Buna dimineata! Ne continuam calatoria in Africa, ce spuneti? 🙂
Dupa un zbor in care am motait mai mult de jumatate din drum (am primit locurile la fereastra.. Fiecare la cate o fereastra :-)) deci nu aveam oricum cu cine sa vorbesc), am ajuns in aeroportul Kilimanjaro. De acolo, transfer cu mini bus de aproximativ o ora, pret: 45.000 tsh. Pentru ca soferul a oprit si la un market pentru ceva apa si cumparaturi, i-am lasat 50.000 de silingi tanzanieni. Sfat: negociati pretul inainte de a pleca la drum!
Cazarea in Arusha a fost facuta la hotelul Flamingo, care a fost curat si simpatic. Singura problema e ca era pozitionat fix langa moschee. Cred ca va imaginati ca la chemarea din zori de zi a muezinului s-a trezit toata lumea… Nu in cel mai placut mod. 🙂
Dupa micul dejun am plecat catre compania de safari, Sunny safari pe numele ei. Acolo am achitat restul pentru safari (jumatate a fost platit in avans) si am plecat la druuum!
Primul meu soc intercultural adevarat, ca sa o citez pe Gabi, a fost in drum spre camping-ul in care urma sa ne cazam. La un moment dat, am oprit la un magazin si un baietas de vreo 15 ani ne-a dus cumparaturile la masina. Cand am aruncat o privire spre pamant, i-am vazut.. papucii. Care de fapt erau niste bucati de cauciuc, prinse grosolan cu o sfoara (daca imi amintesc bine) in forma de X. Am ramas locului cateva secunde, incercand sa realizez daca vad bine. Mi-a trecut prin gand sa scot telefonul, sa fac o poza, pentru ca asa ceva nu mai vazusem in viata mea si multi s-ar fi uitat ciudat daca le-as fi povestit asta, dar.. in secunda urmatoare, mi-am fost rusine de acest gand. Cum sa imi treaca prin cap sa scot un smartphone fix in mijlocul Tanzaniei, langa un om care poarta cauciucuri pe post de papuci? Pentru prima oara, m-am gandit ca telefonul meu e exagerat de scump. Si ca ar trebui sa il schimb.
Am inghitit in sec si-am urcat in masina.
Sunny safari e o companie destul de mare si veche pe piata din cate am inteles. Am fost dusi in campusul lor (corturi, angajati printre care si bucatar proprii), unde am servit un pranz cam trist si la ora 15 eram gata de plecare. Urma sa mergem la lacul Menara, sa vedem animalutele! Urrrra!
Prima intalnire a fost cu o maaare familie de maimute. Le am facut poze din jdemii de unghiuri, le am vazut in diferite ipostaze.. In sfarsit, nimic impresionant pentru unii dintre noi care interactionaseram de multe ori cu ele pana atunci.
Urmatoarea oprire a fost intr un loc special amenajat unde am vazut primele zebre! A fost extraordinar sa le vad :), desi erau asa.. Departe. ;( noroc cu obiectivul 70-300, pe care l-am folosit pe post de binoclu.
Am mai vazut in depatare si ceva antilope, bivoli si cam atat. Sincera sa fiu, nu m-a impresionat extrem de mult zona lacului Menara.
Ne-am intors la cazare, am sevit o cina consistenta (comparativ cu pranzul) si.. la culcare.
Am folosit repelent la greu, eu m-am imbracat cu pantaloni lungi, sosete in picioare si bluza cu maneca lunga. Inca un puf de repelent si.. Somn.
A doua zi de safari a fost dedicata craterlui Ngorongoro. Am pornit in jur de ora 8 din campus, dupa micul dejun si dupa vreo ora si ceva am ajuns la parc. Acolo agitatie, masini de safari.. Dupa ce ghidul nostru a achitat intrarea, suuus pe cai si hai in crater 🙂
A fost un drum cu urcusuri si coborasuri, cu… Staaai, stai, stai, ce-i acolo? Cine vine spre noi?
Elefaaaaaanti! Sunt chiar elefanti care vin lenesi spre noi. Ghidul opreste masina si noi incepem sa-i urmarim. Par atat de blanzi! Uriasii blanzi.. Vin agale, nu le pasa de masinile de safari oprite.
A fost extraordinar – elefanti am mai vazut, dar la zoo. Si oricum, cei africani sunt diferiti de cei asiatici: sunt mai mari, mai impunatori. Si femelele elefantilor africani au colti de fildes, fata de cele asiatice.
Superb! A fost un moment memorabil pentru mine. Ne-am continuat drumul prin crater, pe drumuri colindate de alti turisti dornici sa vada animalele in mediul lor natural. Ghidul nostru scaneaza orizontul..
Vedem alte zebre. Multe zebre. Cu boticul lor dulce, cu dungile lor, cu urechiusele albe cu negru. Ne privesc fara teama. Mananca linistite. Eu ma minunez de cat de frumoase sunt. E ireal. Am vazut de atatea ori zebre pe Discovery, iar acum sunt in savana, langa ele. La un metru de ele. Si zebrele sunt asa dragalase.. Ca niste ponei. Imi plac mult si fiecare zebra smulge un zambet colorat 🙂
Mai vedem in craterul Ngorongoro si antilope gnu, impala, bivoli, struti (invatam ca strutul mascul e negru, in timp ce femela e gri). Toate privesc cu nepasare masinile de turisti. Isi vad de viata lor, de iarba lor, de turma lor.
Pornim in cautarea leilor. Si mergem, si mergem.. Pana cand zarim nu unul, nu doi, ci trei leoaice! Mergem aproape de ei, ghidul parcheaza. Opreste motorul. Sunt la un metru de una dintre leoaice. O leoaica salbatica, in mediul ei. Pe teritoriul ei. Uauuu.. O felina care e de 10000 de ori mai mare decat DeeDee. Are aceleasi labute, botic.. Dar la scara mai mare :). E puternica, are muschi bine definiti. Dar i-e si ei lene si o chinuie mustele. Strange mereu din ochi.
Impresionanta priveliste! Tocmai am trecut de zebre si antilope si ea sta in iarba arsa de soare, perfect camuflata. Stie ea ce stie..
Pranzul l-am avut la pachet si l-am servit langa un lac din care se ivea din cand in cand un cap de hipopotam.
Masina de safari
Trib de masai in craterul Ngorongoro; se pot face vizite contra cost in comunitate
In ceea ce priveste a doua zi de safari, cea din craterul Ngorongoro, e musai sa va spun ca totul era Extrem de prafuit. Si nu exagerez! In viata mea n-am mai inhalat atat praf. Probabil aveam noroi in plamani dupa aceasta zi. Asa ca va rog, luati-va masti cu voi sau orice alt filtru! Iar daca aveti astm sau probleme de acest tip,.. Ganditi-va de 100 de ori inainte de a merge in safari.
Am ajuns la cazare, am servit cina, repelent si.. Sttaaaai, ca eu am cumparat si bratari cu uleiuri esentiale, special create pentru a tine tantarii la distanta. O desfac. O fixez la mana si dupa vreo 20 de minute incep sa imi simt gura foarte uscata. Incep sa mi se umfle buzele. Ceva nu e in regula!! Incepe si nasul sa ma deranjeze. Spre norocul meu, ma prind – e de la bratara.. Sunt alergica la vreun ulei cu care e impregnata! O dau repede jos, o resigilez in punga ei si fug la baie. Imi revin complet dupa vreo ora..
A treia zi si ultima din safari-ul nostru s-a desfasurat in parcul national Tarangire, undeva in nordul Tanzaniei, catre granita cu Kenya.
Pentru aceasta zi tebuie sa va luati neaparat haine lungi (pantalon si bluza cu maneca lunga), pentru ca aici traieste musca tete. Nu uitati de repelent! Dar uitati de bratara 🙂 – cel putin eu asta am facut. Mai multe piscaturi ale musculitei tete provoaca somnolenta – asta este pericolul.
Vazusem in rezervatia naturala Ngorongoro cam toate animalele pe care imi doream sa le vad. Mai putin girafa ;(. Asa ca a treia zi de safari = girafa! Altfel nu se poate! Dar hai sa vedem ce ne rezerva natura!
Dupa ce am parasit campingul (cu bacsisul de rigoare pentru bucatar), am mers cu bagaje cu tot catre ultima destinatie – asa cum va spuneam si mai sus.
Ei.. Si mergand asa, ghidul vede in departare doua girafe :-). Urrra! Scoatem repede binoclu, obiectivul deja pregatit pe camera si ne uitam la girafe. Sunt maaaaari si pline de pete :-). Imi sunt dragi.
Ajungem in parc, vedem multe familii de elefanti si alte animale.
Se pare ca elefantii sunt surprinsi in aceasta pozitie destul de rar
Botic catifelat
Ziua de safari se incheie, la 17 trebuie sa fim inapoi in Arusha. Asadar, safariul propriu zis dureaza doua trei ore pe zi; restul inseamna drum pana acolo etc. Dar este absolut minunat sa vezi atatea animale in libertate. Este un amestec de senzatii, perceptii, sentimente: bucurie, curiozitate, teama (de lei?), nerabdare, descoperire.. Traiesti la maxim.
Mai exista si varianta cu 4 zile de safari, ultima zi fiind rezervata parcului Serengeti. Cred ca safariul nostru de 3 zile a fost suficient pentru a ne indeplini scopul. Nu stiu daca as mai fi rezistat inca o zi prin praf si drum cu atatea denivelari. Nu aveam pretentie la autostrda, domnilor si doamnelor care ar putea carcoti, insa drumul a fost destul de dur.
Cateva fotografii din satele prin care am trecut:
Piata
Acestea fiind vazute, am fost dusi inapoi la hotelul Flamingo.
In Arusha am mancat la un restaurant indian, Big bite, si am baut o cafea, probabil la cea mai de fite locatie din oras, dupa cum arata.
A doua zi, acelasi orar: mic dejun – transfer aeroport Kilimandjaro. Urma zborul Arusha – Zanzibar!
Citeşte şi:
Turist in Africa. 1. Pregatiri si emotii inainte de plecare
Turist in Africa. 2. Ce punem in bagaj? Sosirea in Dar es Salaam
Turist in Africa. 3. Trei zile in safari
Turist in Africa. 4. Zanzibar
Turist in Africa. 5. Pornim catre cascada Victoria! Dar…
Turist in Africa. 6. Tranzitand Zambia spre Zimbabwe
Turist in Africa. 7. Cascada Victoria – Zimbabwe
Turist in Africa. 8. Cascada Victoria – Zambia
Turist in Africa. 9. Ne mai intoarcem acasa?..
Turist in Africa. 10. Dupa 3 saptamani in Africa
Daca ma crezi, exact saptamana trecuta pe vremea asta cineva imi povestea despre excursia lor in Africa. Nu am fost foarte impresionata… pana cand am vazut pozele tale ! Acum imi doresc enorm de mult sa merg acolo 🙁
Dalia, fiecare percepe intr-un mod diferit un loc. Iar pozele fac cat 29839282 de cuvinte, stii si tu 🙂
Impresionantă experiența ta, pozele arată cât de multe lucruri frumoase ai văzut. Mi-ar plăcea să pot ajunge și eu în locurile acestea minunate pe care le-ai văzut în vizita ta în Africa, însă bugetul nu îmi permite la acest moment.
Catalina, tin sa te felicit pentru ca ai adaugat "la acest moment". Majoritatea imi spun/scriu "niciodata" si eu nu cred in niciodata asta. Tu deja esti mai aproape de aceasta calatorie! SI iti urez din suflet sa o realizezi candva.
Multumesc pentru vizita!
Ce mult imi place…de abia astept restul postarilor din Africa, nici America nu reuseste sa ma impresioneze asa ca Africa. Toate acele animale pe care le vezi in libertate. Ce dragute sunt girafele si zebrele 🙂 m-as muta in Africa daca nu ar fi atatea boli, dar o viata fara tehnologie si alte lucruri? Cam mult, deci cred ca mai bine ramane un gand :))
Macy, Macy, se vede ca n-am scris despre Mexic! In ochii mei, a fost cel mai frumos loc pe care l-am vizitat.
Ma bucur ca iti plac postarile, sper sa ma urmaresti pana la episodul 10 inclusiv :), Si bineintels, si in alte destinatii.
Pupici!
Once in a lifetime! Chiar ai reușit să mă transpui acolo 😀
De ce? Never say never!
Foarte bine ma simt acu' ca mi-ai spus de transpunere, ma bucur ca am reusit 🙂
Ti-am citit toata postarea dar gandul meu a ramas cumva la acel copil ce purta cauciuc in loc de papuci. Cand am citit ce ai spus despre telefonul tau mi s-a facut pielea de gaina pe mine si am inceput sa ma gandesc ca noi oamenii ne plangem atat de mult incat uitam ca se poate si mai rau si uitam sa fim multumiti de ce avem..
Te pup,
Maria:*
Maria, de multe ori am intalnit oameni atat de nemultumiti de ce au, desi ei, fara sa stie, sunt atat de bogati. Depinde la ce ne raportam.. eu am invatat multe din aceasta calatorie si cred ca pe toti ne-ar schimba o astfel de experienta.
Pupici!
Foarte frumos si interesant, cu atatea animalute si peisaje frumoase! Am stat cu ochii cascati bine la aceasta postare cu muulte fotogrefii superbe (asa cum imi place mie 😀 ) cu atatea animale salbatice 🙂 si cred ca a fost o experienta unica sa te afli acolo in mijlocul salbaticiei, presupunand ca putine dintre noi ar fi avut curajul sa se aventureze asa, te felicit!
Pupici!
Di, ma bucur ca ti-a placut si tie postarea.
Pupici!
Continui să citesc cu acelaşi drag! 🙂
Ma bucur, Miha!
Cat de frumos trebuie sa fie sa vezi toate aceste animalute, mi-ar placea sa fiu aproape de zebre, mi se par super dragalase 🙂 dar si girafele imi doresc sa le vad candva, si elefantii…
Superb!
Carla, sunt sigura ca vei avea ocazia!
Vai de mine ce experienta!!!! Mi se pare ireal sa traiesti asa ceva. Tie iti vine sa crezi ca ai ajuns acolo si ai vazut atatea minunatii?
Gabriela, mie mi se pare ca a trecut asa mult timp de atunci.. ma ingrozesc de cum trece timpul asta 🙁
imi place , abia astept sa citesc toate episoadele si apoi sa inceapa o noua aventura . Mi-ar place sa ajung si eu insa , e prea mare cheltuiala , prea multe boli ..prea prea. insa ce vezi acolo cred ca le compenseaza
Deyutza, pentru boli exista vaccin si mai e nevoie si de un pic de atentie, dar nu e imposibil. Motive vei gasi mereu,si contra si pentru, dar eu zic ca e o experienta frumoasa 🙂
Imi place sa vad animalele in mediul lor natural, nu am reusit sa tin pasul sa ctesc toate postarile, dar revin. xo
Miha, spor la citit 🙂 astept impresii la final!
Ce frumoase-s toate!! Am citit dintr-o suflare!
Ma intreb cat de influentata de oameni o fi viata animalelor de acolo. De exemplu, le dau oamenii de mancare sau le lasa, sa-si "procure" singure hrana?
Ma bucur ca a trecut repede reactia alergica.
Pupici!
Ruxi, animalele traiesc in mediul lor natural, safari ul inseamna doar sa le observi. E interzis sa cobori din masina sau sa le hranesti
Te pup si eu!
Multumesc pt lamurire! 😉
Ti-am citit cu mare drag toate trei articolele despre aventura in Africa si abia astept continuarea. Ai trait o experienta nemaipomenita!
Darlyst, multumesc ca imi esti alaturi in aceasta calatorie 🙂
M-am oprit cu gandul la acel copil care te-a impresionat. Nu stiu cum as putea trece peste dezolarea produsa de un asa episod.
Sunt minunate pozele, parca ar fi pictate,atat de impresionante sunt! Eu insa parca nu ma vad acolo, chiar sunt multe riscuri la care ca si turist te poti expune. Iar praful nu e cel mai bun prieten al meu, cum nu's nici insectele. Fac pariu ca e valabil si pentru tine;))
Acum o intrebare: ai mai merge a doua oara?
Bianca, Bianca, ma faci sa dau din casa mai devreme 🙂 O sa scriu raspunsul la intrebarea ta in ultima postare.
Pana una-alta, te invit sa pasesti alaturi de mine in aceasta calatorie – si niciodata nu spune "niciodata"! Nici eu nu ma gandeam la asta inainte, am scris in primul episod catre ce tari "aspiram", insa asa a fost sa fie.
Pupici!
wow! superbe poze! e o adevarata aventura.
mi-ar placea si mie sa ajung, desi riscuri exista si eu sunt cam speriata de felul meu :).
Alina, daca e ceva organizat, in grup mai mare, e mai ok
Am citit cele trei postari despre Africa pe nerasuflate si as avea atatea intrebari..
Banuiesc ca te-a marcat mult mai mult decat ai scris felul in care traiesc oamenii acolo, cat de mult si cat de des te gandesti la aspectul asta?
Poti sa ne spui daca fiecare tara are un miros al sau specific,poti sa ne descrii mirosul Africii?(am mai citit ceva de genul asta, cineva care fuses in Dubai in hotelurile luxoase de acolo a scris ca pe tot parcursul calatoriei a deranjat-o mirosul, dar nu a specificat cum si de ce)
Care a fost sentimentul pe care ti l-a "dat" Africa ? Ai simtit ca acolo e leaganul omenirii?
Am citit cele trei postari despre Africa pe nerasuflate si as avea atatea intrebari..
Banuiesc ca te-a marcat mult mai mult decat ai scris felul in care traiesc oamenii acolo, cat de mult si cat de des te gandesti la aspectul asta?
Poti sa ne spui daca fiecare tara are un miros al sau specific,poti sa ne descrii mirosul Africii?(am mai citit ceva de genul asta, cineva care fuses in Dubai in hotelurile luxoase de acolo a scris ca pe tot parcursul calatoriei a deranjat-o mirosul, dar nu a specificat cum si de ce)
Care a fost sentimentul pe care ti l-a "dat" Africa ? Ai simtit ca acolo e leaganul omenirii?
Ramo, te rog lasa-ma sa raspund la aceste intrebari in concluzie, adica in episodul 10. Asa veti intelege mai bine impresiile mele – doar parcurgand intamplarile asa cum au curs ele.
Pot doar sa-ti spun ca nu am simtit niciun miros specific, poate doar al orezului si al gunoiului :)) – dar asta e intalnit si in Thailanda, de exemplu. Nu cu un miros as asocia eu Africa.. 🙂
Voi reveni in ultimul articol.
Multu de intelegere,
Adina
Impresionant e un cuvant prea "mic" pentru ceea ce povestesti, pentru ceea ce ai adus cu tine pentru a vedea si noi! Ma lasa cu rasuflarea taiata postarile tale, imi intaresc in mod repetat ca esti puternica, ca esti o persoana cu-adevarat deosebita!
I'm speechless…
Te imbratisez cu mare-mare drag!
Ilda
Lavender Thoughts
Ilda, 🙂
Multumesc.
Wow! Mare de tot!
Îmi doresc să ajung în Africa din generală când visam să devin biolog și să plec în expediții după specii noi. Biolog am devenit, dar Africa e încă departe.
MUlțumesc pentru jurnalele acestea, sunt o încântare! Când am găsit blogul tău mă gândeam că o să citesc doar articole despre cosmetice, dar călătoriile au fost cireașa de pe tort. Ești o norocoasă că poți călătorii unde e vrei, iar eu sunt norocoasă că pot să citesc imperiile tale, foarte bine scrise.
Așa că, Go Meg! Pământul e mare!
Ioana, iti multumesc pentru acest comentariu, poate nu iti dai seama, dar inseamna mult pentru mine.
Sunt sigura ca vei ajunge si tu in Africa, mai ales ca prima dorinta ti-ai indeplinit-o deja :). se vede ca esti o luptatoare.
Pe blogul meu vei gasi multe subiecte abordate, de la carti si cosmetice la calatorii si retete :). Sper sa iti placa in acest coltisor mov si sa ai ce sa citesti mereu.
Numai bine iti doresc!
Adina
Cu catcitesc postarile, cu atat imi doresc si eu sa ajung acolo. Mi se pare minunat, si gandindu-ma la experienta cu China, cred ca una in Africa m-ar pune mai mult pe ganduri, mi-ar da multe de invatat;
Cu siguranta m-as sacrifica pentru o astfel de excursie si praful nu ar mai conta atat de mult daca as putea sa ajung acolo…
Botic catifelat, zebra, girafa…ah ce n-as da sa la vad si eu in mediul lor natural…,
Pingback: Turist in Africa. Ce punem in bagaj? Sosirea in Dar es Salaam
[…] si emotii inainte de plecare Turist in Africa. 2. Ce punem in bagaj? Sosirea in Dar es Salaam Turist in Africa. 3. Trei zile in safari Turist in Africa. 4. Zanzibar Turist in Africa. 5. Pornim catre cascada Victoria! Dar… Turist […]
Pingback: Turist in Africa. 4. Zanzibar
[…] il anuntam in octombrie. Voi reveni cu impresii calde :), insa pana atunci, va invit sa plecam din safari catre […]