Aşa că azi mi-am propus să vă arăt cum fac eu cele mai bune gogoşi!
Cum faci cele mai bune gogoşi – ingrediente necesare:
– zahar pudra pentru tavalit gogoselele dupa prajire.
Cum facem cele mai bune gogoşi:
1. In primul rand, incalzim laptele la microunde (sau într-un ibric, pe foc) si pregatim drojdia. Intr-o cana punem lapte, o lingura de zahar si cubul de drojdie. Amestecam si lasam sa se activeze.
2. Intre timp, batem cele doua oua si galbenusul cu mixerul. Adaugam zaharul si coaja de lamaie.
3. M-a lovit amintirea masinii mele de paine, asa ca am decis s-o folosesc. Stiti de la taiteii de casa cat de mult imi place (not) sa framant 🙂 Am transferat faina si sarea in cuva.
4. Dupa vreo 10 minute, drojdia deja era in verva, asa ca am facut o adancitura in faina si am transferat continutul canii in cuva masinii. Am selectat programul de framantare aluat si dospire (masina mea stie sa faca asta intr-o ora si 25 de minute):
5. Am apasat butonul 🙂 si in timp ce ea incepuse sa-si faca treaba, am adaugat restul de lapte caldut si amestecul de oua+zahar: Apoi am inchis capacul si am lasat-o sa isi faca treaba.
Spre sfarsitul programului, aluatul deja isi dublase volumul, asa ca l-am scos pe blatul infainat.
Nota: In cazul in care framantati manual, urmati aceiasi pasi (adaugat oua, lapte etc). Va rezulta un aluat elastic, care trebuie lasat 30 de minute acoperit la crescut intr-un loc caldut.
6. Intindem aluatul intr-o foaie nu prea groasa.
7. Luam un pahar curat, uscat, a carui gura o bagam in faina! Foarte important – asa el va decupa frumos, fara a se lipi:
8. Taiem gogoselele si le lasam la odihnita 10 minute.
9. Intre timp, intr-o tigaie de teflon (sau ce aveti voi), punem ulei la incins. Eu folosesc orice ulei am în casă si de fiecare data cand prajesc ceva aleg o tigaie cu pereti inalti, ca sa nu sara prea mult ulei in toate partile.
10. Intr-un vas punem zahar pudra vanilat si scortisoară, pe o farfurie servetele absorbante. Luam cate o gogosica, o punem in uleiul incins (atentie sa nu sara ulei fierbinte pe voi!!).
11. In cateva secunde vor incepe sa se ridice la suprafaţă. Dureaza foarte puţin până sunt gata – mare grijă să nu le ardeti! 🙂 Le intoarcem cu paleta, apoi le scoatem pe hartie.
12. Le-am transferat in vasul cu zahar pudra si le-am imbracat in alb!
13. Le scuturam usor si le transferam pe platou/farfurie.
Impresii: sunt foarte gustoase si pufoase si imi place ca se umfla. Ceea ce inseamna ca putem sa introducem cu delicatete 😀 dulceata, nutella sau ce vreti voi.
Imi plac mult, daca o sa mai am pofta de gogosi, tot pe ele o sa le fac.
Voi ati facut vreodata gogosi? Va tenteaza reteta si rezultatul meu? 🙂
Eu de obicei le injectez cu nutella si cand musti din ele it's heaven on earth! :))
Nu ma tenta, te rog. 🙂
Super buni gogosii. A fost printre primele lucruri pe care le-am gatit si mi-au iesit si mie de minune. Astept sa se mai potoleasca caldurile si sigur fac o portie. Sotu e innebunit dupa ele. Cand eram acasa mi le facea bunica…..acu ca am plecat putin peste granita le fac eu.Vorba aceea: nevoia te invata. Felicitari pentru blog. Te urmaresc de putin timp da am gasit lucruri minunate aici la tine!
Nicoleta, bine ai venit pe blogul meu!
Nevoia te invata, vorba ta. Si in tara e cald tare, dar pofta e pofta! 🙂
Numai bine!
Foarte bine arata gogosile tale,imi lasa gura apa:D
Cand imi e pofta de ceva dulce de multe ori aleg gogosile pentru ca sunt simplu de facut,si cu dulceata sau ciocolata sunt o delicatesa.
Imi place mult blogul tau:X Pupici:*
Mada, merci. Mama le facea cu dulceata, eu nu am facut niciodata. Dar e timp..
te pup si te mai astept!
Imi ploua in gura..faceam destul de des inainte, acum n am mai facut de ceva timp, arata biiiine!eu le faceam deja umplute cu gem, intindeam o foaie de aluat , puneam gem si peste puneam inca o foaie de aluat , apoi taiam cu grija cu paharul gogosica:)
Stefania, ma gandesc sa nu curga gemul. Cum le lipeai? nu se desfaceau?
Ce bine arata!!
Merci, Allesandra!
Si iar inghit in sec, iau pixul, notez reteta si-mi promit mie c-o fac si pe asta! Si apoi dau scroll in sus la poza cu minunatiile sa mai inghit in sec o data! 🙂
Sa nu ramai doar la stadiul de pix si hartie – e pacat, sunt extrem de faine. Sa vezi ce aroma le da lamaia.. mmm!
No,acu' vreau gogoși:P,ma gândesc de vreo săptămâna sa fac da mi-e leneee:))))
:)) Te cred.. dar decat sa cumperi de pe cine stie unde, mai bine te incurajezi singura si te mobilizezi 🙂
wow, ce deliciu, interesant e faptul ca ne-ai aratat toti pasii. le-ai urmarit indeaproape :)) intr-adevar trebuie sa te porti frumos cu ele ca sa creasca. multi spun ca se pune un strop de dragoste ;))
arata superb
pofta buna!
Anca, daca ai fi vazut ce aparat foto plin de faina aveam! Dar reteta in imagini e reteta in imagini! 🙂
Multumesc!
Pupam.
te urasc 🙂
Eu pot sa indur, da' gogosile nu 😀
am mai facut gogosi, dar parca imi face cu ochiul reteta ta. Eu in ele as pune nutella si banane :X imi lasa gura apaaaaa!
Pai si cum sa le pui? sa le tai dupa ce le-ai copt?
Yummmm arata extraordinar, eu am facut doar papanasi dar pe caldura asta, nu risc..;))
Pupici
As da gogosi pe papanasi 🙂 imi plac tare mult.
Pupam!
Ce bine arata!! Foarte utila reteta explicata pas cu pas, mai ales ca eu nu ma prea descurc in bucatarie 😀
Pupici :*
Lore, majoritatea retetelor mele sunt in imagini. Nu ai cum sa dai gres!
:*
Mi-ai facut pofta:)).Si eu am incercat o data sa fac poze dar mi-a scapat aparatul in crema si am renuntat:*
Emma, esti haioasa 😀
Eu n-am patit-o pana acum 🙂
Dar din greseli invatam 🙂