Sunt în aeronava care mă duce din Male, Maldive, către
Moscova. Tocmai am încheiat o vacanță extraordinară și ca de obicei, încep să scriu încă o filă din Jurnalele mele de călătorii în timpul zborurilor sau a escalelor, pentru ca impresiile să fie cât mai calde 🙂
Asadar, după cum spuneam, s-a încheiat vacanța din insula Dhravandoo, Maldive. Îmi doream de mult să ajung în această zonă, în acest paradis turcoaz, însă anul trecut i-a luat-o înainte
Seychelles, acum doi ani
Zanzibar și așa mai departe. Iată că totuși a venit și momentul de a merge în Maldive. În octombrie, o lună destul de liniștită din punct de vedere a numărului de turiști.
Nu am mers prin nicio agenție (m-ați întrebat pe Facebook) și sunt sigură că aveți și voi acces la skyscanner, booking, agoda, monondo și așa mai departe, deci nu voi insista pe acest aspect. Ah, ba da, vreau să vă spun că vă roooog din suflet să alegeți transport cu avionul din aeroport către insula pe care veți sta, dacă vorbim de o călătorie mai lungă. Noi am ales la dus speed ferry (un vaporaș cu maxim 30 de locuri) și niciodată nu mi-a fost atât de rău într-un mijloc de transport. Și mă știți, am mers cu avionul de nenumărate ori, cu tuk-tuk, cu piki-piki și alte drăcii. Eu și încă jumătate din cei aflați la bord am revăzut ce am mâncat începând cu două săptămâni în urmă – a fost cea mai groaznică experiență pentru mine. Am vrut să scutim vreo câteva sute de $ (nici nu mai ştiu) alegând varianta pe apă, însă i-aș fi dat cu amândouă mâinile dacă aș fi știut că urmează să apelez la toți sfinții și mai mult, să inventez alții, ca să-i rog să ajung la destinație. Da, așa rău a fost. Din fericire, la întors am mers cu Maldivian Airlines, iar zborul a durat cam 25 de minute.
Să revenim, pentru că vreau să vă dau câteva detalii despre Maldive.
Maldive este formată din 1200 de insule, din care 199 sunt orașe sau sate, iar 100 resorturi. Veți găsi aici 26 de atoli, aceștia fiind “inele” de corali în care sunt încadrate insule.
Male este capitala și are densitatea cea mai mare (e oarecum logic). Populația este de 136.000, ceea ce înseamnă că țara este cea mai mică din Asia prin acest aspect.
Moneda națională este rupia, iar un dolar înseamnă cam 15 rupii (oct. 2015). Puteți plăti cu dolari și primiți rupii rest, dar pentru a schimba rupii înapoi în dolari aveți nevoie de chitanța de la casa de schimb (stupid). Limba vorbită de maldivieni este dhivehi.
Acum că am făcut un pic cunoștință cu Maldive, vă invit să vedeți câteva fotografii. Va urma şi un clip în episodul doi, însă până atunci, hai să vedem fotografii!
Relaxare totală
Impresionant, nu? Mă gândeam eu – și sper că am reușit să vă deconectez un pic de la frigul de afară 🙂
Până când va fi gata clipul (am de prelucrat mai mult de 50 giga), hai să despicăm în patru cele cinci motive pentru a vizita Maldive:
1. Maldive este destinația perfectă pentru scuba diving. Umblă vorba printre localnici că dacă ajungi în Maldive și nu bagi capul în apă, te-ai bucurat doar de jumătate din frumusețea locurilor. Și nu, nu se referă la făcut duș cât mai des.
Din punctul meu de vedere, Maldive este destinația perfectă* pentru a face scuba diving (*din câte am vizitat noi). Plaje cu nisip asemănător sau chiar mai alb (Isla Mujeres din Mexic) am mai văzut. Snorkeling minunat am făcut și în Thailanda. Dar viața de la 20 de metri adâncime nu se compară cu nimic! E ca şi cum te ia cineva și te aruncă într-un acvariu imens. Uite, enumăr câțiva dintre peștii văzuți aici (o să îi vedeţi pe unii în clip), regăsiţi într-un altlas (sunt peste 2000 de specii): Maldives Triplefin, Maldives Anemonefishes, Grey reef shark, manta ray, Bandit moray, yellowmargin moray, giant moray, undulated moray, black spotteed garden eel, reef lizardfish, fringelip mullet, thicklip mullet, silverside, trumpet fish, splendid soldierfish, whitetip soldierfish, yellowfin soldierfish, violet soldierfish, sabre squirellfish, ghost piperfish, common lionfish, sixspot rock cod, blacktip grouper, masked grouper, squaretail coralgroper, resplendent anthias, orange anthias, round-tail bigeye, crescent-tail bigeye, blue trevally, giant jack, bigeye jack, goldfinger dart, one-spot snapper, kashmir snapper, blacktail snapper, blackspot snapper, madras snapper, oriental sweetlips, harlequin sweetlips, large-eye emperor, spangled emperor, gold-striped emperor, slender sweeper, sidespot goatfish, yellowfin goatfish, bennet’s butterflyfish, indian vagabond butterflyfish, double-saddled butterflyfish, brokenbar butterflyfish, teardrop butterflyfish, longnose butterflyfish, reef bannerfish, regal angelfish, clarks’ anemonefish, maldive anemonefish, roundhead parrotfish, lined blenny, leopard blenny, moorish idol, powder-blue surgeonfish, lined surgeonfish, spotted unicornfish, barracuda, tuna, kawakawa, yellow boxfish.
Ca să nu mai spun de delfini care se joacă pe lângă barca ta sau de pești pe care îi poți mângâia!
O să vă spun și de ce am sales atolul Baa – (și) aici vin manta rays-uri. Seamănă oarecum cu niște pisici de mare uriaaaașe și sunt foarte blânde. Sunt ființe tare curioase și jucăușe și le puteți vedea doar la snorkeling în Hanifaru Bay. Nu trebuie să le atingeți, deși vor trece pe lângă voi, pe sub voi etc. (nu am poze, însă promit că o să le vedeţi în clip)
Zona de snorkeling Hanifaru Bay este protejată și trebuie să plătiți 50$/persoană pentru 40-45 de minute de snorkeling. Merită cu vârf și îndesat, vă asigur! A fost unul dintre punctele culminante ale șederii noastre în Maldive.
2. Snorkeling. Dacă ți-e frică să te scufunzi, trebuie să faci snorkeling. Trebuie.
În funcție de locul în care vei merge, vei putea închiria jet ski, banană și altele. Nu sunt atotcunoscătoare, departe de mine aroganța, dar am întrebat pe-acolo pentru voi, care presupun că ați vrea să mergeți dacă mă citiți acum.
Mare grijă cu soarele – arde! Ca în fiecare an, m-am ars și acum la snorkeling – de data asta, purtând shortie. Pur și simplu nu am putut ieși din apă, atât de fascinată am fost.
Aplicați loțiune cu SPF50 cât mai des sau purtați pantaloni (colanți subțiri) și o maletă cu mânecă lungă. Insist, în cazul în care veți merge zilnic pentru câteva ore, ca noi.
3. Apă limpede precum cristalul (după voia ta, mărite soare), palmieri leneși și stare de relaxare deplină. Nisip fierbinte și mulți mulți crabi și melci. E frumos să îi privești. Vă sfătuiesc să ieșiți noaptea pe plajă pentru a vedea zarva live!
4. Dacă sunteți fani pescuit, tot în Maldive puteți să practicați sportul! Noi am mers la un night fishing (50$ a fost excursia) și am prins fix 10 pești. Nu sunt eu foarte încântată de așa ceva, dar o dată e chiar fain de mers. Știu că se făceau și excursii big game fishing, iar prețul (pe barcă) era de 180$. Așadar, cu cât e grupul mai mare, cu atât mai ieftin ieșiți (totuşi, preţurile diferă de la insulă la insulă, nu uitaţi)!
Primul peştişor pe care l-am prins 🙂
Cel mai mare peşte la a cărui capturare am asistat – în jur de 30-4o kg
5. Mâncare și tradiții. Dacă vă place orezul, îl veți găsi din plin! În Maldive se prepară mâncare picantă (deh, Asia), iar curry-ul e pretutindeni. Consumați fructe locale cât mai multe, beți suc proaspăt de cocos și savurați neapărat cât mai mult pește proaspăt!
Insula resort
Crabi şi alte vieţuitoare – noaptea sunt peste toooooot, am păşit cu grijă ca să nu îi călcăm!
Ce nu mi-a plăcut la vacanța aceasta în Maldive se încadrează aici.
Ca să vezi, există și așa ceva. Mi-ar fi plăcut să fi ales o insulă cu piață. Am stat acolo și am băut doar o dată suc din nucă de cocos! Noroc că ne-am luat din Male, altfel acolo nu era. De asemenea, am dus lipsa fructelor exotice. Mai știți cum mergeam în
Zanzibar în piață?
Viața maldivienilor: Viaţa e destul de agitată în Male, pe când în insule e fix opusul. Nu sunt ei foarte punctuali, dar nu e motiv de grabă, că doar e vacanță, nu? Numai să nu fii lăsat cu capul în soare să aştepţi, pentru că atunci cam începi să fierbi (nu doar la propriu). În rest, i-am văzut mereu bine dispuși și dornici să ajute, să te facă să te simți cât mai bine.
Cam așa au arătat zilele pe care le-am petrecut în Maldive. Este o destinație scumpă și merită doar dacă vă place să faceți scuba diving sau snorkeling. Ah, și dacă vreți să faceți 39 de selfieuri pe minut, știți voi cu ce scop. Dacă nu, pentru palmieri şi apă aveţi de unde alege lejer ceva mai ieftin.
Vă mulțumesc dacă m-ați citit până la final. Vă invit să vedeţi şi clipul
aici şi gataaaaaaaaaa! – vă pup și vă trimit un zâmbet!
Superb! O locatie de vis! Tare mult mi-as dori sa ajung si eu acolo, insa nu cred ca va fi posibil vreodata, deoarece sotul meu are teama de zborul cu avionul, motiv pentru care toate vacantele noastre se bazeaza pe destinatii in care putem ajunge cu masina. 😀
Am gasit o super oferta pentru Tenerife si mi-a promis ca se mai gandeste, dar nu cred ca o sa mergem, pentru ca nu prea il vad eu sa-si invinga frica.
Dar de la ce anume a capatat frica asta? Am fost in Tenerife acum vreo doi ani (daca ai nevoie de inspiratie, gasesti pe blog cateva articole 🙂 ) si am facut vreo 4 ore din Madrid. Plus Bucuresti-Madrid. Intr-adevar, e mai putin, dar nu cu mult… Segmentul Madrid – Tenerife face cam cat jumatate de Moscova – Male, de exemplu (parca in jur de 8-9 ore am facut, nu mai retin).
Oricum ar fi, la zborul mai lung aeronava e mai mare, ai unde sa te plimbi, vezi un film, dormi… daca iei bilete surpriza nu merge? 😀
Nu nu, risc sa pierd banii! 😀 Pai, nu stiu exact, pur si simplu ii este frica de inaltime! Acum vreo cativa ani am fost la munte si ne-am cumparat bilete pentru a urca cutelecabina. L-am convins sa-si cumpere si el, dar cand a ajuns in fata faptului implinit, n-a vrut sa urce si-a ramas jos, asteptandu-ne pe noi. II este teama sa nu cumva sa i se faca rau de frica …e mai complicat, il las sa se gandeasca, nu-l bat la cap pentru ca il inteleg intr-o oarecare masura. Isi doreste sa mearga dar pana acum nu si-a invins aceasta teama.
Pai in cazul asta nu se uita pe geam si gata :)) il pui pe locul de la culoar. Una e sa fii in aer liber la inaltime, alta e sa fii intr-o incapere presurizata. Ar fi usor sa incepeti cu un zbor de maximum o ora de exemplu, ca sa vedeti cum e. Intr-o ora nici nu apuca sa se dezmeticeasca 🙂
Da stiu, la asta ne gandeam si noi, un zbor scurt pentru prima data. Sa vedem…
Cred ca din tot ce ai povestit, cel mai mult mi-am dorit sa fiu langa delfini pe apa 😍😍 inca visez ca sunt in excursie cu tine 🙂
Ce frumos arata! Noi avem in plan Cuba si Thailanda, ca si destinatii mai exotice. Speram ca la anul sa ajungem macar intr-una dintre ele 😉
Ah, Cuba, ce frumos! Eu voiam o luna-doua prin Mexic (zona aceea de fapt) inainte de Maldive, dar a fost sa fie Maldive in acest an. Cat despre Thailanda, gasesti pe blog 6 articole dedicate ei, cred ca o sa te ajute mult (ai si preturi informative, unde am fost, ce am vazut).
O saptamana frumoasa :*
Maldive, zanzibar sau Seychelles?
Depinde ce anume cauti si ce buget ai:). Plajele sunt cam la fel.
In Seychelles ai rocile, e relieful un pic mai diferit.
Maldive pentru scuba diving, clar.
Pingback: Vreau să slăbesc! Ce fac?
[…] Fiiiix înainte de a rămâne însărcinată, trăind în armonie cu cele 54 de kg (poate vă era dor şi de soarele din Maldive?) […]
Pingback: Soluţiile Novophane pentru păr frumos şi unghii sănătoase – AdinaArustei.Ro
[…] sau semi-permanente, m-am dus la salon cu mare avânt, ca să îmi fac semi. Urma să plecăm în Maldive şi am zis că poate nu mă primesc oamenii ăia fără unghii roşii, ce credeţi! Aşa că mi-am […]
Pingback: Turist în Maldive. Video: cum a fost în Maldive - AdinaArustei.Ro
[…] Turist în Maldive. Impresii + 5 motive ca sa vizitezi o insulă din MaldiveTurist în Moscova, Rusia. 2. La pas prin MoscovaTurist în Rusia, Moscova – 1. Generalităţi şi lucruri musai de ştiutTurist în Grecia. Insula Thassos – recomandări şi impresii de călătorieTurist în România. Babele de la Ulmet sau Trovanţii – Pietrele vii din Bozioru Maldive, Maldive… nici nu îmi vine să cred că a trecut atât timp de când am fost turist în Maldive. Realizând clipul de mai jos mi-am amintit fiecare secundă petrecută acolo. Am revăzut fiecare peştişor şi-am simţit mirosul de plumerie, pe care îl iubesc atât de mult. Şi vai! Cum mai arde nisipul sub picioare… Dar vă invit să intraţi în atmosferă urmărind clipul. Câteva informaţii despre Maldive şi traseu: am fost pentru câteva ore în capitala Male. Aeroportul se află pe o insulă separată de Male, așa că pentru a ajunge aici, e nevoie de ferry. Transportul până în Male costă 10 rupii/persoană și veți ajunge acolo în apximativ 10 minute. După cum ne cunoașteți, nouă ne place să ne amestecăm cu localnicii, să încercăm cât mai multe lucruri specifice. Sper că și voi sunteți la fel, pentru că altfel o să fiți dezamăgiți; nu o să scriu nimic despre cum ați putea înfinge mai ușor umbreluța în mojito-ul savurat la umbra resortului. (Să revenim la Male – e zbor lung, mai sunt încă 5 ore de mers, poate de asta am chef de scris!? )Vă sfătuiesc să vedeți piața locală de pește/fructe, e interesantă zarva de acolo. E captivantă, e incredibilă, mai ales dacă e prima dată când ajungeți în Asia. Nouă ne-a amintit de piața din Stonetown. De asemenea, puteți vizita moscheea făcută din corali, dar noi am aflat de ea abia după ce am plecat de acolo. Noi am promis că vom reveni, pentru că să fim serioşi – Maldive poate însemna cel puţin 100 concedii, la cât de multe insule sunt!! Dar voi? Vă doriţi să ajungeţi în Maldive? Vă pup şi vă trimit un zâmbet! […]
Pingback: Noutăţi The Body Shop: o vară cu Piñita Colada, tiare şi gardenie
[…] Le port mereu în păr atunci când merg în locuri exotice (le-aţi văzut în Seychelles, în Maldive, în Zanzibar etc) şi să ştiţi că deşi soarele arde tare tare în acele zone, florile de […]