..Am vazut Zambia doar din goana autocarului. Dar am obsevat clar diferenta intre locuitorii celor doua tari. Daca tanzanienii stiu doar “pole-pole” (incet incet) si stau toata ziua in strada, ei bine, zambienii sunt opusi. Au case curate, varuite. Unele pictate. Stangaci, stramb, dar se vede ca s-au straduit. Au altfel de curti: mai mari, mai spatioase. Nu stau sa vanture praful strazii, ci au ca un fel de foisor in care se aduna. Au rufe puse la uscat si copaci ingrijiti.
GROCERY (aprozar)- no comment
Mi s-a parut o diferenta foarte mare intre cele doua natii vecine.
Capitala are si ea un aer mai boem. Dar es Salaam (capitala actuala a Tanzaniei, incepand cu 1995 este Doduma, dar nevizitand-o, nu pot sa o folosesc in comparatie) e inghesuit, murdar, sinistru; Lusaka are semafoare multe (ohoho!), intersectii curate si mari.
Pana in 1965, capitala Zambiei era Livingstone-ul. Asa ca Lusaka e relativ tanara.
Autobuzul nostru a ajuns cu o mareata intarzaiere de 4 ore in Lusaka, pentru ca s-a oprit sa ajute un alt autobuz in pana. De la terminalul de bus am luat un taxi pana in aeroportul din Lusaka (aflat cam la 30 km departare) si am platit pentru masina cu 4 locuri 20$. Negociat de mine. Ca sa va faceti o idee, initial ni s-au cerut 250 kwacha / persoana, ceea ce insemna aproximativ 50$/persoana!!
Prima grija in aeroportul din Lusaka, Kenneth Kaunda International Airport (IATA: LUN, ICAO: FLKK) pe numele lui: avem net? Voiam biletele de la Ethiopian, credeati ca am uitat?
Spre norocul nostru, am gasit internet care mergea chiar bine si biletele mult ravnite la 356$ / persoana, pretul initial.
(Internetul in Kenneth Kaunda este gratuit, wifi. Aeroportul este relativ micut, gasiti doua restaurante la etaj si un magazin-doua cu suveniruri si alte maruntisuri. De asemenea, exista exchange si atm-uri).
(Internetul in Kenneth Kaunda este gratuit, wifi. Aeroportul este relativ micut, gasiti doua restaurante la etaj si un magazin-doua cu suveniruri si alte maruntisuri. De asemenea, exista exchange si atm-uri).
Am incercat din nou plata cu cardul, pe site, dar am eu impresia ca tocmai cardul meu a fost blocat pentru tranzactii. Nu ar fi prima data cand mi se intampla. Am avut aveeasi problema in Turcia acum cativa ani. Inainte de a pleca am fost expres la banca pentru a depune bani albi pentru zile negre si pentru a ridica orice limita de suma pe tranzactie (aveam limita 1000 lei) – evident, mi-am pierdut timpul cu intrebarile si asigurarile primite. Abia astept sa dau ochii cu duduile de la banca.
Pe cardul de munca nu aveam fonduri suficiente.. deci daca eram singura,.. era .. grav, sa zicem.
In sfarsit, am rezervat cu plata la biroul Ethiopian. Il vazesem deja in aeroport.
Evident ca la biroul lui peste nu aveau terminal pos, ceea ce a insemnat ca ori retrageam bani, ori schimbam din ce mai aveam.
Intr-un final, finaaaaaaaal, am platit si am avut confirmarea zborurilor, a biletelor, evrika!!!!
A urmat zborul Lusaka – Livingstone, efectuat cu o companie lowcost, Proflight. Echipajul mi s-a parut foarte prietenos si serviabil. Apropo, am primit snack-uri si bauturi, ceea ce nu e intalnit la cursele low cost. Si ce bine a prins apa aceea, dupa ce ma certasem cu cei de la Ethiopian Airlines din cauza rezervarii! Biletele la Proflight au costat in jur de 100 €/pax. Dupa aterizare, am observat covor rosu, scena si multa lume. Nu, nu ma asteptau pe mine 🙂
Am luat iar bagajele si am iesit. Citisem pe net ca ar trebui sa luam un taxi care sa ne duca direct in Zimbabwe pentru maxim 30$. Nu mai trebuie platita nicio alta taxa, ci doar cate un formular de completat.
Am cautat si punct de informatii in aeroport – nu era. Am intrebat pe cineva, nu a stiut. Asa ca blonda cum ma stiti si cu un plus de curaj m-am dus peste bodyguarzi, sa ii intreb de sanatate. Aia nimic, nu s-au clintit, se uitau la mine. Si eu la ei. Hmmm! Ce sa fac? In stanga, in dreapta, lume in costum, agitatie. Nici una, nici doua ma duc glont la un grup de costumati 🙂 si incep sa spun ce ma doare: “-Nu va suparati, da’ eu cum ajung in Zimbabwe?”
Aia se uita la mine, unii la altii si iar la mine. Probabil nu intelegeau cum de am trecut de paza. Unul dintre ei vine spre mine, ii spun ce am de spus si ma invita intr-o parte, sa imi explice. Imi spune el ca de fapt avem nevoie de 3 taxiuri: unul din Luvingstone pana la granita cu Zimbabwe, unul intre granitele Zambia si Zimbabwe si ultimul de la granita Zimbabwe la cazarea din Victoria Falls.
Pfoai, complicat, nu pot sa iau numai un taxi? Incep sa ma jeluiesc in stilul meu, desi dracul n-ar fi asa negru de data asta 🙂
Nu, nu pot – m-a lamurit. Daaaaar, wait a minute.
Astept eu 2-3-9 minute si l vedem pe tanar cu chei in mana. Ne anunta: “-Va duc eu, jump in!”
Serios? Asa dragut esti tu?
Da 🙂 am avut bafta! Ne explica pe drum ca e posibil ca taximetristii sa ne ia mai mult. Din cauza culorii. Serios? Nici nu am observat pana atunci ca albii sunt saci de bani in ochii celor de culoare. Ne mai spune si ce e cu covorul si zarva din aeroport – cu cateva ore inainte sosise presedintele Zambiei :-).
In sfarsit, ajungem la granita, tipul ne intreaba de pasapoarte si mergem catre ghisee. Ce coada e :-(. Mi-era jena de el, plecase din timpul serviciului.. Numai ca il aud graind gratios: “-Can i have your passports?”.
“-Aaaa, da, normal.”
Si se duce cu ele fix catre vames. Verifica ala pasapoartele, totul ok, poc stampila de iesire din Zambia. Adio coada :-).
Faza se repeta si in Zimbabwe. Ajungem la cazare, ii multumim.. Si ne spune ca nu trebuie sa-i dam nimic. Ca el ne-a ajutat. Am insistat cu ceva banuti si in sfarsit a fost ok :-). Ma simteam aiurea sa ramana doar cu multumirea sufleteasca.
Am aflat si ca lucra in minister, deci am ochit bine grupul in aeroport :-))).
La intoarcere n-am mai avut acelasi noroc, a trebuit sa stam la cozi. Ca idee, pentru a reveni in Zambia am luat un taxi de la cazare (Victoria Falls backpackers) pana la granita: 5$. In zona de securitate dintre Zambia si Zimbabwe poti merge pe jos, ceea ce am facut, nefiind departe. De la granita Zambiei am luat iarasi un taxi catre noua cazare, Jolly backpackers, si am platit 10$. Cam mult – 7-8 $ sau 30-40 kwacha (moneda Zambiei) erau suficienti. Dar n-am mai stat la targuieli.
Inchei paranteza logisticii pentru a va povesti despre Victoria Falls.
Cazarea am avut o intr-o casuta de paie din curtea Victoria Falls Backpackers. Recunosc ca numele nu m-a incantat; m-a facut sa ma gandesc la conditii de cort, baie afara, inghesuiala.. Numai ca de cum am pasit in curte mi-a placut: piscina, curatenie, iarba tunsa frumos, leagane. Totul aerisit si intretinut. Iar camera parea parte din casuta de turta dulce a lui Hansel si Gretel. A costat 50$ pe noapte. Singurul minus: localizarea, cam la 15-20 minute de mers de centru.
Floricele care inteapa
Ceea ce m-a mirat la Zimbabwe au fost banii; totul se plateste in usd. Pana si la supermarket folosesc aceeasi valuta. Numai ca.. Nu au monede. Deloc. Asa ca fie iti umpli la casa buzunarele de acadele si prostii pe care le primesti rest, fie iti calculezi ca sa iesi cat de cat la suma rotunda.
In Victoria Falls sunt disponibile cam aceleasi activitati ca si in Zambia. Puteti sa faceti rafting pe Zambezi, sa mergeti in Elephant safari, Lion safari, Sunset Cruise si pescuit. Sunt disponibile si activitati pentru cei dornici de adrenalina; de pe podul care uneste cele doua tari, Zim si Zam, se face bungee jumping, zip sau slide. Am inteles ca o turista a murit in urma unui atac de inima la bungee jumping ;(. Am urmarit doua sarituri: un neamt, care a parut foarte relaxat si sigur. Insa a urmat o tipa care tremura ca un caine la injectie (ce ma amuza comparatia! :)) ), si a reusit sa ne transmita starea ei. Tremura efectiv – nu am inteles de ce facea totusi pe viteaza. Oricum, aveam asa o dorinta de a sari, insa dupa ce am vazut-o, m-am calmat. Pret informativ: 140$ saritura.
Pentru ca s-a facut seara, mergem la culcare in casuta noastra de paie. Maine va fi o zi plina!
***
Citeşte şi:
Turist in Africa. 1. Pregatiri si emotii inainte de plecare
Turist in Africa. 2. Ce punem in bagaj? Sosirea in Dar es Salaam
Turist in Africa. 3. Trei zile in safari
Turist in Africa. 4. Zanzibar
Turist in Africa. 5. Pornim catre cascada Victoria! Dar…
Turist in Africa. 6. Tranzitand Zambia spre Zimbabwe
Turist in Africa. 7. Cascada Victoria – Zimbabwe
Turist in Africa. 8. Cascada Victoria – Zambia
Turist in Africa. 9. Ne mai intoarcem acasa?..
Turist in Africa. 10. Dupa 3 saptamani in Africa
Turist in Africa. 1. Pregatiri si emotii inainte de plecare
Turist in Africa. 2. Ce punem in bagaj? Sosirea in Dar es Salaam
Turist in Africa. 3. Trei zile in safari
Turist in Africa. 4. Zanzibar
Turist in Africa. 5. Pornim catre cascada Victoria! Dar…
Turist in Africa. 6. Tranzitand Zambia spre Zimbabwe
Turist in Africa. 7. Cascada Victoria – Zimbabwe
Turist in Africa. 8. Cascada Victoria – Zambia
Turist in Africa. 9. Ne mai intoarcem acasa?..
Turist in Africa. 10. Dupa 3 saptamani in Africa
cat de norocoasa esti tu ca ajungi sa vezi toata lumea 🙂
🙂
de ce nu pot vedea si restul, 7,8,9,10? sau inca nu le ai scris?
m au captat, parca as fi fost acolo cu tine :))
Justyou, inca nu sunt publicate. :). In fiecare sambata va mai aparea cate o fila din acest jurnal.
Multu de interes 🙂
Ce descurcareata esti! 🙂 Foarte frumoasa si aceasta parte din jurnalul de calatorie :*
Buna,
Te invit sa participi la concursul meu, daca vrei :*
http://claudiacernean.blogspot.ro/2013/11/firmoo-international-giveaway.html
Cu noroc si implicare ati continuat excursia. Bravo, Adina, ai invatat sa te descurci in multe situatii dificile!
Ce locuri inedite! ai vazut
Ti-am spus ca astept momente sa citesc pe indelete, postarile din Africa…
Sa stii ca, desi fac un tur imaginar prin postarile tale, imi vine sa iau atlasul si sa vad si eu itinerariul.
Imi place cum povestesti despre localnici, locurile ce par diferite de la o tara la alta, obiceiurile
Asteptam noile povestiri
ai trait o super experienta!