Nu mi-am dorit niciodată să plec în Mauritius. Adică… nici nu eram foarte sigură unde e pe hartă, darămite să fie pe lista mea de “must visit”. Ştiam că face parte din triunghiul exotic de vis Maldive–Seychelles-Mauritius, însă eu am căutat Thailande şi Australii pentru vacanţă, nicidecum insula lui Maurice. Şi iată că într-o seară am fost anunţată că avem bilete şi că vom pleca în vacanţă acolo.
Aha, da, sigur, bine, – însă treaba era serioasă! Biletele chiar existau! Trei la număr, pentru că urma să plecăm şi cu Fundiţa. După ce le-am verificat am înţeles că da, chiar nu e o glumă. Şi uite aşa am început să mă gândesc la această nouă destinaţie pe care urma să o descoperim în curând.
Vezi această postare pe Instagram
Despre insula Mauritius…
Insula Mauritius se află la aproximativ 1000 km de Madagascar şi a fost descoperită în 1507 de portughezi. Se spune că atunci când au debarcat, insula era plină de păsări dodo. Mari şi greoaie, prada perfectă pentru marinarii şi animalele lor (câini şi pisici). Dodo, adică proaste, că nu ştiau sărmanele că domnii ăia or să le pună pe grătar… Aşa că în aproximativ 30 de ani, pasărea dodo a dispărut de pe faţa pământului ca specie. Azi este însp simbolul ţării şi o veţi vedea în multe locuri, inclusiv pe bancnotele lor (rupiile mauritane). După olandezi, cei care au stăpânit insula au fost francezii, iar mai apoi ea a fost ocupată în 1810 de către Marea Britanie.
Mauritius a fost pentru o bună perioadă de timp o insulă escală în drumul spre India şi fiecare ocupaţie si-a lăsat amprenta asupra ei. Odată abolită sclavia, în insulă se instalează muncitori din India şi China, iar totul capătă un nou sens.
Vezi această postare pe Instagram
Prima impresie despre insula Mauritius…
Am ajuns deasupra insulei Mauritius pe la cinci dimineaţa, venind dinspre Paris. Aşa au fost împărţite zborurile: Bucureşti-Paris, escală de câteva ore, Paris-Mauritius. Am privit curioasă pe geam şi sinceră să fiu, mă aşteptam să văd acelaşi peisaj ca în Maldive. Însă… surpriză: o apă destul de cenuşie şi muult, mult verde. Uooook… bun şi verdele! Nu de alta, dar noi veneam de la gri, din Bucureşti.
La aeroport am fost aşteptaţi de cineva, iar drumul de o oră a curs destul de rapid, mai ales că eu mă uitam stânga dreapta şi puneam întrebări (în stilul caracteristic mie). Marele avantaj este că majoritatea persoanelor din Mauritius vorbesc atât engleză (limba oficială), cât şi franceză. A treia limbă vorbită este creola. Din punctul meu de vedere, franceză ştie toată lumea.
Clima din Mauritius este tropicală, iar umezeala de care mă tememeam eu nu este resimţită aşa rău ca în Malaezia, de exemplu. Asta datorită reliefului de origine vulcanică. Din punctul acesta de vedere, Mauritius a fost o surpriză minunată. Multe dintre drumuri sunt situate fix pe coastă, aşa că vezi şi muntele, dar poţi trage cu ochiul şi la mare. Şi ce mare! Caldă, calmă, fără valuri în majoritatea punctelor. Mi-era dor de o astfel de apă caldă şi râdeam spunând că acasă trebuie să aştept 5 minute ca să am apă aşa caldă la robinet. Ca o coincidenţă sinistră, când ne-am întors nu aveam nici apă caldă, nici căldură, din cauza unei avarii Radet.
Capitala este Port Louis, un loc foarte aglomerat şi zgomotos. Ca orice capitală, de altfel.
Vezi această postare pe Instagram
Ce trebuie să faci în insula Mauritius
Insula Mauritius este un mix efervescent dintre indieni, chinezi, musulmani, francezi, englezi şi bineînţeles, turişi. Un localnic îmi spunea că sunt vestiţi pentru armonia dintre ei. Deşi atât de diferiţi, localnicii sunt foarte deschişi şi prietenoşi, participând şi implicându-se în activităţile specifice fiecăruia.
Veţi găsi multe lucruri în top 10 de făcut în Mauritius, însă din punctul meu de vedere, unele dintre ele nu merită deloc osteneala. Le pun la grămadă şi vă spun despre fiecare ce şi cum:
1. Indiferent de activităţile pe care vreţi să le faceţi, trebuie să închiriaţi o maşină pentru flexibilitate maximă. Noi am mers din plajă în plajă; ne-a plăcut? Ok, am stat. Nu? Am mers mai departe. Mi se pare incredibilă această posibilitate de explorare.
Bineînţeles că poţi închiria şi taxi, însă mie nu mi se pare cea mai bună variantă. Nu mi-ar plăcea să îmi sufle cineva în ceafă… dar pe cealaltă parte, în Mauritius se conduce pe partea dreaptă, iar un ghid local poate că v-ar fi util. Cântăriţi voi variantele!
Plajele sunt publice, chiar şi cele de la hoteluri. Aşa că mergeţi cu tupeu, dacă vi se pare că la hotelul alăturat e plaja mai fină. Un aspect demn de precizat e acela că în majoritatea locurilor există umbră, aşa că am scutit drumuri spre cazare pentru somnul de prânz.
Partea de est este cea turistică, însă vă recomand să luaţi harta şi să vă opriţi în cât mai multe locuri.
Vezi această postare pe Instagram
2. Luaţi o excursie de o zi la Ile aux Cerfs. Ajungi în 10 minute, iar preţul dus-întors pentru o persoană este de 450 MUR. Vei găsi plaje cu nisip alb, fin (probabil acolo sunt făcute fotografiile de promovare ale insulei). Peisajele sunt de vis!
Aici sunt diverse persoane care vând pachete de snorkeling, plimbări cu catamaranul, banana etc. Noi am preferat să mergem un pic mai sus, de-a lungul plajei, şi să “campăm” acolo. Am avut cu noi un rucsac cu apă, ronţăieli, fructe, însă se găsesc buticuri şi pe insulă, în caz că nu mai aveţi loc. De asemenea, puteţi opta pentru excursii care includ şi prânz pe plajă (am fi ales asta dacă nu eram cu fetiţa).
Vezi această postare pe Instagram
3. Mergeţi în Central Market din Port Louis. În partea stângă vei găsi şi Piaţa de peşte şi un bazar din care poţi cumpăra diverse suveniruri. Vei observa că jumătate din Franţa este prezentă la rafturi, aşa că nu sunt prea multe variante de produse locale.
Noi am fost aici în prima zi cu un autobuz local. Daa, trebuia să o facem şi pe asta! Şi cum maşina nu am avut-o din prima zi, a fost ocazia perfectă ca să luăm pulsul capitalei.
Acolo am mâncat prima roti şi primul dal şi ne-am reactivat iubirea faţă de mâncarea indiană.
Aşadar, neapărat: plimbări pe străzile capitalei spre Champs de Mars, Chinatown, Blue Penny Museum, Jardin de la Compagnie…
Vezi această postare pe Instagram
4. Dacă tot aţi ajuns aici, e posibil să vreţi să faceţi snorkeling şi/sau scuba diving. Dar vai! Vă voi dezamăgi un pic. Sau cel puţin, noi aşa am fost. Comparativ cu alte locuri, Mauritius este foarte slab atunci când vine vorba de snorkeling şi scuba. Câţiva peşti obosiţi, momiţi cu pâine… şi mulţi corali morţi. Din păcate, un tsunami de acum câţiva ani a distrus coralii, iar speciile au fost grav afectate.
Vezi această postare pe Instagram
5. Un alt must see este vizia la Grădina Botanică Sir Seewoosagur Ramgoolam. Must see zic ei… mie mi s-a părut timp pierdut, sincer. Ok, am văzut două specii superbe de nuferi cu frunze gigant, bla bla, dar de aici şi până la must see… e multă cale. Să vă spun că aveau grădină de condimente (atât de promovată, dealtfel), îngrădită?! Păi, prietene, cum vrei să văd scorţişoara, de la 10 metri? Noroc că noi am fost în Zanzibar în Spice Tour şi nu ne-am ofticat prea tare din cauza că nu am putut sta ochi în ochi cu condimentele.
Dacă totuşi vreţi să o vedeţi, să vă luaţi apă şi crănţănele cu voi. Preţul unui bilet este de aproximativ 8 euro (aveţi inclusă o hartă), iar ghidul se plăteşte separat.
Vezi această postare pe Instagram
6. Casela Park – cred că una dintre cele mai frumoase atracţii din Mauritius. Mai ales dacă aveţi copii! Este un parc în care veţi putea face safari ca să vedeţi zebre, antilope, aveţi zonă de petting, puteţi face Cat Walk şi multe altele. Mai multe detalii, precum şi activităţile care vi se potrivesc le puteţi vedea online, pe site-ul lor. Noi am ales varianta standard (entrance tickets), pentru că Ingrid este încă mică, iar activităţile erau pentru copii care aveau cel puţin patru ani.
Un sfat: cumpăraţi bilete online pentru a evita cozile! Chiar dacă ei le vor imprimate, noi ne-am dus cu ele pe telefon şi a fost ok.
Vezi această postare pe Instagram
7. Vanilla Park este un alt loc pe care îl aveam pe listă, însă în final am renunţat la a mai merge. Principala atracţie de acolo sunt broaştele ţestoase gigant (însă pe acestea le-am văzut în Casela şi în Chamarel) şi crocodilii.
8. Pământul în şapte culori din Chamarel. Un mix foarte interesant de pământuri colorate, care se văd foarte frumos, în funcţie de cum cad razele soarelui. Dunele par să alcătuiască un puzzle şi pot fi admirate din trei view pointuri. Locul este super turistic, sosesc autocare continuu. Păstraţi biletul de acces cumpărat de la poartă, va trebui să îl arătaţi la intrare.
Vezi această postare pe Instagram
9. Tot aici puteţi vedea Curious Corner of Chamarel, un fel de muzeu al simţurilor de la noi. Nu cred că este potrivit unui copil mic ca al meu, aşa că am decis să nu ne oprim.
10. Rumeria Chamarel. În drum spre pământul în şapte culori. Noi nu am oprit, nu suntem mari fani, însă dacă aveţi timp, puteţi face asta. Rom am încercat la Aventure du Sucre.
Tot în zonă există şi cascada Chamarel.
11. Punctul cel mai nordic al insulei este în zona Capului Malheureux. Acolo veţi găsi o catedrală mică, Notre-Dame Auxiliatrice De Cap Malhheureux. Mi-a plăcut foarte mult cum arată, culorile ei şi mai ales liniştea de acolo.
Vezi această postare pe Instagram
12. Spuneam mai sus de activităţi must do sau must see. Mi se pare că multe sunt în plus. Must seeeeeeeeeeee Grand Bassin, cel mai mare loc de pelerinaj pentru hinduşi. Când am ajuns acolo, dezamăgire (cel puţin prentru mine): două statui şi câteva temple la baza lacului. Turiştii super încântaţi că erau blagosloviţi de călugări, aveau puncte roşii în frunte, wow, ce minunat. Personal, cred că mai bine îmi povesteau ceva despre religia lor, despre cultura lor, despre clădiri… Mi s-a părut un lucru foarte comercial şi sec.
Mai mult, spre exemplu, must see Alexandra Falls. O mare cascadă, o minunăţie a naturii etc. I-aş invita la noi să vadă minunăţii ale naturii… Nu zic că nu e frumos, însă am rămas cu senzaţia că orice lucru pe care îl au, cât de mic, e ridicat în slăvi. Asta înseamnă turism: ia-le banii, no matter what!
Vezi această postare pe Instagram
Daar… să revenim la sentimente mai bune şi la lucruri pe care chiar vi le recomand să le faceţi în Mauritius:
13. Aventure du sucre. Peste tot veţi vedea trestia de zahăr, ceea ce înseamnă că este una dintre vedetele insulei. Mauritius produce şi exportă zahăr, iar istoria sa şi procedeul poate fi descoperit în timpul unui tur într-o fabrică. Cel mai cunoscut loc este Aventure du sucre, unde, după ce veţi fi descoperit povestea cristalelor dulci, veţi putea gusta vreo zece feluri de zahăr şi mai multe tipuri de rom. Eu m-am oprit după vreo trei, respectiv două :). Tot la muzeu veţi găsi şi un butic generos, de unde veţi putea lua suveniruri dulci gen dulceaţă de ananas, dulceaţă de papaya, miere de litchi etc. Un borcan de dulceaţă costă cam 250 MUR.
Vezi această postare pe Instagram
14. Într-o dimineaţă puteţi merge să vedeţi delfinii (Doplhin watching). Vorbiţi cu localnicii (de obicei hotelierii au agenţii preferate) care vă vor îndruma spre un loc potrivit, în funcţie de locul în care sunteţi cazaţi.
15. Dacă aveţi bani şi timp, există şi posibilitatea de a face blue safari cu submarinul. Noi nu am luat în calcul, având în vedere ce tristeţe era la scuba.
16. Ultima atracţie (pe care noi însă nu am bifat-o) este Ile aux Aigrettes. În zona Point d’Esny veţi găsi agenţii care asigură transportul. Se pleacă în prima dimineaţă a zilei, iar pentru a ajunge pe insulă este nevoie de 10-15 minute. Turul de acolo este de aproximativ o oră jumătate. Din câte am înţeles, este mai cald şi mai umed şi plin de ţânţari. Insula aceasta este un fel de deltă a noastră, o rezervaţie naturală unde veţi găsi flora şi faună unică în lume. Preţul unei excursii este de aproximativ 100 de lei.
Vezi această postare pe Instagram
Shopping şi cumpărături în Mauritius…
Ca de fiecare dată, am fost super curioasă de produsele locale. Din păcate însă, în afară de zahăr, condimente, dulceţuri, biscuiţi… cam nimic nu este local. Am citit despre caşmir de Mauritius, însă vorbind cu localnicii am înţeles că este doar un mit şi că nu merită să cumpăr aşa ceva. Jumătate de Franţă este la raftul supermarketurilor; de la cosmetice la dulciuri şi detergenţi. Totuşi, am găsit (cu bucurie) şi produse importate din Malaezia, Thailanda, Africa de Sud etc.
În ceea ce priveşte hainele, Mango, Pimkie şi ce mai avem noi nu m-au atras cu nimic. Chiar nu avea niciun rost să mă car cu aşa ceva de acolo. Mi-ar fi plăcut să îmi cumpăr câteva hăinuţe indiene, însă nu am găsit un magazin mai decent, ci doar târguri. Ori cu copilaş după noi, pe care nu putem să îl ţinem în soare ca să probez eu, nu era cea mai fericită alegere. În mall nu am găsit niciun astfel de butic.
Dacă veţi merge în insula Mauritius, am şi câteva sfaturi pentru voi
Luaţi-vă multă loţiune solară (evident), dar şi repelent şi bulinuţe îmbibate cu soluţii anti-tânţari. De asemenea, bluze cu mânecă lungă, uşoare, sunt mai mult decât bine venite. Eu aş alege cămăşi şi pantaloni lejeri, largi din in. Îmi pare rău că nu am găsit nicăieri scris despre importanţa hainelor cu mânecă lungă. Mai ales dacă aveţi copii, mare atenţie la îmbrăcăminte (dar asta găsiţi pe Super-Mami).
Vorbiţi cât mai mult cu localnicii. N-ar strica să ştiţi un pic de franceză. Daţi-vă silinţa să învăţaţi măcar câteva fraze!
Exploraţi cât mai mult. Amestecaţi-vă cu oamenii. Cred că este unul dintre cele mai prietenoase popoare pe care le-am întâlnit vreodată! Stai, ce spun eu? Cel mai prietenos popor cu care am interacţionat până acum!
Beţi apă îmbuteliată şi luaţi mâncare din locurile cele mai aglomerate. Da, veţi sta la coadă un pic, însă clientela este un indicator al calităţii. Şi bucuraţi-vă de cât mai multă nucă de cocos proaspătă!
Vezi această postare pe Instagram
Închiriaţi maşină neapărat (am scris mai sus de ce).
Luaţi-vă cosmeticele cu care sunteţi învăţate. De fapt, totul este mai scump acolo (fiind insulă, lesne de înţeles), dar şi numărul brandurilor cunoscute nouă sunt mai puţine. Da, ştiu, şi eu m-am dus cu speranţe mari acolo…
Faceţi asigurare de călătorie! Luaţi medicamente – lista celor pe care le-am luat eu o găsiţi aici. Bineînţeles, m-am axat pe cele necesare pentru fetiţă, am avut şi noi la nevoie.
Citeşte şi: Ce medicamente luăm în vacanţa cu copiii
Mâncaţi mâncarea locală! Veţi găsi mâncare indiană adevărată, noodles adevăraţi şi cel mai important, fructe delicioase! Papaya, mango, litchi şi multe altele. E păcat să le rataţi! E una dintre cele mai mari bucurii ale unei astel de destinaţii! Ananas aşa crănţănicios, crocant, ducleag, nu veţi găsi în ţară, vă asigur!
Vezi această postare pe Instagram
În insula Mauritius există ideea de negociat. Puteţi face asta mai ales în zonele turistice, atunci când vine vorba despre excursii şi închiriat de bărci (veţi descoperi că unele preţuri sunt umflate de două-trei ori). Chiar şi dacă treci strada vei găsi un alt preţ. În pieţe în schimb am preferat să le dăm cât au cerut, fără să ne târguim. Oricum nu sunt eu omul care să negocieze…
Ce suveniruri poţi lua din insula Mauritius?
Magneţi, dulciuri, dulceaţă de ananas demenţială… din Central Market, dar şi din supermarketurile mari gen Jumbo. În zona Flic en Flac există un centru comercial mare, Cascavelle, cu un raion de suveniruri destul de generos.
Vezi această postare pe Instagram
Bun. Şi care sunt impresiile, per total? Merită să mergi în insula Mauritius sau nu?
Trebuie să vă mărturisesc că Mauritius a fost prima destinaţie atât de îndepărtată în care am mers cu fetiţa de 2 ani şi (aproape) şase luni. Acest lucru mi-a adus câteva emoţii în plus, pentru că nu ştiam cum va reacţiona la zbor aşa lung şi la diferenţa de temperatură şi umezeală. Totuşi, plecam de la 0 grade la 30. Totul a fost cu mult peste aşteptările mele, ea a fost foarte cuminte şi impresionată. O să vă povestesc mai multe pe Super-Mami despre asta.
Vezi această postare pe Instagram
Însă în afară de acest lucru, eu am venit cu un singur gând înapoi: trebuie să mai merg în insula Mauritius şi altă dată! Am fost atât de impresionată de apa aceea caldă, de plaje, de oameni, de mirosul acela condimentat din piaţă, de fructele proaspete, de soarele cald… şi ştiţi că eu aleg mereu destinaţii noi. Nu cred că până acum am mers de două ori în acelaşi loc – iar acum aş pleca din nou în Mauritius şi mâine! A fost o experienţă incredibilă, un mai vreau-neapărat!
Vezi această postare pe Instagram
Trebuie să mergeţi şi voi în insula Mauritius, să descoperiţi comorile ascunse ale acestei ţări îndepărtate. Aştept fotografiile voastre de acolo!
Până atunci, vă pup şi vă trimit un zâmbet!
Bună, Adina ! Așteptam cu nerăbdare povestea vacanței în Mauritius ! Tare frumoase fotografii și tot ceea ce ai povestit m-a transpus acolo , visez cu ochii deschiși ! Adevărul este că un astfel de loc , cu peisaje minunate și atmosferă care îți dă pozitivitate , te face să îți dorești să locuiești acolo măcar o lună ! Să te încarci cu energia locului pe deplin ! Te pup și aștept următoarea poveste de vacanță pe care o veți trăi ! 🙂
Pingback: Noutăţi Garnier: gama Botanic Therapy Coco Milk & Macadamia - AdinaArustei.Ro
[…] Mihaela Brostianu la Turist în Mauritius. Ce poţi face într-o vacanţă în insula Mauritius […]
Pingback: Ce am învăţat eu după un an de creşă al ei - Super-Mami.Ro
[…] (opt?) luni. Ce e drept, a avut şi pauze – fie că a făcut varicelă sau că am plecat în concediu – însă în majoritatea acestor luni, a fost mereu pe baricade. Aşa că azi vreau să vă […]
Pingback: Şase lucruri care mă fac să mă simt mai bine în fiecare zi - AdinaArustei.Ro
[…] O pereche de ochelari faini de soare. Nu ştiu cum sunteţi voi, însă eu una sunt leşinată după ochelarii de soare tip cat eye. Cum pot ei, printr-o singură mişcare, să adauge atât mister şi să ascundă cearcănele? E mare lucru! Eu port ochelari de soare foarte des – doar dacă plouă îi las acasă.Cei de mai jos sunt preferaţii mei şi când îi văd, mă teleportez instantaneu în Mauritius. […]
Pingback: Cu copilul la plajă: ce luăm în bagaj - Super-Mami.Ro
[…] şlapi/ Crocs. În caz că arde nisipul sau sunt scoici care pot răni picioarele copiilor. În Mauritius erau de exemplu ace de brad, aşa că am avut mereu papuci la îndemână. Şi la… picior. […]
Pingback: Cum să îţi faci vacanţa cu copilul mai frumoasă - Super-Mami.Ro
[…] de greu e să mergi în vacanţă cu copilul după tine. Când am plecat în Mauritius, oamenii (cunoscuţi sau dintre cei care ne urmăresc) au fost şocaţi că am luat şi fata […]
Pingback: Cinci parfumuri potrivite pentru vară - AdinaArustei.Ro
[…] notele de mandarină, pară şi trandafir. Un paradis tropical, o insulă cu nisip alb (poate Mauritius?), o carte citită sub umbra unui palmier. Sea Rose este, fără doar şi poate, un parfum floral […]
Pingback: Ce cărţi am mai citit în ultima perioadă - august 2019 - AdinaArustei.Ro
[…] plăcea să am o clonă. Una care să stea pe o plajă din Mauritius sau din Mexic cu o nucă de cocos rece alături şi cu 100000 de cărţi. Da, mi-ar plăcea să […]
Pingback: Porneşte în marea explorare cu Dino! - Super-Mami.Ro
[…] de ce la noi nu trăiesc pinguinii? Dar prunele pe care le culegem de la bunici de ce nu cresc în Mauritius? Şi în Deltă de ce nu găsim şerpi anaconda? Cum ar fi dacă ar creşte printre pelicanii […]
Pingback: Ce luăm în bagajul de mână al copilului mic atunci când călătorim cu avionul - Super-Mami.Ro
[…] vacanţa din Mauritius, Ingrid a avut bagajul ei de mână. Am ales să îi cumpăr o valiză Trunki, pentru că în […]
Pingback: Jocuri în maşină: 34 de idei pentru un drum lung - Super-Mami.Ro
[…] ce te gândeşti când spui galben? La mango. La ce te gândeşti când spui mango? La vacanţa din Mauritius. La ce te gândeşti când spui Mauritius? La ananas. Şi tot […]
Pingback: Cărţi citite în ultima perioadă – februarie 2021 - AdinaArustei.Ro
[…] faptul că am mai aflat lucruri despre cultura hindusă. Poate pentru că de când am fost în Mauritius și-am locuit între ei, cu ei, curiozitatea mea a fost mult mai mare. Și iată, Pământ […]
Pingback: Turist în Mauritius - sezonul trei - AdinaArustei.Ro
[…] pur și simplu. Să uit de tot și de toate… așa că am ales să fiu, din nou, turist în Mauritius. Pentru a treia […]