…I follow the Moskva, downto Gorky Park / Listening to the wind of change…
Aşa vă invit eu: să ne continuăm călătoria în Moscova! În prima parte a Jurnalului de călătorie în Moscova v-am scris despre lucrurile musai de ştiut dacă veţi merge în impresionanta capitală, iar astăzi a venit momentul în care vreau sa vă povestesc mai pe larg ce anume am făcut în zilele pe care le-am petrecut acolo. Şi bineînţeles, să ţesem împreună firul poveştii.
Când am plecat spre Rusia, nu ştiam exact la ce să mă aştept (în afară de faptul că toată lumea îmi spusese că e foarte scump şi nimeni nu vorbeşte engleză). La faţa locului, m-am edificat imediat. Moscova m-a impresionat prin verde şi curăţenie. În mintea mea, Germania şi Singapore (unde primeşti amendă pentru orice – de la aruncat guma pe jos până la intrarea în loc public cu durian) erau modele de curăţenie supremă. Ei bine, Moscova le-a detronat lejer. Niciun muc de ţigară pe jos, niciun miros a la Paris la metrou.
În ceea ce priveşte arhitectura, totul este impresionant. Cred că un cuvânt potrivit ar fi “opulenţă”. Vrei catedrală? Stai că facem – una de nu o poţi cuprinde cu privirea. Vrei metrou? Stai că facem – 192 de staţii, care mai de care mai frumoasă, cu o poveste a sa. Vrei o piaţă mare, care să primească mii de oameni şi zeci de tancuri? Stai că facem – Piaţa Roşie, a doua ca mărime din lume. Le-au luat-o chinezii înainte ruşilor, pentru că ei au cea mai mare piaţă – Piaţa Tienanmen din Beijing – atunci când vorbim de suprafaţă. Vrei parc? Stai că facem unul, dar nu aşa, iarbă şi flori, ci punem zeci de statui şi îl transformăm într-un muzeu în aer liber. Iar exemplele pot continua… pentru că fiecare colţişor din Moscova se pare că vrea să fie cel mai cel.
Ce am vizitat în Moscova:
- Zona Piaţa Roşie – Kremlin
Piaţa Roşie. A fost fondată în 1872 de către Alexandru al II+lea. Numele său nu este dat de culoarea predominantă roşie, ci a evoluat de-a lungul timpului din “piaţa frumoasă”. De fapt, Kremlinul este cunoscut atât ca Piaţa Roşie, cât şi ca Piaţa Frumoasă.
Biserica Sfântul Vasile (Catedrala Pokrovsky), din Piaţa Roşie. Aşa cum aţi văzut şi în prima parte a Jurnalului de călătorie, noi am intrat în biserică. Nu mi s-a părut nimic fabulos, personalul (nişte doamne în vârstă) se uita ca la poartă nouă la tine şi nu pot să spun că am fost daţi pe spate. Ce e drept, am găsit ceva pliante în engleză înăuntru, dar spaţiul e mic şi îngust şi nu prea ai răgaz de stat pe loc. E foarte aglomerat.
Interiorul zidurilor Kremlin: E coadă destul de mare la intrare, însă eu, după cum bine mă ştiţi dacă îmi citiţi Jurnalele de călătorie, m-am dus cu tupeu la un gardian pentru a-l întreba nu ştiu ce. Eu am spus ceva, ăla altceva, eu da, el davai, şi uite-aşa am intrat pe uşa personalului. Când i-am văzut pe ceilalţi de la coadă uitându-se urât, ne-am prins că nea omu’ ne băgase în faţa tuturor. Nu ştiu de ce, probabil a crezut că-s rusoaică :).
Ca la majoritatea obiectivelor turistice din Moscova, bagajele vă vor fi controlate şi posibil va trebui să le lăsaţi la garderobă (gratuit).
Bisericile din interiorul Kremlinului mi-au amintit de cele din Kiev, însă sunt mult mai mari (suntem în Moscova, remember?). Puteţi intra în fiecare dintre ele, puteţi face fotografii, odihni pe iarbă (aţi face bine să vă luaţi şi ceva de băut sau mâncat în acest caz, pentru că înăuntru nu am zărit magazin). În catedrala Assumption sunt îngropaţi numeroşi patriarhi ai bisericii ruse.
În dreapta zidurilor Pieţei Roşii se află Mormântul soldatului necunoscut cu flacăra care arde mereu. Este închinat tuturor soldaţilor ruşi care au pierit în al doilea război mondial. Aici veţi vedea zeci de nuntaşi şi miri, am înţeles că este o tradiţie de a veni aici şi a se închina şi că le-ar purta noroc. De asemenea, tot aici găsim plăci pe care sunt scrise nume de oraşe prin care a umblat săracul bunicul în război, aşa că ne-am îndepărtat repede, pentru că deja mă apucasem să dau apă la şoricei văzându-le.
GUM este cel mai exclusivit mall pe care l-am văzut. Numai branduri de lux, cu preţuri aberante, însă merită să intraţi pentru a-l vizita. Interiorul este foarte frumos şi plin de flori!
Tot în zona Kremlin veţi găsi şi Mausoleumul lui Lenin. Coada este imensă, iar intrarea este gratuită şi se face până la ora 13. Noi am ajuns ca pe la 12 duminică şi am spus că o lăsăm pe luni, când ne-am şi prezentat acolo la ora deschiderii, 10. Eh, surpriză: luni este închis. Aşa că la anu’ şi la mulţi ani, tătucă Lenin!
- Catedrala lui Iisus Salvatorul – ridicată în cinstea victoriilor din războiul din 1812. A fost dărâmată în 1931 la comanda lui Stalin, pentru ca în locul ei să fie construit un momument de 400 m înălţime, în vârful căruia trebuia să fie pusă statuia lui Lenin. Proiectul nu a fost niciodată demarat, aşa că din 1995 a început reconstrucţia catedralei pe vechile ruine de către noul guvern. De foarte mult timp nu am mai fost aşa copleşită atunci când am intrat într-o catedrală de acest tip (din 2010, mai exact, când am simţit cam acelaşi lucru când am intrat în catedrala din centrul Cracoviei). Este imensă, picturile impresionante, iar atmosfera… nu am termen de comparaţie. Intrarea este liberă şi pentru mine a fost cel mai frumos interior pe care l-am văzut în Moscova (ca exterior, clar, pe primul loc este biserica Sfântul Vasile).
Interior:
De aici puteţi lua vaporaşul, dar din păcat ghidul nu a vorbit decât în rusă, aşa că pur şi simplu ne-am bucurat de privelişte.
- Statuia lui Petru cel Mare. După unele topuri, una dintre cele mai urâte statui din lume. Se află la câteva sute de metri de Kremlin, pe râul Moscova. A fost ridicată în onoarea lui Petru cel mare, dar nu am înţeles de ce, de vreme ce el a mutat capitala la St. Petersburg pentru că efectiv ura Moscova. În sfârşit.
- Vechea stradă Arbat. Dacă aveţi timp şi chef de promenadă, acesta este locul cel mai bun. Noi am luat strada Arbat la pas şi la capătul ei am luat metroul către următorul punct de atracţie turistică. Ne-am amestecat cu localnicii, am ascultat muzică live, am văzut numere de magie etc.
- Parcul Gorky – cel pe care l-am menţionat la începutul articolului şi pe care îl pomenesc cu drag cei de la Scorpions. Trebuie să staţi pe o bancă sau chiar pe iarbă şi să vă bucuraţi de verdele şi curăţenia din jur. De asemenea, în parc veţi găsi zeci de statui şi sculpturi, aşa că nici nu veţi simţi cum trec orele.
Am uitat să vă spun că Moscova are nişte bulevarde imense, cu câte 3-4-5 benzi pe sens. Chiar şi aşa, în timpul săptămânii, traficul este destul de aglomerat. Şi pentru că tot a venit vorba despre trafic, vă pot spune că dacă la sosire ne-a luat cam o oră şi jumătate drumul până la hotel, la întoarcere acesta s-a dublat. Un localnic ne spunea că sunt zile în care face 4 ore până la muncă şi zile în care face 40 de minute…
Un alt mit cu care plecasem de acasă era legat de rusoaice. Mă gândeam că rămân amanet pe-acolo, că în loc să mă ia pe mine acasă înapoi, domnul meu îşi va lua o localnică. Aş, iluzii! Chiar ne-am uitat după fete (ce fel sună asta) şi puţine erau drăgălaşe. Şi mai puţine frumoase. Aici sunt mai multe fete frumoase decât acolo, zău aşa! Myth busted.
Ca sa revenim la ce am mai vizitat prin Moscova, vreau să vă vorbesc şi despre Moscova de dedesubt. Adică despre metrou, marcat frumuşel cu M. Despre preţ şi alte detalii v-am scris în primul articol, nu mai reiau – acum vreau să mă concentrez pe arhitectura lor. Unele staţii seamănă cu nişte camere mari de bal, cu candelabre aurite şi sculpturi. Trebuie neapărat să le vedeţi Mayakovskaya/Маяковская, Prospekt Mira/Проспект Мира, Arbatskaya/Арба́тская, Kievskaya / Киевская, Komsomolskaya/Комсомо́льская, Novoslobodskaya/Новослободская, Belorusskaya/Белору́сская. Dar nu aşa, în fugă, ci pe îndelete. În acest sens, vă recomand să mergeţi după 22, pentru că este mai puţină lume.
În Moscova se află cea mai adâncă staţie de metrou din lume – Arbatskaya – aşa că trebuie să vă opriţi acolo!
Mayakovskaya – Probabil una dintre cele mai frumoase statii de metrou din lume este statia Mayakovskaya, numita astfel dupa poetul rus Vladimir Mayakovsky.
Tavanul acestei statii de metrou este acoperit cu 34 de vitralii imense construite in sti artdeco, inca de pe vremea lui Stalin.
Prospekt Mira – Aflata in nordul orasului, intr-o zona in care nu exista prea multe obiective turistice, statia Prospekt Mira a fost decorata de catre arhitectii Vladimir Gelfreyech si Mikhail Minkus.
Statia este inspirata din elementele gradinii botanice care se afla in apropiere.
Kievskaya – Aceasta este “perla imperiului sovietic”. Kievskaya este prima statie de metrou din Moscova si este numita astfel dupa orasul de nastere al marelui Stalin, Kiev (Ucraina).
Statia este decorata cu sculpturi, picturi si mozaicuri realizate de catre cei mai mari artisti ai Rusiei.
Novoslobodskaya – In statia Novoslobodskaya turistii pot admira 32 de vitralii realizate manual in Lituania, tara care se mandreste cu traditia in acest domeniu.
Komsomolskaya – Dintre toate cele 150 de statii de metrou din Moscova, Komsomolskaya este cea mai frumoasa. Statia de metrou este aproximativ ca un muzeu. Este decorata cu picturi si tablouri realizate de cei mai mari artisti din Rusia si este iluminata cu candelabre de cristal care cantaresc mai multe tone fiecare.
Toate cele de mai sus şi alte minunăţii le veţi vedea în clipul dedicat. Am încercat să îl scurtez cât mai mult, de aceea multe din secvenţe sunt pe fast (rapid înainte) şi sper că asta nu o să vă deranjeze prea rău.
Acestea fiind zise şi văzute, vă mulţumesc că m-aţi însoţit şi în Moscova! Vă doresc din suflet să ajungeţi şi voi acolo, pentru că, după cum aţi putut citi din cele două episoade (aici găsiţi prima parte pentru mai multe informaţii şi fotografii), chiar merită! Vă aştept la următoare filă a Jurnalelor de călătorie – vom pleca în curând în Maldive!
Citeşte şi:
Turist în Rusia, Moscova – 1. Generalităţi şi lucruri musai de ştiut
Pingback: Turist în Rusia, Moscova
[…] Turist în Moscova, Rusia. 2. La pas prin Moscova […]
Pleci in Maldive?? Ce frumos! Abia astept sa vad poze si-ti doresc inca de acum sa ai vacanta de vis! Sunt convinsa ca o sa ne incanti cu poze superbe de acolo! <3 :-*
Amy, deja am fost in Maldive, m-am si intors. Am transmis “live” pe pagina de FB a blogului…
Voi face si articol pe tema asta, dar va mai dura ceva :).
:*
Da??? Sorry, am fost absenta vreo cateva zile si n-am vazut 😀 Pupici
As fi vrut sa vad mai multe poze din Rusia :).
Am foarte multe, dar de aceasta data am preferat sa fac clip si sa il folosesc. Mi se pare ca transpune mai bine cititorul in spatiu 🙂
Si eu imi doresc de mult timp sa ajung in Moscova, doar ca m-a speriat putin ” alergatura” cu viza, dar clar merita. Sper sa-mi fac curaj si sa ajung in viitorul apropiat.
Camelia, obtinerea vizei pentru Moscova a fost mic copil fata de cea pentru Zimbabwe! Sa citesti jurnalul de Africa atunci cand ai timp si te vei convinge :).
Wow! Ce priveliste impresionanta! Abia astept sa ajung si eu in partea asta a lumii.
🙂 Ma bucur ca te tenteaza! Iti doresc sa ajungi cat mai repede 🙂 SI te astept cu povesti de acolo!