DESPRE & CONTACT

AdinaArustei.Ro
  • ACASĂ
  • BEAUTY
  • CĂLĂTORII
  • LIFESTYLE ↓
    • Dietă şi exerciţii
    • Să gătim împreună!
    • Sănătate
  • ZÂMBETE ↓
    • Movisme
    • Concursuri
  • FASHION
  • ACASĂ
  • BEAUTY
  • CĂLĂTORII
  • LIFESTYLE ↓
    • Dietă şi exerciţii
    • Să gătim împreună!
    • Sănătate
  • ZÂMBETE ↓
    • Movisme
    • Concursuri
  • FASHION
septembrie 21, 2022 In Lifestyle

Turist în Macedonia. Ohrid

Hotărârea noastră de a ne petrece vacanța din august în Macedonia a fost luată cu vreo câteva zile înainte de plecare. Asta pentru că tot discutam despre mers pe Cheile Nerei, la lacul Bei, la cascada Bigăr… traseu pe care l-am mai făcut acum câțiva ani. Însă acum ne doream să o ducem și pe fetița noastră – mi se par locuri incredibil de frumoase, pe care copiii ar trebui să le vadă.

Numai că… ne-am sucit 180 de grade și am stabilit: mergem în Macedonia și în Albania, gata. Și eventual la întoarcere revenim pe la Oravița și uite-așa, împușcăm și iepurele cu cheile Nerei. Veți vedea că socoteala de acasă nu s-a potrivitcu cea din târg – și asta, din mai multe motive. 

Dar să pornim ușurel la drum spre Macedonia…

Turist în Macedonia. Ohrid

Prin Bulgaria către Ohrid, Macedonia

Am plecat din București la ora 6 dimineața, cu destinația Ohrid, Macedonia. Am hotărât să mergem direct, să stăm o seară și să continuăm spre Albania. Am urmat cea mai rapidă variantă afișată de google maps. Am ieșit din țară pe la Ruse (în maximum 15 minute de stat în vamă) și am continuat drumul spre Sofia. Vinieta de Bulgaria am plătit-o online. Am oprit de câteva ori pentru a mânca și a ne întinde un pic, dar căldura absolut insuportabilă și mizeria de pe marginea dumului ne-au convins să revenim în mașină cât mai repede.

La 14.30 intram în Macedonia (nici aici nu am așteptat la vamă), iar primul oraș în care am ajuns a fost Kriva Palanka.

Drumurile din Macedonia…

…se plătesc în anumite puncte de toll. Pentru că nu am schimbat bani în primul oraș, inițial am plătit taxa aferentă în euro (câte 1 euro pe tronson), dar mai apoi am realizat că putem plăti și cu cardul (Revolut în acest caz) câte 30 sau 40 de denari.

În momentul în care am fost noi, cursul pentru 1 euro era de 61 denari macedoneni. Așadar, la fiecare plată în denari VS euro economiseam câte 20 de denari. 

Denari macedoneni

Pentru că îmi doream să văd măcar din fuga mașinii Skopje, capitala Macedoniei de Nord, am tranzitat-o. Până acolo am plătit de vreo 8 ori autostrada (2 euri, restul denari). Drumul foarte bun, fără incidente. 

Cumva, Skopje mi-a amintit de un Chișinău mai modern, dat fiind faptul că am zărit și mall-uri destul de mari și clădiri moderne, care răsăreau printre blocurile masive. N-am oprit, pentru că destinația noastră era Ohrid! Pe măsură ce ne-am apropiat, drumul a început să fie mai aglomerat, așa că am ajuns în jur de ora 18 la cazarea inițială. Care… nu prea ne-a convenit, așa că am mers în căutarea alteia. Aveam și cortul la noi pentru orice situație de urgență care ar fi apărut, dar după un drum atât de lung îmi doream o cazare unde să pot face un duș. Și să dorm într-un pat… Am găsit o vilă umbrită de arbuști de kiwi de-a lungul lacului Ohrid, în zona Kalishta, după ce am tranzitat Struga. 

Am admirat apusul soarelui în lac, am mâncat (în zonă sunt multe restaurante, dar nu pot să spun că m-am dat în vânt după ce au oferit), ne-am plimbat un pic prin parcul de distracții din Struga și… somn de voie.

Turist în Macedonia. Ohrid

Turist în Orhrid, Macedonia de Nord

Orașul Ohrid – mă refer aici la centrul vechi – respiră istorie prin fiecare piatră, prin fiecare clădire, așa că este musai de vizitat cătinel. Se pare că în Ohrid existau în trecut nu mai puțin de 365 de biserici, câte una pentru fiecare zi a anului. Orașul și lacul fac parte din patrimoniul monial Unesco și sunt cele mai vizitate din întreaga Macedonie de Nord. Vorbeam cu un localnic și ne spunea că Ohridul este “litoralul” lor.

Turist în Macedonia. Ohrid

Ce poți vizita în Ohrid:

  • Centrul vechi. Aici se află cetatea (datată din 1800), care îți oferă o panoramă 360 asupra întregului oraș, și care ale cărei ziduri se spune că au 3 km. Lacul se vede absolut minunat de aici. Biletele se achiziționează din partea dreaptă, de cum intri pe porțile cetății. 
    Preț bilet: 150 denari
  • Biserica Sfânta Sofia.
  • Biserica Sfântul Jovan Kaneo
  • Vechiul bazar
  • Biserica Sf. Pantelimon
  • Portul
    De fapt, tot Ohridul este un muzeu.

Turist în Macedonia. Ohrid

După ce ne-am plimbat prin centrul vechi, am ajuns pe străduțele pietonale pline de turiști și cafenele. Aici am mâncat, am schimbat euro în denari, ca să avem și cash, și am mers ușor spre lac. Am găsit un loc numai bun de bălăceală și ne-am distrat acolo. Prețul unui șezlong a fost de 200 denari.

Turist în Macedonia. Ohrid

Zona este foarte animată, aveți ce face. Pe lângă terase și restaurante, plimbări cu barca pe lac și zone de relaxare, găsiți zeci de patiserii locale (pekara) de unde puteți lua burek cu diverse umpluturi și tot felul de covrigi și aluaturi. Supermarketuri, magazine cu suveniruri, zeci de magneți – găsiți tot ce vă trebuie în această zonă.

Turist în Macedonia. Ohrid

Apropo de suveniruri, aici găsiți perle de Ohrid, care nu cresc in scoici, ci sunt făcute din cochilia scoicii. Mai apoi sunt șlefuite și lăcuite cu o substanță despre care nimeni nu știe cum se numește sau cum este obținută la rândul ei. Din păcate, eu am amânat să iau și ne-am îndepărat. Am rămas cu gândul la perele de Ohrid…

Turist în Macedonia. Ohrid

Cu siguranță sunt necesare 3, poate chiar 4 zile pentru a vedea mai bine Ohridul, însă noi am decis că este suficient cât am stat, așa că a treia zi după micul dejun am plecat mai departe.

Dacă nu ați reușit să cumpărați cartelă telefonică (noi am cumpărat în Albania), găsiți wifi la terase. Cât beți o cafea puteți cere parola.

Turist în Macedonia. Ohrid

În drum spre ultima noapte de cazare din Macedonia am mers la un restaurant cu specific tradițional, Utarna Terrace. Google maps ne-a jucat din nou feste și ne-a băgat pe un drum destul de accidentat, însă fiind cu mașină înaltă, am înaintat mai greu, dar am făcut-o. Dacă mergeți – și vă sfătuiesc să o faceți, atmosfera este foarte frumoasă la Utarna și acolo ni s-a servit cea mai bună masă cu specific macedonean, uitați-vă bine pe gps și alegeți drumul asfaltat. 

Turist în Macedonia. Ohrid

Masa pe care o vedeți în reel a costat 1020 denari, însă și i-a meritat cu vârf și îndesat. Pe lângă mâncarea foarte bună, de la Utarna am putut lua bunătăți făcute de ei, așa că eu am ales câteva borcane dulceață de kiwi (200 denari/bucată). Dacă aveți copii, au și două leagăne și loc suficient de alergat. Chiar e foarte frumos locul, e singurul pe care l-aș recomanda în materie de servit masa. 

La plimbare prin Ohrid

Ce limbă se vorbește în Macedonia?

Pe primul loc este macedoneana, însă nu într-un procent covârșitor. Dimpotrivă: limba albaneză este și ea prezentă, vorbindu-se în nord vest și sud vestul țării. Pentru mine a fost o surpriză să aflu că mă pot descurca și cu bruma de turcă pe care o (mai) știu. De exemplu, numeralele și alte propoziții scurte m-au ajutat să pot purta un dialog decent.

Fetita cu pisica

La final, vă invit să urmăriți reel-ul pe care l-am creat, pentru a intra mai bine în atmosferă!

View this post on Instagram

A post shared by Adina Aruștei (@adina.arustei)

Și… gata! Facem plinul (adică mai lăsăm încă 6050 de denari în Macedonia) și ne pregătim de Albania, țara smochinilor!

Share
Pin
0 Shares
Previous StoryCărți citite în ultima perioadă – iulie 2022
Next StoryGel-cremă contur de ochi Aquafil Hydra Complex – Ivatherm

Related Articles

  • felii de paine cu branza gouda si avocado (3)
    Gustare rapidă și sănătoasă: felii de pâine cu brânză Gouda caldă
  • Amulya Malladi – anotimpul fructelor de mango
    Cărți citite în ultima perioadă - iulie 2022

Leave your comment Cancel Reply

(will not be shared)

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Despre mine

Adina Aruştei

Bună şi bine ai venit pe blogul meu! Te invit să păşeşti cu încredere într-o lume plină de culoare şi frumos.  Citeşte mai mult...

Scriu și pe

Adina Aruştei

Hai şi pe Facebook!

Facebook

Comentarii recente

  • Apă de parfum Lovefest Burning Cherry - Kayali - AdinaArustei.Ro la Apă de parfum La vie est belle – Lancôme
  • Gustare rapidă și sănătoasă: felii de pâine cu brânză Gouda caldă la Pâine de casă pufoasă, cu seminţe şi cu caşcaval
  • Adina Aruştei la Am gasit lapte condensat in Bucuresti!
  • Alin Andreescu la Am gasit lapte condensat in Bucuresti!
  • Turist în Macedonia. Ohrid - AdinaArustei.Ro la Turist in Romania. 1. Bucureşti – Horezu – Măldăreşti – Peştera Polovragi

Articole mai vechi

Hai și pe Instagram!


În seara asta am fost acasă la Mița Biciclista În seara asta am fost acasă la Mița Biciclista și Mița Biciclista n-a avut nimic împotrivă.
Această clădire renovată, un nou loc de pelerinaj pă centru, cu alte cuvinte.
Am fost afară la joacă ignorând cele minus 3 grade, gata, wake me up when January ends 😒
-----
#bucharest #romanian #romanianbeautyblogger #frozen #film #grain #igbucharest #visitbucharest #visitromania #bucuresti #smile #blondesofinstagram #romania #romaniangirl #smile #smiling #architecture #discoverbucharest #travellingthroughtheworld #smileandbehappy #smilespecialist #babyitscoldoutside
Lights On este un festival de instalații de lumin Lights On este un festival de instalații de lumină (light-art) care are loc în fiecare an, în lunile noiembrie/decembrie. Instalații artistice de lumină sunt folosite pentru a ajuta oamenii să descopere locuri incredibile ale orașului, prin intermediul instalațiilor sculpturale plasate în spații deschise. Totodată, oamenii sunt conectați cu arta contemporană ⚡
Eu mi-am dorit muuuult să văd luna - și bine am făcut, pentru că este spendida!
Mai aveți timp să o vedeți și voi până pe 18 decembrie - bineînțeles, alături de celelalte vedete ale festivalului 💫
Dacă ați reușit să ajungeți deja, cum vi s-a părut? E mai faină ziua (n-am ajuns) sau noaptea? 💕
------
#romania #bucharest #enjoybucharest #romanian #lights #lightson #discoverbucharest #travellingthroughtheworld #themoon #flymetothemoon #laluna #moon #bucuresti #mybucharest #igbucharest #travellingislife #travellingram #lightart #lightartinstallation #lightartinstallations
@lightsonromania
⚡⚡ Giveaway time ⚡⚡ Cadouri, cumpăraturi ⚡⚡ Giveaway time ⚡⚡
Cadouri, cumpăraturi, agitație, emoție, nerăbdare... Vin toate peste noi în perioada asta 🥹
Însă chiar și așa, e absolut necesar să ne facem timp și pentru noi! Fie că ne luam ceva nou sau că ne schimbăm ceva la look, nu ne lăsăm pe ultimul loc, da? 🤫
Dacă nu v-ați hotărât cu ce culoare să vă vopsiți - asta apropo de look - vă vin eu in ajutor și pun la bătaie un pachet care conține toate vopselele din imagine.
Eeeexact! Toate pot fi ale tale. Și te poți hotărî în tihnă care ți s-ar potrivi.
Restul? Nașa, mama, prietena... Cu siguranță ai cu cine să le împărți!
💫Cum intri în #Giveaway :
✔️ Urmărește public contul meu, @adina.arustei 
✔️ Dă share acestui reel, cu tag spre mine
✔️ Eticheteaza o prietenă într-un comentariu. Poți eticheta oricâte persoane vrei, în comentarii diferite. Dacă premiul ajunge la una dintre fetele etichetate, care participă și ea, le împarte cu tine, da? 🙈
💫 Giveaway-ul se încheie pe 19 decembrie, ora 23:59, iar adresa trebuie trimisă de pe contul cu care te-ai înscris.
🙋🏼‍♀️ Vreau să expediez cutia cât mai repede, ca să ai timp să te hotărăști! 
Baftă - și aștept să îmi arăți before/after! 💕
Prin participare accepți ca datele să îți fie procesate și utilizate pentru livrarea premiului.
Giveaway-ul nu este sponsorizat.
-----
#giveaway #romaniagiveaway #concurs #entertowin #giveawayromania
Turta dulce, desertul cel mai aromat, simbol al Cr Turta dulce, desertul cel mai aromat, simbol al Crăciunului 💕 
A devenit tradiție să o facem în fiecare an, așa că Ingriduț era super nerăbdătoare. N-am stat pe gânduri, am așteptat weekendul și ne-am apucat de treabă! O scriu din timp, ca să nu ziceți că n-ați știut rețetă delicioasă și să găsiți scuze 😏
💫 Ingrediente aluat:
- 350 g miere
- 500 g făină
- 90 g zahăr (eu am pus brun, dar puteți folosi și alb)
- 1 ou
- 100 g unt
- 1 lingură carob (puteți pune cacao)
- 10 g bicarbonat de sodiu
- 3 linguri lapte călduț
- 15 g condimente pentru turtă dulce.
💫 Cum facem turtă dulce:
Mierea, unul și zahărul se pun la foc mic. Amestecăm până se topește zahărul, lăsăm la răcit.
Adăugăm oul, carobul, condimentele, făina. Încorporăm bine. La final adăugăm bicarbonatul dizolvat în lapte. Și iaaaar ne apucăm de frământat 🥹
Aluatul este lipicios, dar ne luptăm cu el și îl punem în folie, în frigider, pentru 24 h ⚡⚡⚡
✔️A doua zi îl transferăm pe blatul de lucru pudrat cu muuultă făină, împărțim în două. Întindem aluatul în strat de aproximativ 0,5 cm, pregătim formele, chemăm copilul din dotare și ne apucăm de treabă. Sfat: pentru ca forma să decupeze și să nu se lipească, treceți-o mai întâi prin făină.
Punem pe foaie de copt în cuptorul preîncălzit la 175 grade pentru 8-10 minute.
Turta dulce trebuie să fie crescută și moale atunci când o scoatem din cuptor. O lăsăm la răcit în tavă, apoi decorăm.
Acestea fiind spuse, la turtă dulce înainte - nu uitați că aluatul se lasă 24h la odihnit.
Ia să vad, cine se apucă de treabă? 💪
-----
#romanianrecipe #gingerbread #gingerbreadcookies #christmasvibes #christmas #recipe #gingerbreadrecipe #bakedwithlove #bakings #6yo #viatala6ani #kidsactivities #baking #navidad #merrychristmas #merry #happiness #toddleractivities #turtadulce #retetaturtadulce
Normaaaaal că aș fi putut să bag rapidus o edit Normaaaaal că aș fi putut să bag rapidus o editare. Cum, unde, nu se observă? Dacă vă uitați mai cu atenție, se vede că rujul meu preferat se transferă foaaarte ușor.
Când zic preferat, mă refer la nuanță - pentru că altfel, se întinde grav.
Deci, așadar și concluzionând, aș fi putut: dar de ce? Vouă nu vi se întâmplă să vi se întindă rujul? 🤫
Și apropo de întâmplări precum aceasta: dacă vedeți pe cineva căruia i s-a întâmplat un lucru de genul (sau poate are ruj pe dinți? I s-a întins mascara, cum mi se întâmplă mie des pentru că am genele lungi), îi atrageți atenția discret sau preferați să ignorați? 🤔
-------
#blonde #romanian #romaniangirl #smile #blondesofinstagram #blondeshavemorefun #romanianblogger #romanianbeautyblogger #smilespecialist #blondespecialist #blondie #tbt #flaw #lipstick #black #blondegirl #romaniangirl #supermami #happy #smileandbehappy
Luna trecută, @paulaschoicero a împlinit 10 ani Luna trecută, @paulaschoicero a împlinit 10 ani de când a intrat pe piața din România 💫
Cu ocazia asta, am scos toaaaate produsele mele și m-am gândit să vă arăt 10 dintre ele. Am avut de ales - și asta dintre cele full size, nici nu le pun la numaratoare pe cele travel size! 😳🙈
Concluzia: probabil este unul dintre cele mai longevive branduri din rutina mea - îmi plac foarte mult, mi se potrivesc (evident, am încercat gamele aferente pielii mele) și mă bucur că există.
Și că le-am descoperit... 💕
Hai, la mulți ani cu noroc și produse cât mai mișto, Paula ❤️
--------
#paulaschoice #paulaschoiceromania #skincare #skincaretips #skincareroutine #skincareproducts #calm #paulas #10thanniversary #10th #paulaschoiceskincare
Hai să facem împreună pachete pentru școală s Hai să facem împreună pachete pentru școală sau pentru grădiniță cât mai colorate, cât mai atractive și, pe cât posibil, cât mai sănătoase! 🌱
Dau startul seriilor de reel-uri inspirație săptămânale - asta înseamnă că fiecare reel va conține câte 5 idei de #pachetelpentruscoala pe care le puteți adapta după preferințe 💫
Pe toate le veți găsi în feed-ul meu de aici (@adina.arustei) dar și pe www.Super-Mami.ro 🙋🏼‍♀️ 
#pachetulluiIngrid - săptămâna 3:
Ziua 1:
💫  Pâine cu gouda
💫  Biscuiți fără zahăr, cu coacăze și trandafir
💫 Măr 
Ziua 2:
💫 Papanas la cuptor (rețeta în feed-ul meu)
💫 O curmală și nuci
💫 Struguri
Ziua 3:
💫 Lipie cu omleta, cașcaval și ardei
💫 Castravete, roșii 
💫 Migdale, nuci, stafide 
Ziua 4:
💫 Lipie caldă cu cașcaval 
💫 Roșii, morcov, castravete 
💫 Măr golden 
Ziua 5:
💫 Pizza de casă 
💫 Căpșune 
💫 Câteva stafide, fulgi de porumb și nuci
💗 Dacă îți place acest reel, salvează-l pentru inspirație și dă-l mai departe printr-un share 💗
-----
#lunchboxideas #lunchbox #kidsbentobox #bentobox #lunchideas #lunch #kidsmeal #inspiration #romanianblogger #culinaria #cookingidea #cookinginspiration #kidsfood #kidsfoodideas #supermami #romanian #creativefood #creative #colors #foodblogger #food #bites #eating #kids #lunchtime #lunchbreak #lunchprep
Load More... @adina.arustei

  • Termeni & Condiții
  • Confidenţialitate

Copyright ©2018 Adina Aruștei. Toate drepturile rezervate.

Hai în comunitatea AdinaAruştei.ro! Urmăreşte-mă pe Facebook:

AdinaAruştei.Ro