în această zonă, în acest paradis turcoaz, însă anul trecut i-a luat-o înainte Seychelles, acum doi ani Zanzibar și așa mai departe. Iată că totuși a venit și momentul de a merge în […]
Buna, ai facut vreun vaccin pentru Seychelles? Mersi!
Buna, Anda, nu am facut niciu vaccin.
Pingback: Noutăţi The Body Shop: o vară cu Piñita Colada, tiare şi gardenie
[…] florilor de tiare! Le port mereu în păr atunci când merg în locuri exotice (le-aţi văzut în Seychelles, în Maldive, în Zanzibar etc) şi să ştiţi că deşi soarele arde tare tare în acele zone, […]