Thassos este o insulă localizată în Grecia, la 582 km de Bucureşti. Ceea ce înseamnă drum de vreo 10 ore via Bulgaria (Ruse – Veliko Tarnovo – Stara Zagora – Dimitrovgad – Komotini – Keramoti, de unde se ia feribotul: 3 euro de persoană, 20 euro pentru maşină). Călătoria cu feribotul durează cam 40 de minute şi puteţi hrăni pescăruşii (sărmanii) în timpul ei sau puteţi bea la bord o cafea, un suc, ce vă doreşte inimioara. Neapărat să vă luaţi bani din maşină, pentru că grecii ar folosi fiecare cm pătrat din feribot! De aceea, nu veţi mai avea acces la maşină până ajungeţi la destinaţie. Şi din bun simţ ar fi ok să porniţi spre maşină când vedeţi că vă apropiaţi de ţărm – nu de alta, dar alţii poate vor să iasă fără să vă aştepte pe voi să apăreţi.
Feribotul vă lasă în Limenas, capitala insulei. De aici porniţi către cazarea pe care o aveţi – stânga sau dreapa :). Noi am venit către Golden Beach, căci în această zonă ne-am cazat. Drumul şerpuieşte pe coastă şi marea se vede extraordinar de frumos (aşa cum veţi vedea şi în clipul de mai jos), de aceea vă veţi mişca destul de încet. Credeam că insula este mai mică, dar nu, cred că sunt vreo 80 de km dacă vrem să o înconjurăm. Vă sfătuiesc să veniţi cu maşina pentru a avea posibilitatea de vizita cât mai mult din insulă sau dacă veniţi două cupluri cu o maşină şi nu vă coincid planurile, puteţi închiria o maşină sau chiar un scuter (al cărui preţ era de 15 euro pe zi).
Pentru a ne fi mai uşor, haideţi să vizionăm clipul dedicat şi apoi detaliem 🙂
Ce poţi vedea în Thassos:
– Marble Beach – Saliara – Plaja de marmură. Se numeşte aşa pentru că plaja este formată din pietreicele albe (bucăţele de marmură) amestecate cu nisip. După cum am observat, este o plajă artificială, însă ideea a fost genială. Se formează acolo un mic golf, apa este foarte caldă şi limpede şi nu sunt valuri. Arată foarte frumos, însă e plin de diverşi. Cred că la Marble Beach e cea mai mare concentraţie de selfie-uri pe secundă :). Mi-a adus aminte de Maya Bay din Thaildanda. Aţi văzut cum arată drumul dinspre Golden Beach – cel dinspre Limenas este mult mai bun, dar aveţi ceva de înconjurat. Vă sfătuiesc să mergeţi pe drumul mai lung, este pietruit şi nu vă vor clănţăni dinţii aşa rău!
Încă un aspect important despre Marble Beach: există o plajă amenajată, cu umbreluţe, şi încă una pe care poţi pune prosopul. Oricum ar fi, este bine să mergeţi mai de dimineaţă sau după amiază (noi am mers şi după amiază, de aceea e aşa gol în clip) pentru a prinde loc. Parcă nu aţi vrea să vă clănţănească dinţii pe drumul acela groaznic şi să nu găsiţi loc pe plajă.
– plaja din Aliki – există de fapt două plaje aici, însă sunt cam multe pietre pe care poţi aluneca. Mai ales dacă ai copil, bate vântul, nu poţi intra în apă… nu e de mers. Spuneam de pietre, nu-i aşa? Dacă iubeşti snorkeling-ul, nu trebuie să ratezi Aliki.
– Paradise Beach – dacă nu eşti încântat de pietricelele albe de la Marble Beach, mergi la Paradise Beach. Apa este foarte curată, iar nisipul fin!
Pe fiecare plajă se pot închiria umreluţe şi şezlonguri. La unele terase aveţi incluse băuturi în preţ, la altele nu. De exemplu, la Aliki costau 35 de euro două şezlonguri şi o umbreluţă şi puteai cheltui banii în restaurant. Dar la următorul restaurant, pe aceeaşi plajă, preţul era de 5 euro. Vedeţi şi voi, întrebaţi.
– capitala, Limenas. Găsiţi o pietonală cu tot felul de magazine şi restaurante, iar seara este o încântare să vă plimbaţi pe acolo. Au tot felul de atracţii pentru copii (2 euro o tură în carusel de exemplu) şi toooooooone de îngheţată.
– piscina naturală Giola. Mi-am dorit mult să o văd (cu gândul la Piscina Diavolului din Zambia), însă la faţa locului am fost dezamăgită. Drumul este extrem de prost, neasfaltat, aşa că dacă nu aveţi maşină mai înaltă, va trebui să porniţi pe jos. Cum faceţi dreapta dinspre Golden Beach veţi da de prima parcare. De acolo până la Giola sunt cam 4 km de mers, deci continuaţi drumul cu maşina (dacă puteţi). Noi am parcat sus, la ultima parcare (privată) şi dacă nu reuşeam să urcăm cu maşina până acolo, cred că mi-aş fi blestemat zilele. Mult praf, mult de urcat, mai mult de 35 de grade şi nimic spectaculos (evident, din punctul meu de vedere – chiar nu merită să bateţi drumul pe jos până acolo). În orice caz, dacă vă hotărâţi să mergeţi, vă sfătuiesc să vă luaţi pantofi sport cu voi şi multă apă!
– pentru 85 euro pe zi (sau 70 euro pentru jumătate) plus benzină puteţi închiria o barcă de 15 cp. Noi am făcut asta, însă a fost destul de obositor. Dacă vreţi să găsiţi plaje ascunse printre stânci şi să simtiţi mai bine marea Egee, mergeţi în Pefkari (Albatross se numeşte firma care închiriază bărci şi fac şi alte activităţi) sau în Golden Beach. Vi se va face un training de 30 de minute şi este o modalitate de a vedea mai bine stâncile şi plajele insulei Thassos.
– puteţi de asemenea să faceţi scuba diving. Costul pentru o scufundare este de 45 euro şi include training şi scufundarea propriu zisă care durează 30 de minute. Am vrut să facem, am fost la sediul din Potos, dar în final nu s-a concretizat.
– veţi observa multe indicatoare spre ruine antice. Am fost şi noi la un sit, dar nu mi s-a părut nimic fabulos. Dar dacă sunteţi pasionaţi, aveţi ce vizita!
– satul Theologos era şi el pe lista de must see. Noi însă nu am avut timp şi drept să vă spun, nu mă paşte nicio remuşcare. Au fost prietenii noştri şi au spus că e plăcut, liniştit, dar nu au fost mulţumiţi de mâncare. Iar uleiul de măsline de la mama lui din sat costa 7 euro 🙂 – asta aşa, informativ.
– mănăstirea Arhangelou, situată în drumul către Potos.
În partea cealaltă a insulei nu am fost, deci nu mă pot exprima în acest sens.
Alte informaţii de interes: preţul motorinei pe insulă este de aproximativ 1.130 euro pe litru, iar pe continent am văzut la o benzinărie 1.059 euro pe litru. Aşadar, faceţi plinul pe continent! 🙂
Unde ne cazăm în Thassos?
Dacă ar fi să aleg din nou cazare, aş alege clar Limenas sau Potos. Oricum ai nevoie de maşină pentru a te mişca de la o plajă la alta şi parcă mi-ar fi mult mai utilă o patiserie în apropiere, o cafenea – în sfârşit, vreau să am de unde alege unde servesc masa şi unde mă învârt în orele în care nu poţi sta pe plajă. Am nimerit în nişte bombe în Golden Beach de… nu vreau să-mi amintesc.
Că tot veni vorba… Unde mâncăm bine în Thassos?
Bucătăria grecească nu mi s-a părut fabuloasă. Am încercat în mai multe locuri mousaka-ua (interesant sosul de deasupra), însă e cam după noroc. E foarte posibil să o primeşti băltind în ulei şi să nu poţi să mănânci decât partea de deasupra.
După cum vă spuneam, noi am stat în zona Golden Beach. Aici am mers într-o seară pentru a servi cina la restaurantul Vigli, situat pe locul 2 sau 3 în topul tripadviser. Servirea foarte faină şi promptă, panoramă superbă, merită! Vi-l recomand cu mare plăcere (mousaka-ua e în stânga sus)!
Al doilea loc pe care vi-l recomand pentru că mi-a plăcut este restaurantul Terasse, de la parterul hotelului Enavlion. Meniul super fancy, foarte curat şi elegant. La ora 19 când am ajuns, toate mesele erau rezervate! Am stat totuşi la o masă care era rezervată începând cu ora 21. Terasse este pe locul I în topul preferinţelor celor de pe tripadviser şi chiar dacă preţurile sunt mult mai mari, merită un răsfăţ! Clar, e pe gustul meu 😀
În Limenas am fost la două taverne: Doukas şi Mythos. Doukas este situat în dreapta portului, dar mâncarea de aici nu mi s-a părut deloc gustoasă. Multă prăjeală (deşi trebuiau să fie preparatele pe grătar făcute), atmosferă prea agitată. În schimb, Mythos, situată fix pe mal în portul, în partea opusă lui Doukas, ne-a cucerit. Altă atmosferă, ceva mai relaxată şi prietenoasă, iar mâncarea demenţială!
Mythos
Prin staţiuni găsiţi supermarket-uri (Carrefour market de exemplu), pieţe de peşte şi tot felul de magazinaşe cu suveniruri.
Bun, şi acum să ajungem şi la concluzii! Ca de fiecare dată, vă reamintesc că acesta este un blog personal, iar eu sunt subiectivă!
De ce îmi place în Thassos? Marble Beach. Atât şi nimic mai mult. Da, sunt plaje frumoase cu nisip fin, da, sunt ape turcoaz în unele locuri, da, e peisaj superb cu toate stâncile acelea, dar… pentru mine a fost o destinaţie în care nu îmi doresc să revin prea curând. Pentru că…
De ce nu îmi place mie Thassos? E simplu. Sunt două motive mari şi late.
- E plin de români. Care sunt un piiiic mai civilizaţi decât aia care rămân acasă din diverse motive. Şi totuşi: parchează şi opresc fix unde vor (în buza supermerketului? Hai acolo, iubi, că uite iau o piersicuţă şi e grea!), majoritatea sunt vulgari, urlă, ţipă, au impresia că dacă au dat 50 de euro pe o cameră toată lumea trebuie să ştie ce mare sacrificiu au făcut ei. Şi hotelul trebuie să îi respecte pentru acest sacrificiu. Şi tot personalul. Şi toţi ceilalţi oaspeţi. Noi aveam nişte vecini de cameră şi datorită lor ne-am trezit în fiecare dimineaţă la 7. Aşa, ca în vacanţă, pentru că ei şi-au adus vinete de-acasă şi au făcut salată de vinete (ca azi dimineaţă, de pildă). Asta pe lângă faptul că plodul lor urlă (da, copiii mici plâng, şi asta e perfect normal, însă măcar te faci că vrei să îi linişteşti, nu îţi bei cafeaua cât el îşi suflă plămânii acolo) şi evident, nu poţi dormi pe muzică de asta. Nu te condamnă nimeni că vrei să mănânci salată de vinete la micul dejun, pe care o faci tu cu mânuţa şi mixerul tău adus din România, Doamne fereşte, dar ce-ar fi să faci operaţiunea mai pe la 9 aşa? Nu de alta, dar alţii încearcă să mai doarmă. Şi după cum spuneam mai sus, nu eşti tu stăpân aiceşea la cazare.
Pe mine m-a încântat ideea de apartament, de cafea pe care o prepar eu la ibric şi o servesc privind marea, dar se pare că nu a fost o alegere inspirată.
Să vă spun o fază amuzantă. Am avut cameră cu vedere la mare. Noaptea, după ce am făcut o plimbare pe malul mării şi am ajuns în cameră, am deschis laaarg uşa, adia vântul, auzeam valurile mării cum se spărgeau de ţărm, se unduiau perdelele romantic, se vedea luna plină… ce mai, până şi eu am crezut că dragostea există în momentele alea. Şi cum stăteam noi aşa, auzim: cranţ. Cranţ. Un val. Cranţ. Ce să fie? Alt val.
Ne uităm în jos şi ne dumirim – românii noştri mâncau seminţe in faţa cazării!
Acum Doamne fereşte, nu o să fiu ipocrită şi-o să-mi pun aura de sfântă în cap că eu nu mănânc seminţe (piei, sămânţă!!), dar când o să mă vedeţi cu un covoraş de coji ţesut de mine, vă rog din suflet să ma bateţi. - E plin de greci. Hahaha şi hihihi, o să ziceţi. Staţi un pic, ştiu că e logic ca Grecia să fie locuită de greci. DAR grecii de aici ni s-au părut foarte leneşi şi plictisiţi de viaţă. Din cauza asta, Thassos e neîngrijit, sunt locuri lăsate efetiv în paragină. Poate de asta e plin de viespi (un aspect extrem de enervant! Nu am mai văzut atâtea la un loc nicăieri)? De la hotel la plajă erau 100 de metri (ceva de genul spuneau pe booking), asta dacă treceai de-a dreptul pe o cărare plină de ciulini şi scaieţi. Am trecut o dată, dar apoi am înconjurat, mai ales că aveam copil mic în grup! E chiar aşa greu să tai bălădăile alea?!
Să fim serioşi, aici lumea face bani. Turistul vine şi dă bani. Ba o gogoaşă (au şi-acolo vânzători ambulanţi, nu vă faceţi griji), ba un porumb, ba o tiribombă în care să-l dai pe ăla mic, ba un prânz, ba o gustare pe plajă. Şi cu toate astea, grecii abiaaaaaaa de mişcă. Majoritatea cu care am interacţionat n-au nicio treabă cu respectul faţă de client. Le-ai plătit, ok, da’ stai să vină colegul, mai răspund unui telefon, se mai scobesc în dinţi. La restaurant, trebuie să te cam agiţi ca să vină un chelner cu un meniu. Stăteam deunăzi cu un nene căruia voiam să îi dăm câteva sute de euro pentru un serviciu. Însă nu ştiam exact câţi vom fi. Aşa că i-am spus că mergem în cameră, hotărâm şi revenim în maxim o oră. Ce credeţi că a zis? Că el nu va mai fi, că e ora de odihnă şi că el trebuie să se odihnească. MUST REST HOUR. Am plecat, ne-am întors şi omul nu mai era. Numai mie îmi dă cu vigulă?
Nu mă înţelegeţi greşit – insula este superbă, plajele sunt minunate, dar serviciile şi oamenii lasă de dorit. Am fost, am văzut, dar sunt sigură că mai există zeci de alte locaţii care merită şi ele o şansă. Cu banii pe care i-am dat aici pe o noapte de cazare stăteam două sau trei în insula Phi Phi. Citiţi Jurnalul de călătorie în Thailanda şi îndrăzniţi mai mult! Destinaţia a devenit mult mai accesibilă decât era când am fost eu!
Închei această filă a Jurnalului de călătorie întrebându-vă dacă voi aţi fost în insula Thassos? V-a plăcut?
Vă pup şi vă trimit un zâmbet!
PS: În curând fugim la Moscovaaaaaaaaaaa!
Am citit multe păreri despre Thassos și văzând că sunt atât de mult împărțite… am renunțat la ideea de a merge acolo. 😀 Am ales insula Corfu și per total am fost mulțumiți de alegere, nu a fost totul cum ne-am așteptat, dar nici n-am avut parte de neplăceri majore. Acolo ospătarii chiar erau foarte prietenoși și prompți, de servire am fost chiar foarte mulțumiți. Mie mi s-au părut chiar simpatici majoritatea grecilor, chiar dacă am citit că ei în general sau cum leneși de fel. :))
Noi ne-am alaturat unui grup deja format. Era discutie sa mergem, insa la fel, eu nu si nu. Dar in final am cedat.
Nu pot sa zic ca a fost ingrozitor, locul e chiar frumos dar… o data a fost de-ajuns:)
Ma bucur ca in COrfu e altfel situatia.
Te pup, saptamana usoara!
Eu am fost in Limenas si am fost foarte multumita de servicii. Nici vorba de chelneri plictisiti si de-astea. Cred ca depinde unde nimeresti :). Iar mancarea mi s-a parut excelenta. Sunt viespi pentru ca nu se stropeste, ca sa nu moara albinele, fiindca trebuie sa faca miere. Mierea de pin e unul dintre produsele importante din Thassos.
Dorina, multumesc de explicatie! Habar nu aveam. Noi am intles din engleza proprietarului ca ar fi prea multe si ca nu ar avea succes.
In fine 🙂
Noi am mâncat bine și la taverna Captain în Skala Potamia pe faleză. În rest ai dreptate, plin de români, dar ne așteptam la asta încă din vamă, când am văzut convoiul. 🙂
Eu n-am nimic cu romanii, le-am dus dorul uneori :), dar am ceva cu felul unora de a fi. Anyway. E loc liber sub soare pentru toata lumea!
Mie mi a placut in Thassos pt peisaje. De romani nu prea am avut parte pt ca am fost cazati in Kazaviti, un satuc din munti, mult mai frumos si mai ingrijit decat Theologos. La Giola mi a placut pt ca iubesc apa si n as fi ratat pt nimic in lume niste sarituri in piscina naturala 😀
Grecii la care am stat erau zgarciti si nu f primitori, la fel am avut senzatia si pe la restaurante, din pacate.
De intors..nu m as intoarce pt ca vreau sa vad si altceva din Grecia 😀
:). Parerile sunt impartite, e normal, fiecare e subiectiv. Cred ca de la tine am aflat de Giola, nu? Noi nu am avut nevoie de papuci si alte alea si nu ne-am zgariat deloc. Acum na, probabil ati avut voi ghinion. Nu stiu, chiar nu mi-a lasat deloc dorinta de a reveni si vorba ta, mai sunt si altele de vazut.
Eventual de mers cu familia, catel purcel cand oi avea :). ca e relativ aproape.
Really… leneși, asta m-a marcat. Leneși rău grecii.
Înafara proprietății pe care de obicei o îngrijesc, dincolo de gard nu și-ar tăia deloc buruienile.
Leneși…
La noi micul dejun se servea începând cu ora 8.30. Adică dacă voiai să pleci mai devreme, să ajungi în altă parte a insulei, trebuia sa pleci…ne!
Esti in vacanta, la ce iti trebuie trezit de dimineata? :))
Nu am fost inca in Grecia, dar informatiile vor fi de folos in viitor daca voi alege Grecia ca si destinatie 😀
Ma bucur ca le gasesti utile, Macy! :*
foarte misto review-ul, urmeaza sa merg si eu , felicitari pt fotografii! succes!
Multumesc pentru aprecieri, Alex! Sper ca ati avut parte de zile frumoase!
Cred ca toti cunoscutii mei au fost cel putin o data in Thassos, mai putin eu. In septembrie ne-am propus sa mergem si noi in Grecia, dar nu in Thassos, ci in Rhodos. E rau sa dai si in vacanta de cocalari, pentru ca este suficient ca ii vad zilnic pe strada…. 😀
In Rhodos mi-ar fi placut si mie (stii ca se traduce prin “trandafir”?), insa deja se cantase bingo 🙂 noi ne-am alaturat mai tarziu grupului.
Nu, habar nu aveam! 😀 Si in Santorini mi-as dori sa ajung, cred ca e tare frumos si acolo. <3
Da, si acolo pare foarte fain! Dar daca e de urcat si de coborat prea mult… hmmm… 🙂
Pana la urma, vacanta sa fie, vedem noi unde! 😀
Pupici