Buna dimineata, fetelor!
Astazi va invit in bucatarie, pentru ca inspirata de deserturile turcesti, mi-a venit o idee pe care am pus-o in practica. Am dorit sa folosesc faina de orez din dotare la ceva; pana acum am facut cu ea clatite si mi-a placut textura lor.
Faina de orez nu contine gluten, este foarte usor de asimilat si dupa cum v-ati dat seama, este obtinuta din orez macinat. Este o alternativa perfecta pentru cei care au intoleranta la gluten si are multiple intrebuintari atat in prepararea mancarii (de exemplu putem ingrosa sosul cu ea), cat si a dulciurilor. Eu am fost foarte curioasa de cum se lucreaza cu ea, asa ca am cumparat un kg si iataaaaaaaaa ca acum am de treaba cu el :), fiind foarte spornic.
Reteta pe care v-o propun astazi este simpla si aspectuoasa. Puteti renunta de tot la zaharul din ingrediente (veti vedea pe parcurs de ce) pentru a realiza un dulce sanatos!
Ingrediente:
– 50 grame faina de orez;
– 500 ml lapte;
– baton scortisoara;
– o lingura apa de trandafiri;
– 50 gr stafide;
– doua linguri miere.
Optional: zahar.
1. Punem stafidele la inmuiat in apa calduta cu esenta de rom.
2. Punem laptele pe foc impreuna cu batonul de scortisoara, iar cand incepe sa fiarba adaugam faina de orez. Eu am pus intr-o tigaie de teflon, asa ca am amestecat cu un tel de silicon.
3. Lasam la foc mic si amestecam din cand in cand, pana cand compozitia se leaga si apar basicute la suprafata sa.
4. Dupa ce se raceste un pic, adaugam stafidele:
Apa de trandafiri / alte arome care va plac:
Mierea:
Acum puteti gusta compozitia pentru a vedea daca este suficient de dulce. Pentru mine era, si oricum eu am trecut la varianta a 2a, ceea ce a mai insemnat inca un pic de zahar (dupa cum veti vedea mai jos).
5. Transferam in forme de aluminiu (sau intr-un vas mai mare, cum doriti), ornam cu fistic/scortisoara/cacao etc si servim caldut.
Varianta a doua, pe care am facut-o eu pentru cateva forme:
Am presarat in fiecare forma cate o lingurita de zahar:
6. Am transferat formele in tava, am pornit cuptorul electric la 200 grade si am lasat pentru cateva minute pentru a carameliza zaharul de deasupra.
Rezulatul:
In prim plan, desertul decorat cu fistic si scorti, conform variantei 1.
Impresii, impresii:
Varianta 1: mi-a placut, este un desert usor, aromat datorita apei de trandafiri. Fara zahar, seamana cu un pudding!
Varianta 2: flambarea zaharului i-a dat o aroma foarte faina desertului si-un aspect interesant. Marturisesc ca mi-a placut mai mult varianta aceasta 🙂
Acestea fiind spuse, va invit si pe voi sa faceti desertul – este rapid si bunut!
Va face cu ochiul?
Va pup si va trimit un zambet!
🙂
si noi!!!
:*
E un desert foarte simplu si banuiesc ca si delicios!:)
Clau, e un fel de pudding.. in care stii ce pui :))
Ce bine arata, o sa caut si eu sa iau faina de orez ca sa fac acest desert. <3
Astept impresii, doamna! :*
Arata foarte bine reteta si ce bine ca gasesc faina de orez si la Kaufland. Si am toate ingredientele in casa, trebuie sa o fac si eu dupa ce fac rost de niste spor si chef sa gatesc, in ultima vreme doar retete mai clasice si simple am facut 🙂
Macy, tu faci siiiimple? Or fi, dar mereu imi lasa gura apa.. esti maestra!
:*
vreaaauu
suna bine 🙂
Gabi Ciocan: l-am facut dupa ce ai plecat, am mancat tot, ha ha ha 😛
boooooooo :
Arata tare bine si e chiar simplu de facut. Am uitat sa-ti zic: am fost saptamana trecuta acasa ceea ce inseamna ca mi-a facut mama pate dupa reteta ta. a fost delicios, mai vreau!
Draga mea, ma bucur ca ti-a placut pateul :). Chiar ma bucur, pentru ca e usor de facut si nu contine toate prostiile, la fel ca acela din comert 🙂
Pupici!
delicioas
Yummy. 🙂
🙂
Delicioss!!!<3
Mi-ai facut o pofta:)))
E simplu de facut, asa ca.. sortuletul, domnita! 🙂
mi-e pofta! :))
La bucatarie in pas alert 😛
Super
Si eu am facut ceva de genul acesta ;l dar nu mi-a venit ideea cu zaharul caramelizat. Sunt curioasa cat e kg de faina de orez. Eu imi fac singura faina, macin orezul cu rasnita de cafea/zahar.
Dami, si asta e o metoda buna de a obtine faina de orez. Eu am avut cumparata :).
Nu e mare lucru sa caramelizezi zaharul, dar arata foarte fain, nu?
Pupici!
Arata delicios! <3 Cu portii mici ca sa nu ne ingrasam 😀
Eu am cam inceput sa mai renunt la dulciuri, ne-am dat pe fructe 🙂 fac zilnic cate o salata de fructe cu putin iaurt.
Pupici:*
DI, am auzit ca iaurtul grecesc de la Lidl e foarte bun – eu nu l-am gasit, dar poate tu ai noroc sa il incerci.
Si eu am inceput sa pap iaurt zilnic, mai ales cu o lingurita de dulceata St Dalflour – am scris pe blog in comanda iherb.
Te pup!
Da, stiu ca imi spuesei ca pui si dulceata in iaurt 🙂 eu nu prea sunt cu dulceturile, dar am sa incerc daca imi faci asa pofta 😀
De iaurtul Lidl chiar nici nu auzisem, am sa caut si eu 🙂 te anunt daca gasesc, merci ca mi-ai spus! :*
Arata genial desertul asta si cred ca este si foarte gustos, trebuie sa incerc si eu reteta cat mai repede!
Pop Culture&Fashion Magic