DESPRE & CONTACT

AdinaArustei.Ro
  • ACASĂ
  • BEAUTY
  • CĂLĂTORII
  • LIFESTYLE ↓
    • Dietă şi exerciţii
    • Să gătim împreună!
    • Sănătate
  • ZÂMBETE ↓
    • Movisme
    • Concursuri
  • FASHION
  • ACASĂ
  • BEAUTY
  • CĂLĂTORII
  • LIFESTYLE ↓
    • Dietă şi exerciţii
    • Să gătim împreună!
    • Sănătate
  • ZÂMBETE ↓
    • Movisme
    • Concursuri
  • FASHION
noiembrie 16, 2013 In Jurnale de călătorie

Turist in Africa. 6. Tranzitand Zambia spre Zimbabwe

..Am vazut Zambia doar din goana autocarului. Dar am obsevat clar diferenta intre locuitorii celor doua tari. Daca tanzanienii stiu doar “pole-pole” (incet incet) si stau toata ziua in strada, ei bine, zambienii sunt opusi. Au case curate, varuite. Unele pictate. Stangaci, stramb, dar se vede ca s-au straduit. Au altfel de curti: mai mari, mai spatioase. Nu stau sa vanture praful strazii, ci au ca un fel de foisor in care se aduna. Au rufe puse la uscat si copaci ingrijiti.
GROCERY (aprozar)- no comment
Mi s-a parut o diferenta foarte mare intre cele doua natii vecine.
Capitala are si ea un aer mai boem. Dar es Salaam (capitala actuala a Tanzaniei, incepand cu 1995 este Doduma, dar nevizitand-o, nu pot sa o folosesc in comparatie) e inghesuit, murdar, sinistru; Lusaka are semafoare multe (ohoho!), intersectii curate si mari.
Pana in 1965, capitala Zambiei era Livingstone-ul. Asa ca Lusaka e relativ tanara.
Autobuzul nostru a ajuns cu o mareata intarzaiere de 4 ore in Lusaka, pentru ca s-a oprit sa ajute un alt autobuz in pana. De la terminalul de bus am luat un taxi pana in aeroportul din Lusaka (aflat cam la 30 km departare) si am platit pentru masina cu 4 locuri 20$. Negociat de mine. Ca sa va faceti o idee, initial ni s-au cerut 250 kwacha / persoana, ceea ce insemna aproximativ 50$/persoana!!
Prima grija in aeroportul din Lusaka, Kenneth Kaunda International Airport (IATA: LUN, ICAO: FLKK) pe numele lui: avem net? Voiam biletele de la Ethiopian, credeati ca am uitat?
Spre norocul nostru, am gasit internet care mergea chiar bine si biletele mult ravnite la 356$ / persoana, pretul initial.
(Internetul in Kenneth Kaunda este gratuit, wifi. Aeroportul este relativ micut, gasiti doua restaurante la etaj si un magazin-doua cu suveniruri si alte maruntisuri. De asemenea, exista exchange si atm-uri).
Am incercat din nou plata cu cardul, pe site, dar am eu impresia ca tocmai cardul meu a fost blocat pentru tranzactii. Nu ar fi prima data cand mi se intampla. Am avut aveeasi problema in Turcia acum cativa ani. Inainte de a pleca am fost expres la banca pentru a depune bani albi pentru zile negre si pentru a ridica orice limita de suma pe tranzactie (aveam limita 1000 lei) – evident, mi-am pierdut timpul cu intrebarile si asigurarile primite. Abia astept sa dau ochii cu duduile de la banca.
Pe cardul de munca nu aveam fonduri suficiente.. deci daca eram singura,.. era .. grav, sa zicem.
In sfarsit, am rezervat cu plata la biroul Ethiopian. Il vazesem deja in aeroport.
Evident ca la biroul lui peste nu aveau terminal pos, ceea ce a insemnat ca ori retrageam bani, ori schimbam din ce mai aveam.
Intr-un final, finaaaaaaaal, am platit si am avut confirmarea zborurilor, a biletelor, evrika!!!!
A urmat zborul Lusaka – Livingstone, efectuat cu o companie lowcost, Proflight. Echipajul mi s-a parut foarte prietenos si serviabil. Apropo, am primit snack-uri si bauturi, ceea ce nu e intalnit la cursele low cost. Si ce bine a prins apa aceea, dupa ce ma certasem cu cei de la Ethiopian Airlines din cauza rezervarii! Biletele la Proflight au costat in jur de 100 €/pax. Dupa aterizare, am observat covor rosu, scena si multa lume. Nu, nu ma asteptau pe mine 🙂
Am luat iar bagajele si am iesit. Citisem pe net ca ar trebui sa luam un taxi care sa ne duca direct in Zimbabwe pentru maxim 30$. Nu mai trebuie platita nicio alta taxa, ci doar cate un formular de completat.
Am cautat si punct de informatii in aeroport – nu era. Am intrebat pe cineva, nu a stiut. Asa ca blonda cum ma stiti si cu un plus de curaj m-am dus peste bodyguarzi, sa ii intreb de sanatate. Aia nimic, nu s-au clintit, se uitau la mine. Si eu la ei. Hmmm! Ce sa fac? In stanga, in dreapta, lume in costum, agitatie. Nici una, nici doua ma duc glont la un grup de costumati 🙂 si incep sa spun ce ma doare: “-Nu va suparati, da’ eu cum ajung in Zimbabwe?”
Aia se uita la mine, unii la altii si iar la mine. Probabil nu intelegeau cum de am trecut de paza. Unul dintre ei vine spre mine, ii spun ce am de spus si ma invita intr-o parte, sa imi explice. Imi spune el ca de fapt avem nevoie de 3 taxiuri: unul din Luvingstone pana la granita cu Zimbabwe, unul intre granitele Zambia si Zimbabwe si ultimul de la granita Zimbabwe la cazarea din Victoria Falls.
Pfoai, complicat, nu pot sa iau numai un taxi? Incep sa ma jeluiesc in stilul meu, desi dracul n-ar fi asa negru de data asta 🙂
Nu, nu pot – m-a lamurit. Daaaaar, wait a minute.
Astept eu 2-3-9 minute si l vedem pe tanar cu chei in mana. Ne anunta: “-Va duc eu, jump in!”
Serios? Asa dragut esti tu?
Da 🙂 am avut bafta! Ne explica pe drum ca e posibil ca taximetristii sa ne ia mai mult. Din cauza culorii. Serios? Nici nu am observat pana atunci ca albii sunt saci de bani in ochii celor de culoare. Ne mai spune si ce e cu covorul si zarva din aeroport – cu cateva ore inainte sosise presedintele Zambiei :-).
In sfarsit, ajungem la granita, tipul ne intreaba de pasapoarte si mergem catre ghisee. Ce coada e :-(. Mi-era jena de el, plecase din timpul serviciului.. Numai ca il aud graind gratios: “-Can i have your passports?”.
“-Aaaa, da, normal.”
Si se duce cu ele fix catre vames. Verifica ala pasapoartele, totul ok, poc stampila de iesire din Zambia. Adio coada :-).
Faza se repeta si in Zimbabwe. Ajungem la cazare, ii multumim.. Si ne spune ca nu trebuie sa-i dam nimic. Ca el ne-a ajutat. Am insistat cu ceva banuti si in sfarsit a fost ok :-). Ma simteam aiurea sa ramana doar cu multumirea sufleteasca.
Am aflat si ca lucra in minister, deci am ochit bine grupul in aeroport :-))).
La intoarcere n-am mai avut acelasi noroc, a trebuit sa stam la cozi. Ca idee, pentru a reveni in Zambia am luat un taxi de la cazare (Victoria Falls backpackers) pana la granita: 5$. In zona de securitate dintre Zambia si Zimbabwe poti merge pe jos, ceea ce am facut, nefiind departe. De la granita Zambiei am luat iarasi un taxi catre noua cazare, Jolly backpackers, si am platit 10$. Cam mult – 7-8 $ sau 30-40 kwacha (moneda Zambiei) erau suficienti. Dar n-am mai stat la targuieli.
Inchei paranteza logisticii pentru a va povesti despre Victoria Falls.
Cazarea am avut o intr-o casuta de paie din curtea Victoria Falls Backpackers. Recunosc ca numele nu m-a incantat; m-a facut sa ma gandesc la conditii de cort, baie afara, inghesuiala.. Numai ca de cum am pasit in curte mi-a placut: piscina, curatenie, iarba tunsa frumos, leagane. Totul aerisit si intretinut. Iar camera parea parte din casuta de turta dulce a lui Hansel si Gretel. A costat 50$ pe noapte. Singurul minus: localizarea, cam la 15-20 minute de mers de centru.
Floricele care inteapa
Ceea ce m-a mirat la Zimbabwe au fost banii; totul se plateste in usd. Pana si la supermarket folosesc aceeasi valuta. Numai ca.. Nu au monede. Deloc. Asa ca fie iti umpli la casa buzunarele de acadele si prostii pe care le primesti rest, fie iti calculezi ca sa iesi cat de cat la suma rotunda.
In Victoria Falls sunt disponibile cam aceleasi activitati ca si in Zambia. Puteti sa faceti rafting pe Zambezi, sa mergeti in Elephant safari, Lion safari, Sunset Cruise si pescuit. Sunt disponibile si activitati pentru cei dornici de adrenalina; de pe podul care uneste cele doua tari, Zim si Zam, se face bungee jumping, zip sau slide. Am inteles ca o turista a murit in urma unui atac de inima la bungee jumping ;(. Am urmarit doua sarituri: un neamt, care a parut foarte relaxat si sigur. Insa a urmat o tipa care tremura ca un caine la injectie (ce ma amuza comparatia! :)) ), si a reusit sa ne transmita starea ei. Tremura efectiv – nu am inteles de ce facea totusi pe viteaza. Oricum, aveam asa o dorinta de a sari, insa dupa ce am vazut-o, m-am calmat. Pret informativ: 140$ saritura.
Pentru ca s-a facut seara, mergem la culcare in casuta noastra de paie. Maine va fi o zi plina!
***
Citeşte şi:
Turist in Africa. 1. Pregatiri si emotii inainte de plecare
Turist in Africa. 2. Ce punem in bagaj? Sosirea in Dar es Salaam
Turist in Africa. 3. Trei zile in safari
Turist in Africa. 4. Zanzibar
Turist in Africa. 5. Pornim catre cascada Victoria! Dar…
Turist in Africa. 6. Tranzitand Zambia spre Zimbabwe
Turist in Africa. 7. Cascada Victoria – Zimbabwe
Turist in Africa. 8. Cascada Victoria – Zambia
Turist in Africa. 9. Ne mai intoarcem acasa?..
Turist in Africa. 10. Dupa 3 saptamani in Africa
Share
Pin
0 Shares
Previous StoryConcurs 100% romanesc, cu premii 100% romanesti!
Next StoryHugo Moss – Catrice

Related Articles

  • Mauritius Adina Arustei (35)
    Turist în Mauritius - sezonul trei
  • ce carti am citit in ultima perioada
    Ce cărţi am mai citit în ultima perioadă - decembrie 2019

9 replies added

  1. Claudia Choice noiembrie 16, 2013 Răspunde

    cat de norocoasa esti tu ca ajungi sa vezi toata lumea 🙂

    • MeG noiembrie 16, 2013 Răspunde

      🙂

  2. justme noiembrie 16, 2013 Răspunde

    de ce nu pot vedea si restul, 7,8,9,10? sau inca nu le ai scris?
    m au captat, parca as fi fost acolo cu tine :))

    • MeG noiembrie 16, 2013 Răspunde

      Justyou, inca nu sunt publicate. :). In fiecare sambata va mai aparea cate o fila din acest jurnal.
      Multu de interes 🙂

  3. Heavenly noiembrie 16, 2013 Răspunde

    Ce descurcareata esti! 🙂 Foarte frumoasa si aceasta parte din jurnalul de calatorie :*

  4. Claudia C. noiembrie 17, 2013 Răspunde

    Buna,

    Te invit sa participi la concursul meu, daca vrei :*
    http://claudiacernean.blogspot.ro/2013/11/firmoo-international-giveaway.html

  5. Papadiile Ruxandrei noiembrie 17, 2013 Răspunde

    Cu noroc si implicare ati continuat excursia. Bravo, Adina, ai invatat sa te descurci in multe situatii dificile!

  6. Anca noiembrie 18, 2013 Răspunde

    Ce locuri inedite! ai vazut
    Ti-am spus ca astept momente sa citesc pe indelete, postarile din Africa…
    Sa stii ca, desi fac un tur imaginar prin postarile tale, imi vine sa iau atlasul si sa vad si eu itinerariul.
    Imi place cum povestesti despre localnici, locurile ce par diferite de la o tara la alta, obiceiurile
    Asteptam noile povestiri

  7. coco noiembrie 19, 2013 Răspunde

    ai trait o super experienta!

Leave your comment Cancel Reply

(will not be shared)

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Despre mine

Adina Aruştei

Bună şi bine ai venit pe blogul meu! Te invit să păşeşti cu încredere într-o lume plină de culoare şi frumos.  Citeşte mai mult...

Scriu și pe

Adina Aruştei

Hai şi pe Facebook!

Facebook

Comentarii recente

  • Adina Aruştei la Apă de parfum Lovefest Burning Cherry – Kayali
  • Ce cărți am citit în ultima perioadă - februarie 2023 - AdinaArustei.Ro la Cărți citite în ultima perioadă – iulie 2022
  • Ramona Pana la Apă de parfum Lovefest Burning Cherry – Kayali
  • Pachetul pentru școală – idei pentru o lună întreagă - inspirație #2 - Super-Mami.Ro la Prăjitură cu morcovi – carrot cake
  • Apă de parfum Lovefest Burning Cherry - Kayali - AdinaArustei.Ro la Apă de parfum La vie est belle – Lancôme

Articole mai vechi

Hai și pe Instagram!


-Oare fetița mea îl iubește mai mult pe tati de -Oare fetița mea îl iubește mai mult pe tati decât pe mine? De ce mă respinge și vrea să facă totul doar cu el? Eu îi fac de mâncare, eu o adorm, eu mă joc cu ea și totuși, când intră el pe ușă, eu nu mai exist! De ce este atât de bucuroasă și îl alege mereu pe el? 🥺😭
Iată câteva dintre întrebările pe care le-am primit de la voi la un moment dat și care m-au determinat să vorbesc cu psihologul meu preferat, @pascu_ramona_georgiana , despre subiectul acesta.
Vedeți voi, acest comportament este absolut normal la vârste mici și se numește Complexul Oedip / Electra. Găsiți câteva informații despre el în #carusel, iar articolul complet vă așteaptă pe www.Super-Mami.Ro 💫
Dacă vi se pare utilă informația, dați-o mai departe și prietenelor voastre!
------
#psihologie #parenting #supermami #parentingtips #romanian #bloggerdeparenting
Hai să facem împreună pachete pentru școală s Hai să facem împreună pachete pentru școală sau pentru grădiniță cât mai colorate, cât mai atractive și, pe cât posibil, cât mai sănătoase! 🌱
Continuăm reel-uri inspirație săptămânale - asta înseamnă că fiecare reel va conține câte 5 idei de #pachetelpentruscoala pe care le puteți adapta după preferințe 💫
Pe toate le veți găsi în feed-ul meu de aici (@adina.arustei) dar și pe www.Super-Mami.ro 🙋🏼‍♀️ 
#pachetulluiIngrid - săptămâna 9:
Ziua 1:
💫 Roșii cherry, brânză 
💫 Inimioară cu unt de arahide și dulceață de litchi 
💫 Kaki și coacăze roșii 
Ziua 2:
💫 Lipie cu cașcaval 
💫 Struguri fără sâmburi 
💫  O curmală medjool
Ziua 3:
💫 Alune de pădure coapte 
💫 Cașcaval și ardei roșu 
💫 Brioșă cu Oreo 
Ziua 4:
💫 "Biscuiți" cu banane (rețeta o găsiți în feed-ul meu)
💫  Fistic și nuci
💫  Ardei galben și roșu 
Ziua 5:
💫 Fulgi de porumb fără zahăr, migdale, nuci, stafide 
💫 Măr roșu 
💫 Sandwich cu unt și parmezan 
💗 Dacă îți place acest reel, salvează-l pentru inspirație și dă-l mai departe printr-un share 💗
-----
#lunchboxideas #lunchbox #kidsbentobox #bentobox #lunchideas 
#lunchboxideas #lunchbox #kidsbentobox #bentobox #lunchideas #lunch #kidsmeal #inspiration #romanianblogger #culinaria #cookingidea #cookinginspiration #kidsfood #kidsfoodideas #supermami #romanian #creativefood #creative #colors #foodblogger #food #bites #eating #kids #lunchtime #lunchbreak #lunchprep
Pe repeat, pe repeat, dar nu mă întrebați de ce Pe repeat, pe repeat, dar nu mă întrebați de ce - "She has China in her eyes". Does she? ❤️💃
Și de fapt, la ce s-ar referi asta? Cine a scris piesa, la ce s-a gândit? Ce credeți? 🤔
-----
#romanian #romaniangirl #blonde #blondehair #blondme #blondes #blondeshavemorefun #smile #flawless #n#smiling #supermami #romanianblogger #romanianbeauty #beauty #blondehighlights #romania #queen #spoiled #mom #china #thoughts #hm #delicate #makeup #makeupbyme #blueeyes #greeneyes #eyes #theeyes
Voi vă mai amintiți de jeleurile chinezești ver Voi vă mai amintiți de jeleurile chinezești verzi, super gumate și mentolate? Care se lipeau de dinți, ooo, Doamne, ce se mai lipeau de dinți 🥺🤣
Asta a fost prima mea conexiune atunci când am gustat bomboanele mentolate - jeleurile gumate - din fotografii. Mai mult o amintire, un gust al copilăriei, asta m-a frapat la ele - și de atunci cumpăr destul de des astfel de jeleuri.
Acestea nu se lipesc de dinți, nu sunt din patria mumă China, dar tot mă duc cu gândul departe.
Doamne, ce n-aș da să mai pot gusta bucuriile copilăriei - bomboanele de pom, cucurucu, mentosanele, biscuiții Poieni, ciocolata Excelent, bomboanele cu cafea... 
Vouă de ce vă este dor?
------
#yellow #tbt #memories
Hai să facem împreună pachete pentru școală s Hai să facem împreună pachete pentru școală sau pentru grădiniță cât mai colorate, cât mai atractive și, pe cât posibil, cât mai sănătoase! 🌱
Continuăm seria reel-urilor inspirație săptămânale - asta înseamnă că fiecare reel va conține câte 5 idei de #pachetelpentruscoala pe care le puteți adapta după preferințe 💫
Pe toate le veți găsi în feed-ul meu de aici (@adina.arustei) dar și pe www.Super-Mami.ro 🙋🏼‍♀️ 
#pachetulluiIngrid - săptămâna 8:
Ziua 1:
💫  Sandwich cald
💫 Roșii cherry 
💫 Biscuiți fără zahăr, cu roșcove, și o turtă dulce făcută de noi
Ziua 2:
💫 Lipie cu omletă și miez de brânză 
💫 Măr golden și coacăze roșii 
💫 O curmala, nuci, stafide
Ziua 3:
💫 Sandwich cu unt de arahide și dulceață de ananas
💫 Babybel cu roșii și ardei
💫 Kaki
Ziua 4:
💫 Pizza făcută în casă 
💫 Măr 
💫 Nuci, 2-3 migdale, câteva stafide 
Ziua 5:
💫 Lipie cu cașcaval 
💫 Roșii 
💫 Biscuiți cu banane
💗 Dacă îți place acest reel, salvează-l pentru inspirație și dă-l mai departe printr-un share 💗
-----
#lunchboxideas #lunchbox #kidsbentobox #bentobox #lunchideas 
#lunchboxideas #lunchbox #kidsbentobox #bentobox #lunchideas #lunch #kidsmeal #inspiration #romanianblogger #culinaria #cookingidea #cookinginspiration #kidsfood #kidsfoodideas #supermami #romanian #creativefood #creative #colors #foodblogger #food #bites #eating #kids #lunchtime #lunchbreak #lunchprep
Într-o zi, nici nu mai știu care, am decis să a Într-o zi, nici nu mai știu care, am decis să am o zi minunată, în ciuda ploii și a frigului.
Am luat trandafirii ăștia minunați în brațe, nu m-am mai supărat pe părul meu, am zâmbit și-am ieșit pe ușă ❤️
Și-am ajuns la serviciu cu gura până la urechi, și-am avut o zi grea, plină, greaaaa (da, știu, am mai zis) dar, în același timp, bună, incredibil de bună. Ciudată alăturare? Poate. Dar mă știți, mereu călare pe curcubeu 🤪
Hei, universule, chiar dacă toate s-au schimbat dramatic, chiar dacă nu mai am timp de mine ca înainte, îți mulțumesc pentru lunile astea pline de oameni noi, care îmi fac zilele mai frumoase, de experiențe noi, de lucruri pe care le-am învățat! ❤️
The best is yet to come! 
-----
#romanian #romaniangirl #smile #blonde #naturalblonde #blondehair #blondehairdontcare #romanianblogger #romanianbeauty #smile #smiledesign #rose #roseslover #rosesofinstagram #happiness #happinessisachoice
Fetița mea a mâncat mereu foarte bine, iar asta, Fetița mea a mâncat mereu foarte bine, iar asta, cred eu, se datorează faptului că am început auto-diversificarea cu reguli stricte.
Și acum respectăm unele dintre ele - le veți regăsi în caruselul de astăzi.
Voi respectați vreo regulă atunci când vine vorba despre maaa copiilor voștri?
-----
#parenting #romanianmom #romanian #sfaturi #sfaturiutile #supermami #parinti
Load More... @adina.arustei

  • Termeni & Condiții
  • Confidenţialitate

Copyright ©2018 Adina Aruștei. Toate drepturile rezervate.

Hai în comunitatea AdinaAruştei.ro! Urmăreşte-mă pe Facebook:

AdinaAruştei.Ro