Astăzi dimineaţă m-am trezit filosoafă, de aceea m-am gândit să strâng într-un articol 15 lucruri pe care consider eu că ar trebui să le facem după ce împlinim onorabila vârstă de 25 de ani. 25 este o cifră frumoasă şi un hotar aş putea spune, de aceea cred că acum ar fi timpul să începem să judecăm (mai) drept decât la 20, chiar dacă (poate încă mai) stăm un pic strâmbe.
1. Începe să economiseşti ceva bănuţi. Nu degeaba avem zicala “bani albe pentru zile negre”. Nu mai ai 18 ani ca să aştepţi bani de la mama şi de la tata pentru a-ţi plăti chiria sau camera de cămin. Fie că pui 10 lei sau 100 de lei pe lună deoparte, fă-ţi o cutie sau un cont special pentru economii. Dacă nu rezişti tentaţiei de a-i cheltui, dă-i spre păstrare mamei sau unei prietene. Nu ştii niciodată când apare vreo ofertă bună la un produs pe care ţi-l doreşti sau Doamne fereşte, nu ştii niciodată care va fi starea ta de sănătate.
2. Renunţă la fumat. Da, e la modă, e cool, o ţigară şi-o cafea te binedispun şi îţi dau impresia de relaxare (mai ales când te enervează nemernicul de şef). Parcă altfel intri in vorbă cu Gigi cel fără de cal dacă ieşiţi în pauză la o ţigară, că deh, la o pipă se nasc poveşti d’amour şi tot atunci pornesc discuţii interminabile, cu subiecte care mai de care mai colorate. Ştiu cum e. Dar de asemenea, mai ştiu şi că după asta, mâinile şi respiraţia miros urât rău, rău. Dinţii au şi ei de suferit şi de fapt, tot organismul este invadat de substanţa nocivă din ţigări. În plus, un pachet de ţigări costă aproximativ 16 lei (fă tu un calcul ca să afli cât cheltuieşti pe lună), bani pe care îi poţi strânge pentru a-ţi lua la sfârşit de lună pantofii aia mişto pentru care nu ai niciodată bani. Sau o bijuterie frumoasă, de calitate (pentru că de acum o să vrei şi tu nişte perle finuţe, un diamant, o măslină, de astea). Deci, fă-ţi şi fă un bine celor din jur: nu mai fuma. Din acest moment – poveştile cu “vreau, da’ nu pot” sau “de luni” sunt doar baliverne. Dacă vrei, poţi. De azi.
3. Călătoreşte cât de mult poţi. Eşti tânără, poţi urca pe munte, poţi să te bălăceşti în mare, poţi face trekking, poţi face înconjurul lumii pe bicicletă. Îmi amintesc că în căutarea celei mai mari flori din lume, Rafflesia, am avut în grup o doamnă de 70 de ani care se ţinea destul de bine pentru vârsta ei, dar care ne-a întârzâiat destul de mult. Pur şi simplu nu avea aceeaşi siguranţă în picioare ca noi. I-am apreciat foarte mult curajul, însă nu doar o dată am stat cu inima strânsă aşteptând-o să treacă râul păşind pe pietrele acelea alunecoase.
Din punctul meu de vedere, călătoriile sunt cea mai mare avere, pentru că ne schimbă ca indivizi, ne ajută să evoluăm.
4. Citeşte cât mai mult. Măcar 15 minute pe zi. Crează-ţi un spaţiu al tău, liniştit, cu alb sau culori pastelate. Pune flori în vază. Relaxează-ţi mintea răsfoind şi citind cărţile preferate. Renuţă la emisiuni TV din care nu înveţi nimic – timpul tău este preţios şi nu merită irosit. Investeşte în tine, decoperă o pasiune, ceva care faci cu plăcere şi care te relaxează.
5. Învaţă să apreciezi ceea ce ai. Întotdeauna mi-am dorit să am mai mult, mai mare, mai frumos. Dar am stat un pic pe loc şi mi-am dat seama cât de bucuroasă şi norocoasă sunt cu ce am, de fapt. Acum nu mă mai deranjează absolut deloc că merg cu metroul, să spunem – alţii merg pe jos kilometri întregi pentru a ajunge la o sursă de apă potabilă. Apropo, ştii ce fain e să citeşti sau să asculţi muzică până ajungi la destinaţie în loc să conduci? Dacă e vital, conduc, dacă nu, sunt şi alte variante de a ajunge din punctul A în B.
15 lucruri pe care trebuie să le faci după ce împlineşti 25 de ani
6. Ai grijă de sănătatea ta – e cel mai de preţ lucru pe care îl ai. Mănâncă mai puţin, porţii mai mici, însă mai de calitate. Include seminţele, cât mai multe fructe şi legume în alimentaţie. Găteşte la aburi, la cuptor şi evită cât mai mult uleiul şi prăjelile. Găteşte cu dragoste, mestecă încet, oferă-ţi timp. Ştiu că uneori ajungem acasă şi la ora 21 de la muncă şi tot ce vrem este să facem un duş şi să dormim, dar hrana şi modul de a o consuma sunt foarte importante şi ne afectează atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung.
Mai mult decât atât, începe să practici un sport. Fie că alergi, că mergi cu rolele sau cu bicicleta, fă un pic de mişcare. Măcar în weekenduri!
7. Fii bună şi blândă cu cei din jur. Oferă flori unei prietene fără motiv. Zâmbeşte mult, fie că eşti la locul de muncă, fie că eşti la aprozar. Zâmbetul apropie şi detensionează. În plus, aduce purtătoarei o stare de bine. Poate nu ştiţi, dar de multe ori când scriu pe blog sau vă răspund comentariilor, zâmbesc!
8. Nu fi falsă! Este absolut normal să nu îţi placă de x sau de y. Nu ai mai întâlnit persoana respectivă, însă îţi este antipatică. Pur şi simplu, fără motiv. Se poate întâmpla şi nu trebuie să te porţi ca atare. Evită oamenii pe care nu îi placi, însă salută-i şi menţine o relaţie formală (dacă este necesar). Nu îi vorbi de rău (pe la spate sau nu) şi nu da ochii peste cap când îi vezi – nu rezolvi absolut nimic cu această purtare.
9. Nu te mai compara cu alte persoane. Prin prisma experienţelor, mediului de viaţă şi al copilăriei, toţi suntem unici. Nu te mai compara cu alţii şi nu îi privi cu invidie! Nimeni nu ştie ce poartă în suflet cealaltă persoană, aşa că ai grijă de sufletul tău şi iubeşte-te aşa cum eşti. Pentru că eşti frumoasă şi unică! Respectă-te, îngrijeşte-te şi evoluează în ritmul tău.
10. Construieşte relaţii de durată. Câţi prieteni ai, de fapt? Sunt cei cu care ieşi în cluburi în fiecare weekend? Sunt cei cu care fugi în weekend la mare? Sunt cei pe care îi poţi suna la 2 dimineaţa, ştiind că îţi vor răspunde, indiferent de oră? Câţi prieteni pe care te poţi baza ai? Ţine-i aproape, ascultă-i, fii acolo pentru ei şi preţuieşte-i!
15 lucruri pe care trebuie să le faci după ce împlineşti 25 de ani
11. Iubeşte-ţi familia! Orice ar fi, ei sunt “acasă” şi ei ar trebui să fie sprijinul tău. Sună-ţi părinţii, fraţii, bunicii, unchii, mătuşele! Nici nu îţi dai seama cât de mult se bucură când te aud. Am o mătuşă care mereu plânge când o sun – de bucurie. Pur şi simplu vreau să văd ce face, dar pentru ea e telefonul acesta are o altă însemnătate: e o dovadă că nu a fost uitată.
Mai presus de sunat, vizitează-ţi bunicii cât poţi de des! Eu am crescut cu bunicii şi niciodată nu o să îmi iert că am ajuns acasă prea târziu, doar pentru că mi-era lene (da, lene, nemernică ce sunt) să plec acasă vineri şi-am ales să plec duminică. Deja duminică era prea târziu… Ce e drept, a fost ceva destul de neaşteptat, dar chiar şi aşa, sunt o nemernică.
12. Alege oamenii, nu lucrurile. De când mă ştiu, m-am legat de lucruri, pentru că ele erau mereu acolo. Oamenii vin şi pleacă, dar lucrurile nu sunt aşa. Şi totuşi – lucrurile pot fi cumpărate, pe când iubirea, afecţiunea şi grija oamenilor de lângă noi nu au preţ.
13. Nu amâna să faci lucruri. Eşti fericită când stai pe o păturică şi priveşti cerul? Ia o paturică şi du-te în parc. Azi. O poţi lua într-un rucsac şi când ieşi de la muncă te opreşti în parc. Vrei un nou job? Caută-l! Nu te mai crampona în locuri de muncă în care nu eşti apreciată sau fericită. Nu mai strânge frustrări – vrei ceva, luptă pentru acel ceva!
14. Îngrijeşte-ţi dantura. Mergi regulat la stomatolog şi scapă de orice căriuţă care apare. În timp, dacă nu o tratezi, îţi poate crea mari probleme. Durere, costuri, timp pierdut – de ce? Când e mai uşor să previi decât să tratezi? Ai grijă de tine pe toate planurile!
15. Fii tu însăţi! Pe diploma mea de absolvent de master am lipit o poză în care aveam părul roz (sunt sigură că ştiţi perioada). Tata a dat ochii peste cap, mama mai-mai că a lăcrimat. Îmi pare rău, dar asta eram eu acum un an. Nu vreau să mă justific şi nici nu am de ce. Şi bineînţeles, exemplele pot curge, însă acesta a fost primul care mi-a venit în minte. Dacă vă simţiţi bine cu voi înşivă (cu păr mov, kaki sau albastru electric), fiţi aşa cum simţiţi! Ce cred alţii nu este treaba voastră şi nici nu ar trebui să vă afecteze!
Acestea au fost cele 15 lucruri pe care cred că ar trebui să începem să le facem după ce împlinim 25 de ani. De fapt, dacă stau bine şi mă gândesc, unele sunt valabile la orice vârstă, însă avem nevoie de ceva curaj şi experienţă de viaţă pentru a le pune în practică.
Aş vrea să ştiu dacă şi ce aţi mai adăuga voi acestei liste. Cum vi se par cele 15 propuneri ale mele?
În tonul de la punctul 7, vă pup şi vă trimit un zâmbet!
Vai cat de tanara esti !!!!!!!!!! 😀 Ai foarte multa experienta de viata pentru varsta ta …mi-au placut 5, 6 , 8 si 9 ..de fapt toate sunt sfaturi foarte bune
Roxi, am implinit 25 acum cativa ani, hehe :). Ma apropii de 30! Am ales 25 pentru ca o consider varsta de hotar, asa cum spuneam si in articol.
Multumesc frumos pentru apreciere! :*
Wow Adina, ce articol frumos! Sa scrii mai des astfel de idei care ti trec prin minte, ca tare frmoase sunt!
Sunt de acord cu tot ce ai scris!
Multumesc ca mi ai reamintit unele lucruri pe care le..ignorasem in ultima vreme 🙂
Multumesc frumos, Ira! O sa incerc, insa mi se par lucruri personale si ba nu isi au locul, ba nu momentul… :0
Te pup, merci de apreciere!
Ești un suflet frumos, Adina, şi la propriu şi la figurat! Am citit cu mare drag rândurile de sus şi m-au pus pe gânduri. ..deşi am 17 ani, pot oricând să încep să schimb ceva în viața mea, la mine.
Pupici!
Dragalasa, esti asa tanara :). Iti doresc sa ti se indeplineasca visele si sa ajungi departe – unde iti doresti tu. Degeaba ti-as dori sa ajungi in fruntea unei ierarhii daca tu ai vrea sa impletesti codite copiilor dintr-un centru de plasament (uiteee ce mi-a trecut prin cap acum!).
Afla ce ti-ar placea sa fii si sa faci si mergi cu incredere spre indeplinirea acelui vis!
Te pup!
Așa de frumos ai scris și atât de multă dreptate ai! Eu încă n-am atins „pragul” de 25, dar încerc să fac destul de multe din punctele enumerate de tine, în special tot ce ai scris de la punctul 3 în jos. Doar cu economisitul ăla de bani cred că mai amân o vreme. :))
Te pup, fată frumoasă!
Frumos articol si frumoase si adevarate sfaturi 😉
Foooooarte, foarte adevarat!!! Uite cateva sfaturi pe care sa le recitesti cand iti este mai greu, cand tinzi sa crezi ca nu ai nimic si de fapt…ai atat de multe!!!
Foarte frumos articolul – multumesc! 🙂
Felicitări pentru articol! Foarte frumos,sunt de acord cu tot ce ai scris mai sus si chiar pun in practica tot ce ai scris😍😘
Pingback: Psst! Vreau să mă vopsesc!
[…] ţineţi voi minte fotografia din diploma mea de absolventă de master? Fotografia aia care nu se încadra în peisaj, care nu era ok, care a făcut ca unii oameni să […]