Buna dimineata! Astazi se anunta a fi o zi tare frumoasa, pentru ca impreuna cu cele doua cititioare ale mele vom merge la evenimentul de beauty pe care il anuntam in octombrie. Voi reveni cu impresii calde :), insa pana atunci, va invit sa plecam din safari catre maaaaaaaaare!
Zborul catre Zanzibar a fost lin si am putut vedea si Kilimanjaro. De la sol nu am reusit, fiind prea multi nori. Varful este impresionant de alb si strapunge orizontul fara mila – asa cum am putut observa de la fereastra aeronavei.
Odata ajunsi in Zanzibar, am stiut lectia. Viza aveam de cand am ajuns in Dar es Salaam, inainte de safari, asa ca am mers glont la control. Inca o data – cine nu e roman, sa stea la coada! :p. Bine, mai sunt si altii care au aceleasi conditii de intrare ca si noi in Tanzania, dar lasati-ma sa ma umflu in pene, va rog 🙂
In Zanzibar, inca un soc. Iata de ce:
Banda de bagaje? Curatenie cat de cat specifica unui aeroport? Iluzii!
Al doilea: cel care aducea bagajele vorbea italiana. O persoana de culoare care sa vorbeasca italiana? Un muncitor in aeroport? Hmm.. Si stai, ca mai sunt si colegi de ai lui care converseaza cu italienii de langa mine. Aveam sa aflu ca unii zanzibarieni vorbesc mai bine italiana decat engleza – si asta pentru ca se pare ca insula e plina de italieni. In vacanta, la munca – investitii etc. De asemenea, este bine sa stiti ca zanzibarenii sunt musulmani, ceea ce inseamna ca va trebui sa purtati haine decente daca iesiti in sat.
Transferul a fost organizat de catre hotelul la care urma sa stam.
Casute de paie pe plaja, nisip alb, palmieri.. Pacat ca vremea nu prea tine cu noi.
Bucataria locala inseamna orez si .. fructe de mare si peste. Fix pe gustul meu 🙂
Am stat trei zile in Jambiani – partea de est a insulei. In acest timp am explorat satele vecine. Intr adevar, Uchumi era lux pe langa “buticurile” din Zanzibar. Nu vreau sa le zic pe nume 🙂 Ce mi-a placut insa a fost ca am avut de unde sa luam in fiecare zi fructe locale: banane, papaya, nuca de cocos si cred ca i-am obosit pe ceilalti cu fructele mele. Ne-am amestecat printre localnici batand potecile in cautarea noului.
Cu bratele pline de fructe proaspete :). Vi se pare ca as atrage atentia in vreun fel? :))
In urmatoarele trei zile ne-am mutat in partea de nord, Nungwi. Cazarea a fost facuta la casa Umoja, hotel pozitionat la 2 minute de plaja. Aici am observat clar ca albii erau separati de negri. Daca in est acest lucru nu era evident, ei bine, in Nungwi vorbeau gardurile electrice. Cu cioburi. Nu am mai vazut asa ceva pana atunci. Asadar, casele localnicilor se intindeau pana la un anumit punct, de unde incepeau hotelurile. Pe plaja misunau persoane cu piele alba – in sat, unde am iesit la plimbare, cred ca va imaginati care era culoarea dominanta.
Plaja din Nguwi
Ei bine, mie nu mi-a placut acest lucru. Nu e ca si cum erau goniti sau lipseau cu desavarsire de pe plaja, insa era clar ca nu aveau ce sa caute printre turisti. M-am simtit ca o nemtoaica privind cu tristete lagarele. Si fara sa vreau m-am gandit la Auschwitz si la ce filme am vazut..
Trecand peste asta, trebuie sa va spun si ce activitati am facut in Zanzibar.
Am mers in padurea Jozani pentru a vedea maimutele, padurea plantata de mr Jozani (mix de arbori care ascunde pitoni) si mangrovele.
Mangrove
Mahon, un arbore des intalnit in Zanzibar
Intr-o alta zi am fost in blue safari: o barca te plimba vreo ora pana la un punct in care faci snorkel. Apoi iei pranzul (inclus) si retur. Blue safari a fost luat din Page daca nu ma insel si a fost slabut.
In schimb, din Nungwi am plecat intr-o alta excursie pentru snorkel in zona insulei Memba. Intr-adevar, a fost cel mai frumos loc in care am vazut pesti si corali. O viata acvatica impresionanta. Pesti multicolori, negri, mai mici, mai mari, stele de mare, corali.. Si arici de mare. Care inteapa rau, aveti grija!
Un paradis subacvatic care mi-a ramas intiparit in minte 🙂Asigurati-va ca la bord sunt veste de salvare in cazul in care nu stiti sa inotati – asa, ca mine. Eu am avut parte de un incident neplacut. Mi-au mai ramas cateva vieti :-), cel putin asa vreau sa cred.
In apropiere de Memba
Un nisip alb, albb si fin!Oriunde as fi, sunteti cu mine! <3
In Nungwi veti gasi un acvariu natural. Pentru 10.000 tsh de persoana puteti intra si hrani testoasele 🙂 Saaaau puteti trage sarpele de urechi. Asa, ca mine 😀
Localnic pe plaja
Un apus atat de frumos: Staaaai, nu-mi fa mie poza!!
Prinde soarele!
Relaxare pe malul marii
La plecare, in drum spre Stome town, am facut turul condimentelor (Spice tour). De fapt, veti fi dusi intr un loc in care sunt plantate diferite specii si acestea va vor fi prezentate. Ca sa dea impresia duratei mai lungi, veti fi plimbati in zig zag, cerc si alte figuri geometrice :). Am avut ocazia sa aflu si sa vad: scortisoara, cacao, ghimbir, lemongrass, nuscoara, arbore de paine, mango, durian etc. E interesant si captivant. Turul se incheie cu o vizita la un stand in care au pungute cu unele din condimentele prezentate. Noi nu am luat de aici nimic – am preferat sa luam din piata, desi am observat acolo ca preturile sunt la fel.
Ce nu mi a placut: x y z introdusi drept asistenti. Pe care trebuie sa ii tips-uiesti. Pentru ca se uita in ochii tai cu subinteles. Pentru ca ti se spune.
Ei bine, eu sunt de principiu ca daca mi-a placut serviciul, las bacsis. Atfel ura si la gara. Nu mi-a placut nici ca s-au bagat in suflet, sa dea mana cu tine etc etc, asa ca am preferat sa pastrez distanta. Cand mi se ia, mi se ia.. In total, tips-urile au fost 29.000 tsh, iar excursia si transferul 10$ de persoana.
Lemongrass
Ghici ce-i asta??
E scortisoara! Se obtine razuind efectiv tuplina pomului. Si ceea ce nu stiam noi (eu, cel putin), de la arbore se folosesc si frunzele, si scoarta si tulpina.
Nucsoara
Cacao 🙂
Cuisoare
Odata ajunsi in Stone town, am fost cazati la hotelul Zenji. Un soi de stil indian, curat, aproape de port – de unde trebuia sa luam ferry catre continent, spre Dar es Salaam. Urma cascada Victoria, va mai amintiti ca si ea e pe lista? 🙂
Hotelul a fost 70$ pe noapte si dupa ce am achitat am mers sa vedem de bilete pentru ferry. Am gasit la Azamarine, 35$ clasa economy / 40 $ business / persoana.
Dupa ce ne am luat de o grija cu biletele, am pornit spre… Piata. Pentru ca un zanzibarez s-a tinut de noi ca scaiul ca sa ne duca la magazinul lui. I-am zis ca nu ne intereseaza, nu vrem, nimic. Am cedat si am ajuns in piata la taraba vietii. Am luat de acolo cafea cu mango, cafea cu banane, ceai, nucsoara, scortisoara.. Preturile sunt intre 1000 – 5000 tsh / punguta, in functie de cantitate. In orice caz, negociati un pic. Eu am mai luat ceva gratis, nu a lasat din pret 😉
Cladiri neingrijite, murdare..
Va amintiti de rambutan? L-am papat impreuna in Malaezia 🙂
Dupa aceasta scurta incursiune, ne-am uitat in jur. Eram in piataaaaa! Ne-am plimbat prin piata de peste (am vazut un ton de 1 metru!), cea de fructe.. Forfota si galagie. Am cumparat prostiute si fructe. Atentie la buzunare!! Eu am bagat repede camera in rucsac. E cel mai bine – oricum se vedea de la o posta ca suntem turisti, dar nu ma simteam tocmai confortabil expunand camera si alte bunuri.
Piata din Stonetown
Catedrala
Stonetown
Usi de Zanzibar
Am uitat sa va spun ca in Zanzibar incepusem s o las moale cu obsesia mea pentru igiena. Am mancat un fruct in piata si fara sa ma spal cu Protex si sa ma dau cu Touch :-)). Imi vine sa rad, cat de paranoia eram cand am plecat din Bucuresti. Si asta datorita celor citite pe net… Deci, dragi turisti, nu e atat de rau! Sau e, dar va invatati 😀
Dupa piata am colindat pe malul marii, am vazut Wonder house, casa lui Freddy Mercury – restaurant acum – si am luat pranzul inclus in cina la restaurantul Azuli. Vi-l recomand daca ajungeti acolo – ca atmosfera, seamana cu Simbio, locul meu preferat din Bucuresti. Preturi bune, 10.000 si 13.000 tsh, respectiv 3.000 si 4.000 tsh bauturile. Totul la superlativ!!
Veti observa ca zanzibarezii se misca mai greu decat melcii. Cel putin o jumatate de ora trebuie sa astepti pentru a ti se servi un fel de mancare, desi teoretic supa ar trebui sa fie pregatita si doar incalzita, nu? De multe ori mi s-a lipit stomacul de spate de foame pana a venit comanda. Cei din Azuli nu cred ca sunt localnici get-beget, pentru ca in maximum 15 minute eram cu furculitele in mana, scobind pestele de mai sus in dinti :).
Zanzibarezii au ei doua vorbe: “Pole-pole” (incet-incet). Probabil de asta sunt unde sunt acum, pentru ca mi-au parut tare lenesi si lasatori si “Hakuna matata” (totul o sa fie bine, linisteste-te, nu e problema). Tu te agiti ca un Pepsi si ei iti spun hakuna matata.. si nu intelegi cum de pot fi atat de lenti. Unde erai, Ioana, in loc sa-mi faci training referitor la Anger Volcano? :))
Dupa ce am mancat ne-am plimbat pe stradutele Stone town-ului. Sunt inguste, intortocheate si te fura. Daca faci stanga in loc de dreapta, risti sa ajungi de unde ai plecat. E un Fez in miniatura – cel putin, asa imi imaginez eu ca ar fi stradutele din Fez, Maroc.
Deja se insera cand am nimerit pe faleza la un food court. Woow si cum aratau toate!! Oricat de bine am fi mancat la Azuli, n-am putut sa nu luam cate ceva.
Am ales o lipie cu cocos si a fost o surpriza foarte gustoasa. 1.500 tsh
Frigaruia este de fapt homar, 6.000 tsh. Salata din partea casei. Daca nu vreti sa mergeti la restaurant, cu siguranta aveti de unde alege.
Si uite asa, am papat mamcare de pe strada in Africa si va scriu si-n zilele noastre :-). Bine, carnita a fost fripta pe loc, dar din nou, am citit review-uri prea inversunate inainte de a pleca.
A doua zi am luat ferry si desi luasem bilet economy, am fost invitati la business. Cafea, prajituri, alint, ce mai :-). Cu vreo 20 de minute inainte de sosirea in Dar es Salaam, ma mananca pe mine undeva sa ies pe punte. Ma duc stanga, dreapta, sus, jos.. Si arunc un ochi intr-o incapere. Unde vad un sicriu. Mi se rupe filmul, ma duc pe trei carari inapoi catre cabina.
Continuarea calatoriei in postarea de sambata viitoare! 🙂
Citeşte şi:
Turist in Africa. 1. Pregatiri si emotii inainte de plecare
Turist in Africa. 2. Ce punem in bagaj? Sosirea in Dar es Salaam
Turist in Africa. 3. Trei zile in safari
Turist in Africa. 4. Zanzibar
Turist in Africa. 5. Pornim catre cascada Victoria! Dar…
Turist in Africa. 6. Tranzitand Zambia spre Zimbabwe
Turist in Africa. 7. Cascada Victoria – Zimbabwe
Turist in Africa. 8. Cascada Victoria – Zambia
Turist in Africa. 9. Ne mai intoarcem acasa?..
Turist in Africa. 10. Dupa 3 saptamani in Africaupa 3 saptamani in Africa
Cat de dor imi era de aceste postari ale tale!!!
Am citit-o pe aceasta cu sufletul la gura, m-a fascinat!
Bravo, Adina, esti o fata strong!!!
Am saptamana viitoare cateva zile libere, ma voi mai linisti si o iau si eu sistematic cu lectura, imi dau restantele in mod constiincios! Ma cuceresc postarile acestea!
Te imbratisez!
Iti doresc sa petreci astazi minunat impreuna cu fetele, sa fie un eveniment reusit!:)
Ilda
Lavender Thoughts
Ilda, multumesc ca te-ai gandit la noi! a fost tare frumos. Mi-ar fi placut sa fii si tu acolo.
Lectura placuta! 🙂
Pupici
Nu cred ca mai exista loc de comentarii. Chiar te apreciez pentru calatoriile pe care le faci, unele persoane prefera sa dea banii pe alte prostii, dar vorba aceea, amintirile nu ti le poate lua nimeni. Abia astept articolul de la Cascada Victoria.:D Pupici
Maya, multumesc. Cat se mai poate.. dupa ce o sa vina un bebe o sa fiu legata de glie 🙁
Ma bucur ca iti plac si ca ma citesti. Multumesc!
Pupici inapoi.
La fel ca si celelalte zile pe care le-ai petrecut in Africa si aceasta mi-a placut mult, doar ca sigur nu vreau sa ma mut aici 😀 mi-a placut Spice tour si tot ce ai scris despre mancare 🙂
Macy 🙂 nici eu nu vreau sa ma mut :)) chiar daca am vazut plaja aia superba..
<3 de vis, exotic, paradisiac, îmi place <3
🙂
Minunate povestiri, felicitari pentru ca ai ajuns sa vezi cu ochii tai asa minunatii. Cine s-a ocupat de organizare?
mmm.. noi? 🙂 n-am consultat nicio agentie.
Extraordinar, am citit si m-am simtit acolo! 🙂
ma bucur sa aud asta 🙂 va veni si randul tau sa povestesti si-atunci o sa merg eu cu tine!! 😉
Si in Italia am observat ca persoanele de culoare erau "puse" la munca de jos, vanzatori ambulanti, maturatori, etc. Nici mie nu mi-a placut acest lucru, cu totii merita o sansa.
Prin condimente mi-as fi bagat nasul cu siguranta. 🙂
Nu sunt chiar obsedata de igiena(spitalul m-a calit mult, nu am timp sa merg pana in toaleta medicilor sa ma spal dupa ce examinez fiecare pacient). Dar nu pot gusta fructele la piata, am o retinere.
Rux, tu ai noroc cu spitalul, dar o persoana care nu prea a avut tangente, asa ca mine, cu lumea medicala, ar fi paranoia rau :). Acum depinde de cum te simti acolo.
La piata am luat un fruct care avea coaja, deci am dat-o la o parte 🙂
Ah, dadeam un exemplu general, nu m-am referit la tine si fructul de la piata. 🙂
Noroc n-as spune. Fac abstractie de multe fiind fortata de imprejurari, dar..mai bine nu dau detalii. Cert este ca lipsa de igiena a oamenilor e la ordinea zilei. Probabil se gandesc ca medicul nu ii va examina din cap pana in picioare, asa ca ne facem "surprize" reciproc.
Un vis … Pe cuvant!
Nu stiu cum se face dar eu ajung sa-ti citesc postarile de acest gen cand e innorat afara si ma incalzesc…;))
Pupici
Foarte bine, ma bucur ca asta e efectul 😀
Superb! Bravo voua. Intentionez sa merg si eu peste cativa ani, dupa ce epuizez destinatiile europene de pe wishlist. 🙂
http://the-may-day.blogspot.ro/
TheMay Day, eu zic ca in Europa te poti duce si mai tarziu – acum e timpul pt calatorii de astea departate si riscante :). dar tu stii mai bine ce te "coafeaza"
pupici!
Sicriu?????
Nu ai uitat de blog nici in excursie…Ce dragut ai scris pe nisip AdinaArustei..:D
Mi-ai facut pofta de lipie cu cocos, imi plac pozele cu apusul, condimentele…:
Dami, stii ca nu uit.. nu pot sa uit, oriunde as fi 🙂
Pupici!
Woooow, ce nisip. Vazand poza mi-am amintit ca ne spuneai tu ceva espre el la intalnire, dar nu ma asteptam sa fie chiar asa.
La cum arata mancarea cred ca ar fi fost si pe gustul meu.
Abia astept urmatorul episod.
Pupici,
Maria:*
Maria, am vazut si mai alb de-atat 🙂 Parol!
Pupici!
Stiam de ce astept sa citesc jurnalul
Pentru o dupa amiaza cat sa ma relaxez, am citit cu atentie. Ce sa mai intreb?
Ca ai atins toate punctele dintr-o excursie: oameni, cazare, specialitatile zonei, fauna, pana si condimentele, care sincer nu am mai avut ocazia sa le vad in forma naturala chiar pe toate. ce sa zic… apusul surprins… magnific
Ai trait un vis in aceasta calatorie, un vis care nu se implineste in viata oricui.
Pe de alta parte ai impartasit cu noi momentele tale frumoase. Multumim
Anca, 🙂 ma bucur ca iti place sa citesti astfel de postari.
Si eu iti multumesc 🙂
Foarte, foarte frumos! Ce culori frumoase in imaginile cu plaja, nisipul acela alb si fin, florile superbe de plumeria :X si condimentele in mediul lor – tare mi-au placut 🙂
Te pup:* astept cu nerabdare si partile urmatoare!
:*
wooow! asteptam continuarea!!
🙂
Impresionante pozele, incerc sa imi inchipui senzatiile de la fata locului, nu de alta dar mai mult ca sigur ca nu o sa ajung niciodata in Zanzibar. E extraordinar sa calatoresti, sa intalnesti atatea culturi! Mi-as dori sa pot vedea fiecare colt de lume…ma duc la culcare putin, sa visez in continuare:)…superba marea, superba plaja…
Olivia, pe blogul meu nu spunem niciodata "niciodata"! Eu iti doresc din suflet sa poti calatori asa cum iti doresti.
Te pup 🙂
Sa ai gura aurita:)))). Te pup si eu si multumesc de raspuns.
Este minunat modul tau de a ne povesti prin ceea ce ai trecut . Ti-am citit postarea pana la ultimul cuvintel , si pot sa zic ca m-ai fascinat ! Esti o draguta , si citesc postarile tale cu mult drag . Iti doresc o zi frumoasa !
Doda, iti multumesc pentru comentariu. Ma bucur ca reusesti sa ma urmaresti in astfel de postari. Uneori cred ca scriu prea mult, prea personal, prea.. detaliat 🙂
E bine ca ai ajuns si la formularul de comentarii si nu ai apasat x-ul din dreapta.
Glumesc 🙂
Sa ai si tu o zi cu soare!
da, a fost foarte interesant
da l-am citit :*
Pingback: Turist in Africa. 5. Pornim catre cascada Victoria! Dar...
[…] Jurnal în SeychellesTurist in Seychelles. 4. Insula Praslin Buna dimineata! Tocmai am plecat din Stonetown. Am parasit Zanzibarul si mergem catre urmatoarea noastra destinatie: cascada Victoria. Vom […]
Pingback: Turist in Africa. 7. Cascada Victoria - Zimbabwe
[…] in Africa. 2. Ce punem in bagaj? Sosirea in Dar es Salaam Turist in Africa. 3. Trei zile in safari Turist in Africa. 4. Zanzibar Turist in Africa. 5. Pornim catre cascada Victoria! Dar… Turist in Africa. 6. Tranzitand […]
Buna, tocmai ne pregatim si noi(eu si sotia) sa mergem in Zanzibar. Poti,te rog, sa ne ajuti cu informatia de unde ai cumparat Eloquine? Ai zis ceva de Cipru?! Poti sa ne ajuti cu mai multe info? Merci, Marian
Buna, Marian,
da, Eloquine am luat noi, insa ni l-a luat cineva direct din Cipru. Nu stiu daca se gaseste in tara. Suna tu la farmacii pentru a vedea ce si cum. Imi pare rau ca nu pot sa iti zic eu punctual!
O vacanta cat mai faina va doresc!
Pingback: Turist în Maldive. Impresii + 5 motive ca sa vizitezi o insulă din Maldive
[…] zonă, în acest paradis turcoaz, însă anul trecut i-a luat-o înainte Seychelles, acum doi ani Zanzibar și așa mai departe. Iată că totuși a venit și momentul de a merge în Maldive. În octombrie, […]
Pingback: Creioane de ochi Matte Kajal - The Body Shop - AdinaArustei.Ro
[…] de către africani. De fapt, tot copacul este folosit la ceva – dacă vă mai amintiţi, în Spice Tour-ul din Zanzibar am aflat acelaşi lucru şi despre scorţişoară. Uleiul de marula conţine o proporţie mare de acizi graşi monosaturaţi şi antioxidanţi. […]